Agenda Constructiilor
Duminica, 25 Septembrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - EY: 2019 - cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din Romania
EY: 2019 - cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din Romania
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 23 Dec 2019 11:43
2019 are deja toate atributele unui an de referinta pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri, potrivit EY Romania, lider pe piata serviciilor profesionale din tara noastra. Acesta a crescut in 2019 si a atras interesul investitorilor externi, astfel ca finantarea startup-urilor s-a diversificat si a devenit mai accesibila. 
"Numarul startup-urilor a crescut in acest an cu peste 20% fata de anul anterior, fie ca avem in vedere startup-uri noi sau idei mai vechi, aduse la suprafata de prospectarea acceleratoarelor din Romania. Iar finalul anului curent aduce vesti si mai bune: o a doua investitie Serie A dupa UiPath, primita de FintechOS, si alte companii care sunt in negocieri tot pentru o investitie Serie A (AlphaBlock si TypingDNA). Vorbind despre indicatorii de ecosistem, investitia medie pe runda de finantare a crescut cu peste 20% datorita numarului mare de investitii «Seed» de peste un milion de euro si, in special, a finantarii obtinute in decembrie de FintechOS. Cresterea valorii medii a investitiei pe runda este cu atat mai valoroasa pentru ecosistem, deoarece tot in cursul anului 2019 s-au facut cele mai multe investitii mici de tip «Seed» din istoria ecosistemului. Pentru analiza indicatorilor, nu au fost folosite datele UiPath, care ar fi modificat acesti indicatori catre valori asemanatoare cu cele din piata din SUA", se arata intr-un comunicat EY Romania.
Principalul hub pentru finantare este Bucuresti, tinand cont de numarul startup-urilor active si de programele dedicate lor. Mai mult, alti factori importanti de aici sunt forta de munca digitala si numarul mare de companii de tehnologie.
In ceea ce priveste fuziunile si achizitiile (M&A), desi se mentin semnificativ mai mici  comparativ cu Europa de Vest, corporatiile raman cei mai relevanti cumparatori pentru fondatorii de startup-uri. Companiile romanesti sunt vandute in etape de dezvoltare premature, in principal catre cumparatori din afara Romaniei. Prin urmare, din perspectiva M&A, se simte lipsa unei experiente cu un IPO. Piata bursiera locala, desi deschisa, nu reuseste sa devina atractiva pentru companiile locale.
"Ca sa intelegem contextul investitional actual, Europa de Vest este, in prezent, mai atractiva decat in urma cu 10 ani. Europa de Est este considerata a doua cea mai atractiva regiune pentru investitii la nivel global. In acest context investitional pozitiv, Romania ar trebui sa profite de a doua cea mai mare economie din Europa de Est si de o lunga traditie in domeniul IT, pentru a capta cat mai mult din fluxul de investitii in tehnologie.
Cresterea ecosistemului de startup-uri din Romania este vizibila, in linie cu tendintele tarilor din Europa de Vest. Avem un unicorn care s-a remarcat, dar distanta dintre acesta si urmatorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii si companiile din Romania trebuie sa depuna un efort mai intens ca pana in prezent", se mai arata in documentul citat.
Se anticipeaza ca 2020 va aduce multe surprize placute. Ramane insa de vazut daca evolutiile economice la nivel global vor permite mentinerea sau, de ce nu, cresterea ritmului de dezvoltare si implicare intr-un ecosistem tot mai efervescent, dispus sa se adapteze rapid in ecosisteme din Vestul Europei si din SUA. 
***
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 36,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2019. In Romania, compania este prezenta din anul 1992, fiind lider pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova, EY furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Compania are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an in luna iunie la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMTERAPLASTAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
SEPTEMBRIE
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
BMI_Icopal
leviatan
CELCO 2020
rigips
strabag nivel 1
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Ubitech
hilti
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere