Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - BAUMA 2010: Prima editie organizata intr-o perioada de criza economica
BAUMA 2010: Prima editie organizata intr-o perioada de criza economica
Expozitii & Conferinte 18 Feb 2010 12:34
In cadrul unei reuniuni organizate recent la Munchen de asociatia germana a producatorilor de echipamente pentru constructii (VDMA), presedintele organizatiei, Christof Kemmann, a facut cateva precizari legate de situatia din acest domeniu de activitate si de perspectivele pe care le ofera cea de-a XXIX editie a targului de profil Bauma, organizat in perioada 19 - 25 aprilie a.c., la Munchen Messe. "Expozitia constituie un indicator extrem de important al starii actuale in care se afla sectorul nostru de activitate. Pentru prima oara in ultimele decenii, targul este precedat de o criza de o asemenea amploare, derulandu-se intr-o perioada de recesiune, caracterizata de incertitudine. Aspecte precum cresterea vanzarilor, sporirea numarului de contracte si dezvoltarea pietelor de export constituie, actualmente, chestiuni care tin de istorie. In prezent, cei mai multi dintre participanti trebuie sa infrunte probleme concretizate prin diminuari drastice ale cifrelor de afaceri si restrangeri puternice ale cererii. O serie de producatori din Germania au luat deja masuri de reducere a costurilor si fac eforturi sustinute pentru pastrarea personalului specializat. Cu toate acestea, Bauma va ramane ocazia perfecta de prezentare a noutatilor in 2010, la editia din acest an peste 200 de concepte inovatoare urmand a fi premiate", a declarat oficialul VDMA.
Optimism in randul managerilor
Datele puse la dispozitia de asociatia germana de profil releva faptul ca firmele locale manifesta un anumit optimism in ceea ce priveste revigorarea comenzilor. Multi specialisti sunt de parere ca in 2009 a fost atins deja punctul minim al activitatii (cu scaderi medii de 50% fata de exercitiul financiar precedent), incepand cu primavara anului curent urmand a se relua cresterea. Cu toate acestea, efectele negative ale recesiunii vor continua sa se manifeste si in 2010, concretizandu-se prin scaderea in continuare a incasarilor si a utilizarii capacitatilor de fabricatie. In ceea ce priveste sectorul minier, anul trecut s-a inregistrat un record al livrarilor si exista sperante ca acest trend s-ar putea semnala si in acest an, cu toate ca unele semnale indica faptul cp anumite comenzi se vor anula. Unul dintre argumentele cel mai des invocate, care constituie un barometru pentru industria de echipamente, este cel al increderii in climatul de afaceri. Pe fondul optimismului majoritatii managerilor din bransa, ce considera ca pe termen scurt lucrurile vor lua o turnura favorabila, valoarea indexului mentionat s-a imbunatatit semnificativ. Starea generala de optimism moderat este determinata si de numarul mare de comenzi inregistrat la sfarsitul lui 2009. In opinia presedintelui VDMA, insa, marea provocare pe care industria de echipamente pentru constructii o va intampina in viitorul apropiat va fi reprezentata de noile proiecte programate pentru etapa urmatoare, a caror demarare nu va coincide, neaparat, cu o crestere imediata a cererii de utilaje.
India, partenerul din 2010 al targului
Un alt element subliniat de specialistii VDMA este acela ca ritmul de dezvoltare aferent perioadei 2003 - 2008 nu va mai fi posibil de atins pe termen scurt/mediu. Principalele argumente pe care se bazeaza o astfel de predictie sunt constituite de mai multe premise: ratele de crestere din intervalul in care piata de profil se situa pe un trend ascendent au fost superioare cererii reale; ritmul de dezvoltare al sectorului european al constructiilor, asa cum este prognozat de institutul comunitar de statistica, este moderat, o sporire mai vizibila fiind prevazuta pentru 2011; pe piata mondiala sunt disponibile volume insemnate de utilaje second-hand destul de putin utilizate, iar cele mai multe companii au in dotare echipamente recent achizitionate; suportul financiar venit din partea institutiilor bancare este actualmente destul de dificil de obtinut. La nivel international, prognozele referitoare la acest sector de activitate sunt optimiste, mai ales in ceea ce priveste cererea de pe pietele din China si alte state avand economii in curs de dezvoltare (India, Brazilia etc.). "Tot mai multi expozanti la Bauma provin din aceste regiuni, remarcandu-se o internationalizare tot mai accentuata a evenimentului. In 2010, partener oficial al targului este India, stat in care criza economica a fost depasita foarte rapid si nu a lasat urme vizibile. In 2010, pentru sectorul local al constructiilor sunt estimate cresteri cuprinse intre 10% si 12%, trend care se va mentine, cel mai probabil, pana in 2015. In acest context, sporirea cererii pe segmentul utilajelor pentru constructii se va face intr-un ritm anual de 20%. La Bauma 2010 au fost invitati mai mult de 100 de manageri ai unor companii indiene, fiind de asteptat ca targul sa atraga peste 4.000 vizitatori specializati din aceasta tara", a incheiat Christof Kemmann. Pentru informatii suplimentare, www.vdma.org
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
SSAB
concelex
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
SIGM
BogArt
quadratum
Arduro
Ubitech
strabag nivel 1
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
siniat
konsent
EDIT-Structural
CDS
ness project
rigips
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander