Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PlanRadar, solutie digitala pentru constructia si intretinerea cladirilor sustenabile
PlanRadar, solutie digitala pentru constructia si intretinerea cladirilor sustenabile
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2022 10:37
Industria globala a constructiilor utilizeaza in prezent 40% din aprovizionarea cu energie la nivel mondial, ceea ce ii face pe dezvoltatorii imobiliari sa exploreze din ce in ce mai mult modul in care pot fi construite locuinte "verzi": durabile, la preturi accesibile.
Principiile de proiectare durabila sunt esentiale pentru punerea in aplicare a practicilor de constructie ecologice. Cu alte cuvinte, vorbim despre un proces de proiectare care acorda prioritate sustenabilitatii si utilizeaza resurse naturale. Simplificand, durabilitatea inseamna reducerea la minimum a impactului asupra mediului inconjurator al tuturor aspectelor constructiei, inclusiv a materialelor, a consumului de apa, a gestionarii santierului, a consumului de energie in uz al cladirii si a eliminarii deseurilor.
Cladirile care respecta principiile de proiectare durabila sunt adesea numite „case ecologice”. Proiectarea acestora urmareste sa imbunatateasca eficienta energetica si calitatea mediului interior pentru locuitori.
In Romania, interesul pentru casele ecologice incepe sa ia proportii in ultimii ani. Obositi de pandemie, traffic, praf si zgomot, romanii se reorientareaza catre un stil de viata mai sanatos pentru ei si familiile lor, iar casele ecologice sunt o alegere la indemana.
 
Unde se construiesc in mod ideal locuinte durabile?
Atunci cand se construieste o locuinta sustenabila, este preferabil sa se foloseasca un teren dezafectat in detrimentul unui teren viran verde. Un teren dezafectat este o zona care a fost anterior dezvoltata, dar care a fost abandonata, in timp ce pe terenurile virane verde nu s-a construit nimic in prealabil. In ciuda faptului ca zonele verzi face ca procesul de constructie sa fie simplu, impactul asupra mediului al dezvoltarii pe un astfel de teren este semnificativ, contribuind la o calitate mai slaba a aerului, la poluarea habitatelor naturale si la cresterea expansiunii urbane.
 
Alegerea materialelor potrivite
Amprenta de carbon a proiectelor de constructie incepe cu mult inainte de inceperea constructiei, de aceea planificarea si gestionarea cat mai eficienta a resurselor sunt esentiale. Utilizarea principiilor de proiectare durabila inseamna o comanda de material de care este nevoie. Aprovizionarea, extragerea materialelor si transportul acestora pana la amplasament sunt si ei factori care vor influenta gradul de sustenabilitate al cladirilor.
Un bun punct de plecare este principiul denumit „de la leagan la leagan” – care se refera la ciclul de viata al materialelor folosit? Care este etapa cu cel mai mare consum de energie si cum poate fi redus impactul?
 
Practici eficiente de constructie
In mod evident, fiecare utilizare ineficienta a energiei, a materialelor sau a timpului contribuie la deteriorarea mediului inconjurator. De aceea, practicile de construire eficiente sunt o parte importanta a atenuarii daunelor cauzate de constructii mediului inconjurator. Stabilirea unui grup de lucru organizat si a unui program clar este o modalitate usoara de a evita intarzierile proiectului si problemele de intretinere.
Utilizarea resurselor pre-existente este o alta modalitate de a reduce risipa de resurse si de a stimula durabilitatea. Casele ecologice sunt proiectate pentru a lucra impreuna cu mediul inconjurator, astfel incat se poate profita de schimbarile de vant si de temperatura pentru a reduce consumul de energie al casei. De exemplu, prevenirea scurgerilor de aer, instalarea de pompe de caldura solare sau geotermale si utilizarea izolatiei termice sunt toate modalitati rentabile de a stimula sustenabilitatea in timpul constructiei.
La final, indepartarea si transportul deseurilor reprezinta ultimul pas in construirea unei case durabile si verzi. Daca strategia de eliminare a deseurilor este responsabila, se va reduce semnificativ riscul de a continua deteriorarea mediului, la contaminarea sau poluarea apei dupa finalizarea proiectului.
 
Cum poate ajuta PlanRadar la construirea de locuinte durabile?
PlanRadar faciliteaza comunicarea si practicile eficiente pe santier, contribuind astfel la reducerea viciilor si a greselilor pe amplasament. Aceste practici duc la reducerea cantitatii de deseuri si asigura eficienta in cheltuirea resurselor si a energiei implicate.
Platforma online de gestionare a sarcinilor sincronizeaza automat modificarile si pune informatiile la dispozitia membrilor echipei in timp real si pe toate dispozitivele. Functiile de gestionare a sarcinilor de la PlanRadar ofera o imagine de ansamblu completa a tuturor sarcinilor, a stadiului de finalizare a acestora si a termenelor de predare.
PlanRadar faciliteaza, de asemenea, transferurile digitale ale proiectelor, astfel incat sa se poata asigura ca documentele sunt conforme cu reglementarile in materie de constructii, cu cerintele contractuale si cu procedurile companiei. De asemenea, se poate standardiza introducerea datelor in aplicatie, lucru care faciliteaza efectuarea inspectiilor si intocmirea rapoartelor. Comunicarea clara este esentiala pentru evitarea erorilor; cu un transfer eficient al proiectelor, se reduce riscul de risipa de resurse si creste optimizarea santierului.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
MAKITA
concelex
CDS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
noark
theda mar
siniat
Acvatot 2019
viarom
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
EDIT-Structural
ness project
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander