Agenda Constructiilor
Marti, 05 Iulie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Tema Energy: Centrele de date aloca 3% din consumul national de energie electrica
Tema Energy: Centrele de date aloca 3% din consumul national de energie electrica
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 12 Mai 2022 10:22
Centrele de date din Romania consuma anual circa 1,5 miliarde kwh energie electrica, ceea ce reprezinta circa 3% din totalul de cca 50.818 miliarde kwh la nivel national, potrivit datelor companiei Tema Energy, organizatorul conferintei Data Center Forum Romania, ajunsa la cea de a cincea editie.
In 2019, acest procent era de 2,1%, conform estimarilor Tema Energy, insa digitalizarea intensa din ultimii ani, aparitia unor noi centre de date, precum si a unor ferme de servere care proceseaza criptomonede contribuie la cresterea consumului. Acest fenomen s-a generalizat, Comisia Europeana asteptandu-se ca in 2030 consumul de energie electrica in centrele de date sa depaseasca 3,2%.
Avand in vedere ca 35-40% dintre cheltuielile operationale ale unui centru de date sunt alocate energiei electrice, majorarile de pret din ultimele luni vor afecta profitabilitatea jucatorilor de pe aceasta piata si implicit vor duce la majorarea preturilor, potrivit Tema Energy.
In Romania, conform datelor bursiere, pretul energiei electrice pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare – PZU) in ianuarie 2022 a fost de 949 lei/MWh, adica de 3,5 ori mai mare decat pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut (271 lei/MWh).
De asemenea, in februarie, pretul a fost de aproape patru ori (3,98) mai mare - 932 lei/MWh in 2022, fata de 234 lei/MWh in februarie 2021.
”Pentru editia 2022 a Data Center Forum Romania am realizat o harta a principalelor centre de date din Romania, context in care am facut si o estimare a consumului de energie electrica. Cifrele sunt in crestere, de la 2,1% in 2019 la 3% in 2022, atat pentru ca au aparut operatori noi, iar suprafata camerelor de date s-a majorat dar si pentru ca puterea de procesare a echipamentelor s-a dezvoltat constant in ultimii ani. Totodata resursele digitale pe care le consuma companiile si persoanele fizice din Romania sunt in crestere accelerata. Orice sesiune de videoconferinta, orice plata cu cardul si orice film vizionat online presupune un consum de energie electrica si implica procese digitale intense si complexe, care au loc intr-un centru de date. Chiar daca majoritatea operatorilor centrelor de date cauta solutii pentru cresterea eficientei energetice si reducerea consumului, cresterea masiva a pretului nu poate fi atenuata si se va regasi in pretul serviciilor catre utilizatori. Prin acest presiune trec atat centrele de date private cat si cele publice, operate de organizatiile guvernamentale.”, afirma Mihai Manole, Director General Tema Energy, organizatorul evenimentului DataCenter Forum.
Data Center Forum este singurul eveniment dedicat industriei de data centere din Romania. Cea de-a cincea are loc pe 25 mai, in format fizic la ”Face Convention Center” in Bucuresti si aduce la discutii experti romani si straini din companii de top. Evenimentul abordeaza subiecte precum eficienta energetica, amprenta de carbon, reglementari constructive, securitate, sustenabilitate etc.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
leviatan
leviatan
CELCO 2020
FRONTALE
hidroplasto
MAKITA
viarom
strabag nivel 1
BMI_Icopal
CONCEPT STRUCTURE
hilti
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere