Urban Scope: Solutii inteligente pentru infrastructura publica si tranzitie verde |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Mai 2025 06:25 |
![]() Pentru intregul an 2025, estimarile companiei indica o crestere solida, alimentata de proiectele lansate prin programele nationale si europene in curs de implementare. Privind catre orizontul 2026–2030, Urban Scope isi propune o extindere strategica a portofoliului, vizand infrastructura medicala si educationala, regenerarea urbana si dezvoltarea de facilitati esentiale in domeniul apararii.
"Ne adaptam continuu la noile cerinte de sustenabilitate si digitalizare, atat din perspectiva proiectarii, cat si a livrarii de solutii integrate pentru infrastructura publica. Vedem oportunitati clare in infrastructura strategica, intr-un context economic global instabil, dar care creeaza totodata premise pentru investitii pe termen lung in rezilienta si securitate", declara Radu Dragomir, CEO al Urban Scope si vicepresedinte al Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC).
- Care sunt cele mai importante proiecte de constructii civile pentru infrastructura publica strategica, pe care le aveti la momentul actual?
- In prezent, derulam o serie de proiecte de infrastructura publica si constructii speciale, menite sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor si sa sustina dezvoltarea economica locala si regionala. Astfel, la Aeroportul International "Henri Coanda" - Otopeni, este in desfasurare proiectarea pentru modernizarea sistemului HVAC, in paralel cu lansarea licitatiei pentru proiectarea unui nou terminal de pasageri T2, parte a celui mai amplu proiect de infrastructura aeroportuara din Romania. Tot in domeniul aeroportuar, Urban Scope a finalizat studiul de prefezabilitate pentru Aeroportul Bucuresti Sud. Acesta este in faza de pregatire a lansarii studiul de fezabilitate, cu finalizare estimata pentru sfarsitul anului 2025, inceputul anului 2026.
In judetul Valcea, la Spitalul Orasenesc Horezu, se construieste un nou corp de cladire cu regim de inaltime P+2E, proiect aflat in faza de executie, cu termen de finalizare estimat pentru trimestrul al doilea al anului 2026. In municipiul Buzau, se dezvolta un hub de transport integrat, proiect in faza de proiectare finalizata, cu lucrarile de constructie programate sa inceapa in a doua parte a anului 2025. De asemenea, la Constanta, se desfasoara un studiu de fezabilitate pentru reconfigurarea terminalului intermodal de marfa SOCEP, cu scopul de a optimiza fluxurile logistice si de a creste capacitatea de operare, studiul fiind in curs de elaborare, cu finalizarea estimata in cursul anului 2025.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, vizam consolidarea echipei si implementarea tehnologiilor de tip BIM si AI in procesele de proiectare, management de proiect si consultanta specializata. Pe termen mediu si lung, obiectivul este consolidarea pozitiei de lider regional in domeniul serviciilor integrate de proiectare si consultantei pentru investitii publice si infrastructura strategica, cu extinderea serviciilor la nivel international in cel putin 3 tari din Europa, pana in 2026.
- Cum vedeti evolutia cererii de constructii speciale si cladiri publice in 2024 si cum credeti ca va evolua aceasta pe termen scurt si mediu?
- In 2024, cererea pentru constructii speciale si cladiri publice s-a mentinut la un nivel ridicat, impulsionata de investitiile din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si de proiectele strategice promovate la nivel guvernamental. Segmentul a continuat sa atraga resurse semnificative, in special pentru infrastructura medicala, educationala si pentru facilitati cu rol strategic in domeniul apararii.
Pe termen scurt, estimarile indica o continuare a acestei traiectorii pozitive, cu o intensificare a cererii in zonele esentiale pentru rezilienta sociala si economica. In orizontul 2025–2030, se anticipeaza o diversificare a solicitarilor, cu accent tot mai puternic pe proiecte orientate catre tranzitia verde, cresterea eficientei energetice si digitalizarea infrastructurii publice, in acord cu obiectivele europene de sustenabilitate.
Un alt factor-cheie care va influenta piata este adoptarea noului normativ privind securitatea la incendiu, care introduce cerinte mai stricte privind siguranta utilizatorilor cladirilor publice. Aceste reglementari vor accelera integrarea de tehnologii inteligente pentru detectie, prevenire si evacuare in caz de incendiu.
Urban Scope anticipeaza aceste evolutii si adapteaza constant serviciile oferite. Compania investeste activ in solutii avansate de simulare si planificare, cu scopul de a livra proiecte conforme cu noile cerinte de siguranta si sustenabilitate, asigurand astfel valoare adaugata reala beneficiarilor institutionali.
- In ce masura credeti ca va fi afectata activitatea economica, dar si din domeniul constructiilor/ investitiilor de dezechilibrele economice generate de prelungirea conflictului din Ucraina, adancirea celui din Orientul Mijlociu, dar si politica tarifara a administratiei Trump?
- Piata de proiectare din Romania este intr-o relatie directa cu ritmul investitiilor publice si private, iar dezechilibrele economice si geopolitice actuale creeaza o presiune tot mai mare asupra acestui sector. Prelungirea conflictului din Ucraina a dus deja la cresterea costurilor de constructie si incertitudine in alocarea bugetelor publice, ceea ce intarzie sau chiar blocheaza uneori demararea efectiva a proiectelor pentru care exista deja documentatii tehnice elaborate. In paralel, tensiunile din Orientul Mijlociu si riscul revenirii unei politici comerciale protectioniste in SUA, in cazul administratiei Trump, pot influenta costurile echipamentelor, ale importurilor de tehnologii sau chiar fluxurile de finantare europeana, indirect afectand si calendarul investitiilor. Pentru firmele de proiectare, toate aceste elemente inseamna instabilitate in portofoliul de lucrari, intarzieri in decizii de contractare si dificultati in planificarea resurselor umane si financiare. Cu toate acestea, in contextul in care Romania continua sa aiba o nevoie structurala de modernizare in infrastructura, urbanism si sustenabilitate, cred ca rolul proiectarii este mai important ca oricand. Companiile care investesc in digitalizare, eficienta si adaptabilitate, asa cum suntem si noi, pot transforma volatilitatea intr-un avantaj competitiv real.
- Ce masuri considerati optime, la nivelul viitoarei administratii prezidentiale si al guvernului pentru a mentine Romania pe o traiectorie economica favorabila mediului de afaceri si de investitii, dar si societatii, in ansamblul sau?
- Considera esentiale urmatoarele masuri: asigurarea predictibilitatii legislative si fiscale; continuarea si accelerarea marilor proiecte publice; sprijinirea formarii fortei de munca specializate; simplificarea procedurilor de achizitie publica si autorizare; incurajarea parteneriatelor public-privat si a investitiilor in infrastructura verde si smart.
|