Agenda Constructiilor
Sambata, 24 Iulie 2021
wienberger
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - TEHNOLOGIA 5G si Internet of Things vor influenta benefic toate tipurile de afaceri
TEHNOLOGIA 5G si Internet of Things vor influenta benefic toate tipurile de afaceri
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Ian 2020 06:07
Este deja o certitudine faptul ca Internet of Things (IoT) va permite companiilor ce vor alege sa implementeze sistemul respectiv o maximizare fara precedent a valorii adaugate, in conditiile in care senzorii, aplicatiile software si alte tehnologii instalate in cadrul activelor fizice vor permite interconectarea acestora si schimbul rapid de date cu terte dispozitive si sisteme, folosind internetul. Aceasta realitate va incuraja inovarea si va genera o imbunatatire a eficientei de ansamblu a operatiunilor din multe industrii, pornind de la proiectare si terminand cu prelucrarea popriu-zisa. In contextul dat, operatorii care vor opta pentru tehnologia 5G si conectarea completa a afacerilor in sistem IoT vor avea oportunitatea de a se adapta in mod dinamic cerintelor de protectie a mediului, in special prin diminuarea accelerata a emisiilor de dioxid de carbon. Deja aplicatiile curente sunt multiple si depasesc limitele imaginatiei, daca ar fi amintita, de plida, doar interconectarea rachetelor de tenis dotate cu senzori, ce ofera jucatorului informatii pretioase legate de balans si de cauzele pentru care mingea nu este plasata in teren. Este clar ca prin adoptarea IoT companiile vor reusi sa-si maximizeze rezultatele, iar cele mai palpabile exemple sunt deja oferite de industria alimentara, care sufera pierderi de peste 30% din produse in procesul de tranzitie de la producator la consumatorul final. O companie daneza a reusit sa solutioneze aceasta problema prin monitorizarea continua a containerelor frigorifice si controlul permanent al functionarii echipamentelor de refrigerare. Folosind un sistem complex de senzori si de echipamente de comunicare, prin aceasta metoda se estimeaza economisire anuala a peste 1,3 miliarde tone de alimente la nivel global.
 
Castiguri posibile de peste 11.000 miliarde USD
Daca sistemele LTE (4G) au revolutionat deja modul de transmisie a informatiilor, este cert faptul ca tehnologia 5G va sustine puternic cea de-a patra revolutie industriala intr-o maniera similara in care electricitatea a facut-o in precedentele trei. Viteze de transfer de pana la 20 Gbs vor asigura o conectivitate optima intre sisteme, eliminand in mare masura cablurile, gratie capacitatii de operare in cloud. Pana in 2025 se estimeaza ca sistemul 5G va avea 2,6 miliarde de abonati, acoperind 65% din suprafata globului. In conditiile date, conexiunile de tip IoT vor ajunge la cota de 5 miliarde, de la 1,3 miliarde cat sunt la momentul actual. Conform estimarilor specialistilor McKinsey, in cazul in care eforturile respective vor fi incununate de succes, acestea vor genera castiguri financiare cuprinse intre 3.900 miliarde USD si 11.100 miliarde USD, pana in 2025. Globalizarea, competitia acerba, personalizarea si individualizarea ofertelor constituie doar cateva dintre elementele care vor incuraja procesul de digitalizare , alaturi de maturizarea tehnologiilor care il sustin. Aceasta realitate ofera o serie de oportunitati pentru companii, care ar trebui sa puna un accent tot mai mare pe flexibilitate si securitate, avand in vedere inclusive presiunile in directia cresterii productivitatii, care sunt tot mai mari. Pe scurt, firmele sunt nevoite sa ofere mai multe produse/servicii de o calitate superioara folosind resurse mai putine, iar conditia respectiva nu poate fi indeplinita decat in paradigma Industry 4.0, in care datele au deja un rol crucial. Peste toate acestea se suprapun exigentele legate de sustenabilitate, un succes comercial contemporan fiind conditionat de limitarea amprentei de carbon. Din fericire, inovatia tehnologica conduce in aceasta directie, modelul afacerilor interconectate avand, in cele mai multe cazuri, ca efect secundar majorarea semnificativa a eficientei energetice. Se estimeaza, de asemenea, ca tehnologiile 5G si IoT au capacitatea de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de sera cu minimum 15%, pana in 2030.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMTERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE/IULIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
rigips
hidroplasto
Acvatot 2019
hilti
cv water 2021
hidroplasto
CELCO 2020
Ubitech

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere