Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Vom promova restaurarea patrimoniului, sa nu demolam ce putem transforma
OAR: Vom promova restaurarea patrimoniului, sa nu demolam ce putem transforma
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 07 Iul 2022 18:04
Reutilizarea fondului construit existent si includerea patrimoniului existent in noile proiecte de arhitectura reprezinta o directie strategica ce va fi promovata de noua conducere a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), al carei presedinte a fost ales arh. Stefan Balici. Adaptarea arhitecturii la noile provocari legate de schimbarile climatice, digitalizare si la presiunile generate de razboi vor reprezenta provocarile la care arhitectura si arhitectii vor trebui sa gaseasca raspunsuri in perioada urmatoare.
"Am fost ales pentru un program care pune accent atat pe problemele curente ale profesiei de arhitect, cele pe care toti presedintii de pana acum s-au confruntat, dar care pune, de asemenea, accent pe probleme noi si pe provocarile pe care le ridica schimbarile societatii noastre. Si sigur ca ma refer, in primul rand, la schimbarile climatice, care afecteaza fiecare loc in care construim. Actualizare a modului in care practicam arhitectura, care sa aduca raspunsuri adecvate la toate aceste probleme - schimbari climatice, digitalizare si presiuni generate de razboi, de migratie. Toate acestea trebuie sa fie pe planseta arhitectului, atunci cand proiecteaza", a declarat arh. Stefan Balici.
Specialistul, care a condus mai bine de 6 ani Institutul National al Patrimoniului, este de parere ca una din provocarile majore ale breslei este reprezentata de reutilizarea fondului construit, si ca in Romania exista o atitudine deficitara fata de aceasta problema.
"Pe plan european, din totalul de contracte de proiectare semnate de arhitecti, mai mult de 50% vizeaza transformarea unor cladiri existente, ci nu construirea de cladiri noi. Constructiile noi reprezinta putin peste 30% din totalul de contracte. In Romania 75% din proiecte sunt pentru constructii noi, ceea ce arata ca nu am inteles inca valoarea fondului construit existent, nici din punct de vedere al raritatii sale, si nici din punct de vedere al economiei de resurse. Este absurd sa demolezi mii de metri cubi de cladiri si sa le transformi in deseuri, cand ele pot la fel de bine sa fie transformate. Acesta este un punct in care ne dorim un progres. Sa nu mai demolam, cand putem transforma. Costa mai putin si este mai eficient", a precizat arh. Stefan Balici.
 
Vor fi reluate discutiile cu MDLPA pentru realizarea unei politici publice pentru arhitectura
Solutiile pe care OAR le va propune, in aceasta directie, incep la nivel de politica publica. Ordinul a semnat, inca din anul 2019, o declaratie comuna de intentie cu MDLPA in privinta realizarii unei politici publice pentru arhitectura in Romania. "Vom relua discutia pe aceasta linie pentru a ne asigura ca impreuna putem propune o politica publica pentru arhitectura. Aceasta va insemna o abordare concertata din partea autoritatilor statului pe niste teme si directii pe care le stabilim impreuna. Si una dintre ele este clar ca va fi aceasta: reutilizarea fondului construit si economia de resurse. Pe de alta parte, vom face acest lucru prin discutii bilaterale cu structurile asociative ale autoritatilor publice locale, pentru ca acestea raspund de strategiile de dezvoltare locala, de politicile locale si de investitii. Deci este foarte important sa putem deschide dialoguri cu Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Asociatia Municipiilor si Asociatia Comunelor", a declarat presedintele OAR.
 
Continuarea demersurilor de digitalizare si crestere a calitatii arhitecturii
In linii mari, arh. Stefan Balici isi doreste ca, in urmatorii 4 ani pe care ii va avea la dispozitie la conducerea OAR, sa eficientizeze activitatea organizatiei din punct de vedere al functionarii interne si a relatiei cu autoritatile publice, inclusiv in directia continuarii procesului de digitalizare. De asemenea, obiectivele vizeaza asigurarea calitatii mediului construit.
"Ne dorim o mai buna identificare a practicilor neadecvate, concurentei neloiale, a cazurilor de uzurpare a calitatii de arhitect sau a dreptului de semnatura (exista, din pacate, asemenea practici) si sanctionarea lor prin forurile interne sau prin instante, dar si asigurarea calitatii prin generarea unor instrumente de indrumare a arhitectilor, dar si de control al calitatii. Cand spun instrumente de indrumare, ma refer la ghiduri, documente practice care sa serveasca proiectantilor, dar si beneficiarilor, si cand spun instrumente de control al calitatii ma refer la formularea si adoptarea unor criterii interne de performanta pentru masurarea calitatii arhitecturale in raport cu care sa putem verifica proiectele realizate. Nu e o misiune simpla, dar aceste preocupari exista la nivel international si dau rezultate", a precizat arhitectul.
***
Arh. Stefan Balici ii succede in functie arh. Alexandru Gavozdea, presedintele OAR in mandatul 2018-2022. Printre principalele obiective de mandat anuntate de arh. Stefan Balici se numara consolidarea relatiei cu autoritatile si institutiile statului, in scopul optimizarii activitatii legislativ - normative si administrative in domeniul arhitecturii si mediului construit, actualizarea practicii profesionale, pentru a include imperativele si prioritatile societatii actuale, consolidarea interna a organizatiei, prin antrenarea mai larga a membrilor, continuarea activitatii de procedurare si optimizare administrativa si o cat mai mare deschidere catre societate - catre comunitate si comunitati, pornind de la valori impartasite, referitoare la arhitectura, urbanism, peisaj, patrimoniu cultural.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Acvatot 2019
ness project
theda mar
noark
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
siniat
concelex
quadratum
MAKITA
strabag nivel 1
viarom
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander