Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - De ce ar alege specialistii in constructii semnatura electronica calificata?
De ce ar alege specialistii in constructii semnatura electronica calificata?
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 10 Iun 2021 11:38
Este deja cunoscut faptul ca, de la inceputul acestui an, specialistii in constructii, arhitectura si urbanism pot utiliza semnatura electronica calificata la semnarea documentelor care se transmit autoritatilor si institutiilor competente in emiterea de avize, acorduri, aprobari si autorizatii. O varianta mult mai simpla, rapida si eficienta fata de semnatura olografa si stampila sau parafa profesionala.
Este insa aceasta necesara? Sau, altfel spus, de ce ar apela profesionistii din aceste domenii la semnatura electronica calificata, daca s-au descurcat bine pana acum si cu metoda clasica, pixul pe hartie? Pe scurt, am putea raspunde la aceste intrebari cu o alta - de ce doar sa te „descurci”, cand ti-ai putea face munca (si viata) mult mai usoara, bucurandu-te de toate beneficiile unui certificat calificat de semnatura electronica?
 
1. Semnatura electronica calificata are valoare legala implicita
Potrivit Regulamentului UE eIDAS nr. 910 /2014, semnatura electronica calificata este singurul tip de semnatura electronica care are implicit efectul juridic echivalent al unei semnaturi olografe. De ce conteaza acest lucru? Deoarece semnatura calificata, conform normelor europene pe care tara noastra este obligata sa le respecte, indeplineste anumite conditii ce tin mai ales de securitatea datelor, asigurand o legatura directa si neindoielnica intre identitatea reala a unei persoane si identitatea sa electronica.
 
2. Semnatura electronica calificata nu poate fi falsificata...
Spre deosebire de semnatura olografa - care pe cat de usor poate fi imitata, pe atat de greu poate fi dovedita ca apartinand unei anumite persoane (doar daca nu ai la indemana un specimen de semnatura cu care sa o poti compara si eventual ceva cunostinte grafologice ca sa faci asta), semnatura electronica calificata nu poate fi falsificata.
 
3. ... si poate fi extrem de usor verificata
Un document semnat cu un certificat calificat de semnatura electronica este imposibil de falsificat, iar tu stii sigur cine este persoana care semneaza si poti verifica asta foarte usor si rapid, in aplicatia gratuita Adobe Acrobat Reader. Aceasta stie sa faca automat verificarea, accesand infrastructura existenta la nivelul tuturor tarilor UE - cunoscuta ca EU Trusted List of Trust Service Providers (EUTL) - unde apar companiile ce ofera servicii de semnatura calificata.
Mai exact, cu un singur click pe semnatura calificata din documentul deschis in Adobe Acrobat Reader (iar apoi pe Signature Properties), validitatea acesteia iti va fi confirmata prin:
  • indicarea sursei informatiilor folosite pentru validarea semnaturii: „Source of Trust obtained from the European Union Trusted Lists (EUTL)” (increderea in semnatura este data de listele sigure ale Uniunii Europene);
  • marca de incredere a Uniunii Europene (lacatul albastru cu steagul UE) si identificarea semnaturii electronice ca fiind calificata;
  • bifa verde si textul „Signed and all signatures are valid” (semnat si toate semnaturile sunt valide).
 
4. Semnatura electronica calificata = securitate ridicata
Certificatele calificate de semnatura electronica sunt emise de prestatori calificati de servicii de incredere inscrisi in EUTL si certificati conform eIDAS (asa cum este si certSIGN), doar dupa parcurgerea procedurii de dovedire si de verificare a identitatii persoanelor fizice sau juridice care le solicita, procedura obligatorie prin Regulamentul 910/2014. Astfel se asigura garantia ca identitatea electronica a semnatarului este aceeasi cu identitatea fizica. Pe scurt, semneaza cine trebuie, nu o alta persoana.
In plus, procesul propiu-zis de semnare implica utilizarea unui dispozitiv criptografic (token) si a unui cod PIN unic, semnatura fiind sub controlul exclusiv al semnatarului. De asemenea, orice modificare a unui document semnat electronic este detectabila. Astfel, incercarile de fraudare sunt eliminate integral.
 
*** Articol realizat de specialistii de la certSIGN, companie ce furnizeaza solutii de securitate si identitate electronica in 20 de tari.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
noark
ness project
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
MAKITA
concelex
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CDS
viarom
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander