Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - SR ISO 37101 - standardul pentru proiectarea de orase inteligente si durabile
SR ISO 37101 - standardul pentru proiectarea de orase inteligente si durabile
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 02 Iun 2020 12:40
Materialele de inalta tehnologie, retelele de senzori si datele de calitate sunt necesare pentru a permite urbanistilor si arhitectilor sa construiasca orase frumoase, ecologice si inteligente, aspect deosebit de important in contextul in care mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in zone urbane.
Potrivit ASRO - Organismul National de Standardizare, sustinerea serviciilor care ocupa un loc important in orasele durabile de maine - noi modele economice, imbunatatirea sanatatii si sigurantei publice, sisteme avansate de management al apei si de transport - reprezinta noi capacitati de retele care apar in intreaga lume. Acestea sunt, la randul lor, sprijinite de standardele elaborate in cadrul comitetului tehnic international ISO/TC 268 pentru orase si comunitati durabile, prin colaborare globala, ce acopera granitele geografice, industriale si tehnologice.
"Provocarile cu care se confrunta orasele din intreaga lume sunt extrem de complexe si adesea foarte specifice. Fiecare oras este unic, dar toate doresc un cadru general pe care sa il poata utiliza. Acest lucru a fost realizat prin consens international cu privire la mijloacele si modul in care se aplica cele mai bune practici. De asemenea, cadrul trebuie sa fie in concordanta cu obiectivele de dezvoltare durabila ale ONU, concepute pentru a crea o lume mai buna si mai prospera pentru toti. Standardele trebuie sa se asigure ca sunt abordate aspecte precum managementul apei, al energiei, siguranta rutiera, transporturile, securitatea cibernetica, sanatatea, schimbarile climatice si bunastarea cetatenilor, inclusiv a populatiei in curs de imbatranire", arata reprezentantii ASRO.
Astfel, ISO 37101 - "Dezvoltarea durabila in comunitati. Sistemul de management pentru dezvoltare durabila. Cerinte cu ghid pentru utilizare", este baza de referinta pentru orasele durabile. Acesta ofera un sistem de management al calitatii care stabileste cerintele de baza pentru orase - nevoile si strategiile de dezvoltare durabila.
Conform ASRO, SR ISO 37101 este sprijinit de alte standarde din seria ISO 37100 care ofera informatii, structuri si masuri mai specifice. Impreuna, acestea ofera un set de practici inteligente pentru managementul serviciilor, datelor si sistemelor de conducere intr-o maniera bazata pe colaborare in intregul oras.
La nivel national, ASRO/CT 397 este comitetul tehnic preocupat cu dezvoltarea sustenabila a infrastructurilor inteligente din cadrul oraselor si comunitatilor. Acesta se concentreaza pe elaborarea standardelor care abordeaza dezvoltarea sustenabila si rezilienta infrastructurilor aferente comunitatilor teritoriale si in special a oraselor, indiferent de asezarea geografica si marimea acestora, pe baza prioritatilor identificate in fiecare dintre acestea.
Pana in acest moment, au fost adoptate doua standarde internationale:
SR ISO 37100:2017, Orase si comunitati teritoriale sustenabile. Vocabular care stabileste termenii referitori la dezvoltarea sustenabila in cadrul comunitatilor teritoriale, dezvoltarea infrastructurilor inteligente si alte subiecte asociate;
SR ISO/TR 37121:2018, Dezvoltare sustenabila a comunitatilor. Inventar al ghidurilor si abordarilor existente privind dezvoltarea sustenabila si rezilienta in orase, care ofera un inventar de ghiduri si abordari privind dezvoltarea sustenabila si rezilienta oraselor.
Printre beneficiile utilizarii acestor standarde, se regasesc: economisirea resurselor existente, reducerea poluarii, gestionarea mai eficienta a energiei si optimizarea serviciilor, ca fluidizarea traficului, atragerea investitiilor etc.
 
man and machineVideoConfAC-iulhiltiALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
leviatan
BALTIC
MAKITA
Acvatot 2019
viarom
CDS
theda mar
FRONTALE
noark
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
rigips
strabag nivel 1
grundfos

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
BA 2023
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica