Agenda Constructiilor
Vineri, 09 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ARGGO: Interes mai mare pentru aplicatii de optimizare a costurilor si productivitate
ARGGO: Interes mai mare pentru aplicatii de optimizare a costurilor si productivitate
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 03 Nov 2022 06:20
Exista un interes real al companiilor pentru digitalizare in ultima perioada, in special in tot ceea ce inseamna solutiile si aplicatiile pentru optimizarea costurilor sau pentru cresterea productivitatii, a declarat Alexandru Tanasa, Digital Business Advisor al ARGGO, cu prilejul participarii la cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii.
"Terminologia transformarii digitale este foarte ofertanta din punct de vedere al discursului public, insa este necesara translatarea spre o zona mai concreta. Un studiu realizat in SUA a comparat gradul individual de digitalizare (care influenteaza peste 90% din activitatile cotidiene curente) cu cel operational, situat undeva in jur de 14%. Discrepanta este uriasa, cercetarea respectiva concluzionand ca factorii de decizie nu stiu cum sa reduca aceasta diferenta, fiind neclara calea de parcurs", a precizat reprezentantul ARGGO.
Pentru clarificare intervin atat firmele de consultanta din zona de solutii software, cat si specialistii care valideaza anumite proiecte sau solutii de finantare, cei care implementeaza BIM etc., intrucat reteta deja exista, este validata. "Practic, dispunem de tot ceea ce este necesar pentru a netezi calea spre digitalizare. In cele mai multe dintre situatii, adoptarea BIM mai ales in zona de executie presupune un nivel foarte ridicat de competenta fata de nivelul initial. Totusi, este important sa incepem cu ceva, iar digitalizarea in santier nu inseamna doar BIM. Exista solutii complexe implementate de marii antreprenori, insa din practica zilnica si din discutiile avute cu constructorii concluzia desprinsa este ca aceeasi curba de invatare aferenta adaptarii la practicile BIM este lunga, dar in acelasi timp aplatizata. Prin urmare, apare o rezistenta normala, iar in acest caz propunerea noastra este de a identifica o alternativa - si anume aceea de a folosi un pas intermediar sau a utiliza o aplicatie gata facuta, care sa fie simplu de folosit", a subliniat Alexandru Tanasa.

Functionalitati BIM pe santiere, pe tablete
Managerul spune ca in cadrul activitatii ARGGO exista exemple concrete, deja implementate, in care la nivel de santier, cu ajutorul unei simple tablete, sa se poata utiliza anumite functionalitati ale BIM, sa se raporteze consumuri, stadiul unei activitati de executie etc. Ulterior, toate acestea pot ajunge in BIM, la departamentul deja familiarizat cu problematica respectiva, care dispune de aportul unor specialisti ce au abilitatile necesare pentru a prelua si procesa mai departe informatia primita.
"Aceasta abordare prezinta doua avantaje. Primul este legat de simplitatea in implementare si accelerarea actiunii atat la nivel functional, cat si al detaliului, iar cel de-al doilea se refera la accesibilitatea structurii de cost. Din alt punct de vedere, schimbarea de paradigma este foarte importanta, este primul pas pe care colegii nostri il fac atunci cand interactioneaza cu partenerii, deoarece scopul este de a avea o viziune strategica. Politica de afaceri pe termen mediu si lung este foarte importanta si trebuie corelata cu cea digitala, armonizata cu aceasta. De asemenea, este vital un management corect al schimbarii, fara de care nu poate fi asigurat succesul unei transformari digitale. La acestea se adauga procesele de business, standardizarea lor si abia pe pozitia a patra, tehnologia, solutiile folosite, acestea fiind doar mijlocul prin care sunt atinse obiectivele propuse. Doar atunci cand sunt clarificate toate aceste patru aspecte, se poate vorbi despre o implementare «ca la carte» a procesului transformarii digitale", a mai subliniat Alexandru Tanasa, in cadrul EURO-Constructii.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici! 
 
hiltiVideoConfAC-iulman and machinevailantALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
CDS
grundfos
viarom
theda mar
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
BALTIC
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023