Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ORADEA: Finalizare studiu de regenerare urbana pentru centrul cartierului Rogerius
ORADEA: Finalizare studiu de regenerare urbana pentru centrul cartierului Rogerius
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 08 Oct 2020 07:55
Primaria Oradea anunta finalizarea „Studiului de regenerare urbana pentru Centrul cartierului Rogerius" - proiect Pilot Masterplan, realizat de compania de arhitectura olandeza PosadMaxWan.
De mentionat ca Primaria Oradea, prin Institutia Arhitectului Sef, a comandat acest studiu pentru a putea defini o strategie de regenerare in cartierele construite inainte de 1990. Proiectul pilot are loc asadar in cartierul cel mai dens locuit si unde efectele vor putea avea cel mai mare impact: Cartierul Rogerius.
Zona de studiu se intinde de-a lungul str. Transilvaniei, intre Parcul Magnoliei - str. Corneliu Coposu - B-dul Dacia si se extinde in zona de blocuri pana la Liceul Lucian Blaga/Gradinita nr. 20.
Costul acestui studiu a fost de 96.850 lei plus TVA.
Concluziile studiului de regenerare se bazeaza pe analiza urmatoarelor tematici principale: spatiul construit - locuire, spatiul construit - facilitati (economie, sanatate, invatamant etc.), spatiul public - mobilitate, spatiul public verde, mediu - calitatea aerului, apei si a solului, nivelul de zgomot etc.
Studiul de regenerare urbana in centrul cartierului Rogerius vine si propune un pachet de interventii si politici publice in acest sens.
Fondurile europene din perioada 2021-2027 devin astfel o oportunitate pentru a pune in practica regenerarea urbana in Oradea.
Pentru realizarea studiului s-a initiat un proces de consultare publica
Pentru a avea o imagine completa asupra problemelor cartierului Rogerius si a prioritatilor, s-a initiat un proces de consultare publica. Astfel, peste 450 de locuitori au raspuns chestionarului distribuit de catre Primaria Oradea intre 2 si 18 iulie. Datorita masurilor de preventie COVID-19 din respectiva perioada, majoritatea raspunsurilor au venit prin mediul online (449 respondenti), participand insa si peste 100 de respondenti care au completat fizic chestionarul.
Cetatenii au trebuit sa raspunda la urmatoarele trei intrebari: 1. Care este locul sau strada ta preferata din cartierul Rogerius? Spune-ne de ce!; 2. Care este problema cu care te confrunti des in cartierul Rogerius? si 3. Care este lucrul cel mai important pe care ti l-ai dori realizat sau schimbat in cartierul Rogerius?
O statistica a raspunsurilor cetatenilor arata ca cele mai importante teme in cartier sunt spatiul verde, disponibilitatea parcarilor, dar si spatiul public ocupat de parcare. Aceste teme sunt urmate de infrastructura pentru ciclisti si pietoni, poluarea aerului, zgomotul, locurile de joaca si varietatea spatiilor comerciale si social-culturale.
Regenerare bazata pe un urbanism sanatos
Regenerarea bazata pe urbanismul sanatos necesita o abordare integrata pentru a obtine un rezultat palpabil. Pentru aceasta s-au dezvoltat urmatoarele patru principii de lucru aplicate la nivel urban:
1. Ordinea la baza. Reglementarile urbane - in ce priveste nivelul maxim de poluare, zgomot etc. - trebuie respectate si constant adaptate noilor avansari ale tehnologiei.
2. Raza de actiune activa pentru toate varstele. Facilitatile de baza, spatiile verzi, scolile si gradinitele trebuie sa fie accesibile cu transportul in comun, pe jos sau cu bicicleta. Un cartier bine amenajat pentru grupurile cele mai sensibile varstnici si copii este un cartier bun pentru oricine.
3. Spatiul verde mare si mic. Locuitorii din cartier trebuie sa beneficieze de spatii verzi de diferite tipologii la diferite distante: scuar, parc de cartier, parc regional.
4. Cartierul complet. Locuitorii trebuie sa aiba in apropiere toate facilitatile sociale si comerciale necesare vietii zilnice.
Ce prevede strategia de regenerare urbana?
Strategia de regenerare prevede urmatoarele: coridor verde pentru trafic lent intre scoli si punctele de atractie din cartier, cu prelungire spre malul Crisului Repede si spre zona dealurilor; inel protector - devierea traficului de tranzit din cartier si bariera verde impotriva poluarii; strategie de parcare in trepte - vizitatori la margine, locuitorii in parcari etajate si pe strada; reabilitare integrata a locuintelor colective si a spatiului public adiacent; redezvoltare cu functiune mixta; inima cartierului - eliberata de traficul auto de tranzit, cu mai mult spatiu pentru pieton, comert, servicii, cultura si nod de transport in comun; un nou spatiu verde - de-a lungul vechiului curs de apa, o oaza de liniste langa Spitalul Municipal si pentru blocurile din jur; profil complet de bulevard - siguranta in trafic pentru pietoni, linie inierbata de tramvai, piste de biciclete separate si canale tehnice vizitabile.
Toate aceste masuri de regenerare urbana sunt prevazute a fi realizate etapizat in perioada 2024 - 2032.
Urmeaza ca studiul de regenerare, politicile publice si planul de masuri sa fie supuse aprobarii in sedinta Consiliului Local.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
MAKITA
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
leviatan
Acvatot 2019
theda mar
rigips
strabag nivel 1
EDIT-Structural
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander