Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BCG: Liderii femei sunt mai deschise in ultilizarea AI generative decat barbatii
BCG: Liderii femei sunt mai deschise in ultilizarea AI generative decat barbatii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 17 Mai 2024 10:32
Intr-un studiu recent, Boston Consulting Group (BCG) a analizat in ce masura femeile si barbatii accepta utilizarea aplicatiilor bazate pe inteligenta artificiala generativa (GenAI).
La inceput, noile tehnologii sunt utilizate in mod traditional mai mult de barbati decat de femei. Conform unui sondaj YouGov din 2020, proportia femeilor printre utilizatorii de noi tehnologii este sub 40%. Daca acceptarea GenAI urmeaza o tendinta similara, exista riscul ca in sectorul tehnologic, unde in prezent un procent de sub de 30% dintre managerii de nivel mediu si superior la nivel global sunt femei, dezechilibrul de gen sa creasca si mai mult.
Totusi, conform cercetarii BCG „Liderii femei deschid drumul in GenAI”, se poate afirma ca femeile accepta utilizarea aplicatiilor bazate pe GenAI cel putin la fel de mult, daca nu chiar mai mult, decat barbatii.
 
Exista diferente semnificative in utilizarea GenAI in functie de nivelurile ierarhice, de munca si varsta
Studiul a aratat ca 68% dintre femeile care lucreaza in sectorul tehnologic folosesc instrumente GenAI de mai multe ori pe saptamana la locul de munca, comparativ cu 66% dintre barbati. Mai mult, femeile in pozitii de conducere din domenii tehnice (inginerie, IT, servicii pentru clienti, vanzari si marketing) depasesc utilizarea GenAI cu 14 puncte procentuale fata de colegii lor barbati.
Comparativ cu barbatii, femeile aflate in pozitii de conducere sunt la fel de constiente sau chiar mai constiente de impactul pozitiv potential al GenAI asupra muncii lor - desi tinerele femei sunt mai putin increzatoare in acest sens. In schimb, femeile aflate in functii de conducere din domenii non-tehnice folosesc GenAI cu 2 puncte procentuale mai putin, iar femeile din pozitii inferioare cu 5-12 puncte procentuale mai putin decat barbatii care desfasoara activitati similare. 
"Printre femeile mai in varsta care lucreaza in domenii non-tehnice, lipsa de incredere in capacitatea de a face fata noilor tehnologii este motivul pentru acest decalaj,” a declarat Palinkas Maria, partener la BCG.
Pentru femeile tinere care lucreaza in pozitii tehnice, decalajul este de 7 puncte procentuale, ceea ce poate agrava inegalitatea de gen deja existenta in multe companii tehnologice. 
"Conform BCG, acest decalaj poate fi cauzat de faptul ca femeile tinere au acces mai redus la retelele corporative si discutiile in care se dezvolta strategia GenAI si sunt mai putin implicate in programele GenAI initiale, comparativ cu tinerii barbati,” a adaugat Palinkas.
Femeile mai in varsta din domeniile tehnice si non-tehnice au raportat o toleranta la risc egala sau mai mare decat barbatii si colegii lor mai tineri, lucru explicat in analiza prin parcursul lor profesional. Femeile mai in varsta, dupa ce au depasit numeroase obstacole pentru a ajunge in pozitiile actuale, si-au dezvoltat capacitatea de asumare a riscurilor necesara pentru succes. In schimb, femeile tinere in roluri tehnice se simt adesea mai putin libere sa experimenteze, in special cu tehnologiile emergente, din cauza experientei si autoritatii lor, mai reduse.
 
Reducerea decalajului de gen este posibila
"GenAI ofera o oportunitate unica de a reduce decalajul de gen, dar pentru a reusi acest lucru, sunt necesari pasi proactivi atat din partea companiilor, cat si a femeilor angajate,” a spus Palinkas. „Pe langa pozitie, varsta femeilor, rolul ocupat in companie si experienta de viata sunt factori de care companiile trebuie sa tina cont atunci cand promoveaza acceptarea si utilizarea GenAI,” a adaugat ea.
Conform BCG, companiile pregatite sa utilizeze GenAI pot folosi acest nou instrument pentru a reduce decalajul de gen. Acest lucru poate fi facilitat prin reprezentarea liderilor si gestionarea schimbarilor, programe de formare specifice, planificare robusta, politici de AI responsabile si management proactiv al carierei.
Raportul integral poate fi studiat aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
strabag nivel 1
theda mar
CDS
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
ness project
EDIT-Structural
noark
MAKITA
concelex
rigips
konsent
viarom
Ubitech
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander