Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - BAUMA 2010: Prima editie organizata intr-o perioada de criza economica
BAUMA 2010: Prima editie organizata intr-o perioada de criza economica
Expozitii & Conferinte 18 Feb 2010 12:34
In cadrul unei reuniuni organizate recent la Munchen de asociatia germana a producatorilor de echipamente pentru constructii (VDMA), presedintele organizatiei, Christof Kemmann, a facut cateva precizari legate de situatia din acest domeniu de activitate si de perspectivele pe care le ofera cea de-a XXIX editie a targului de profil Bauma, organizat in perioada 19 - 25 aprilie a.c., la Munchen Messe. "Expozitia constituie un indicator extrem de important al starii actuale in care se afla sectorul nostru de activitate. Pentru prima oara in ultimele decenii, targul este precedat de o criza de o asemenea amploare, derulandu-se intr-o perioada de recesiune, caracterizata de incertitudine. Aspecte precum cresterea vanzarilor, sporirea numarului de contracte si dezvoltarea pietelor de export constituie, actualmente, chestiuni care tin de istorie. In prezent, cei mai multi dintre participanti trebuie sa infrunte probleme concretizate prin diminuari drastice ale cifrelor de afaceri si restrangeri puternice ale cererii. O serie de producatori din Germania au luat deja masuri de reducere a costurilor si fac eforturi sustinute pentru pastrarea personalului specializat. Cu toate acestea, Bauma va ramane ocazia perfecta de prezentare a noutatilor in 2010, la editia din acest an peste 200 de concepte inovatoare urmand a fi premiate", a declarat oficialul VDMA.
Optimism in randul managerilor
Datele puse la dispozitia de asociatia germana de profil releva faptul ca firmele locale manifesta un anumit optimism in ceea ce priveste revigorarea comenzilor. Multi specialisti sunt de parere ca in 2009 a fost atins deja punctul minim al activitatii (cu scaderi medii de 50% fata de exercitiul financiar precedent), incepand cu primavara anului curent urmand a se relua cresterea. Cu toate acestea, efectele negative ale recesiunii vor continua sa se manifeste si in 2010, concretizandu-se prin scaderea in continuare a incasarilor si a utilizarii capacitatilor de fabricatie. In ceea ce priveste sectorul minier, anul trecut s-a inregistrat un record al livrarilor si exista sperante ca acest trend s-ar putea semnala si in acest an, cu toate ca unele semnale indica faptul cp anumite comenzi se vor anula. Unul dintre argumentele cel mai des invocate, care constituie un barometru pentru industria de echipamente, este cel al increderii in climatul de afaceri. Pe fondul optimismului majoritatii managerilor din bransa, ce considera ca pe termen scurt lucrurile vor lua o turnura favorabila, valoarea indexului mentionat s-a imbunatatit semnificativ. Starea generala de optimism moderat este determinata si de numarul mare de comenzi inregistrat la sfarsitul lui 2009. In opinia presedintelui VDMA, insa, marea provocare pe care industria de echipamente pentru constructii o va intampina in viitorul apropiat va fi reprezentata de noile proiecte programate pentru etapa urmatoare, a caror demarare nu va coincide, neaparat, cu o crestere imediata a cererii de utilaje.
India, partenerul din 2010 al targului
Un alt element subliniat de specialistii VDMA este acela ca ritmul de dezvoltare aferent perioadei 2003 - 2008 nu va mai fi posibil de atins pe termen scurt/mediu. Principalele argumente pe care se bazeaza o astfel de predictie sunt constituite de mai multe premise: ratele de crestere din intervalul in care piata de profil se situa pe un trend ascendent au fost superioare cererii reale; ritmul de dezvoltare al sectorului european al constructiilor, asa cum este prognozat de institutul comunitar de statistica, este moderat, o sporire mai vizibila fiind prevazuta pentru 2011; pe piata mondiala sunt disponibile volume insemnate de utilaje second-hand destul de putin utilizate, iar cele mai multe companii au in dotare echipamente recent achizitionate; suportul financiar venit din partea institutiilor bancare este actualmente destul de dificil de obtinut. La nivel international, prognozele referitoare la acest sector de activitate sunt optimiste, mai ales in ceea ce priveste cererea de pe pietele din China si alte state avand economii in curs de dezvoltare (India, Brazilia etc.). "Tot mai multi expozanti la Bauma provin din aceste regiuni, remarcandu-se o internationalizare tot mai accentuata a evenimentului. In 2010, partener oficial al targului este India, stat in care criza economica a fost depasita foarte rapid si nu a lasat urme vizibile. In 2010, pentru sectorul local al constructiilor sunt estimate cresteri cuprinse intre 10% si 12%, trend care se va mentine, cel mai probabil, pana in 2015. In acest context, sporirea cererii pe segmentul utilajelor pentru constructii se va face intr-un ritm anual de 20%. La Bauma 2010 au fost invitati mai mult de 100 de manageri ai unor companii indiene, fiind de asteptat ca targul sa atraga peste 4.000 vizitatori specializati din aceasta tara", a incheiat Christof Kemmann. Pentru informatii suplimentare, www.vdma.org
 
ALLBIMhiltiman and machineVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
FRONTALE
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
BALTIC
viarom
Acvatot 2019
noark
CDS
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
leviatan
MAKITA
theda mar
grundfos

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica