Agenda Constructiilor
Joi, 09 Februarie 2023
Abonare reviste
PAGINA PERSONALIZATA


Asociatia Producatorilor de BCA din Romania (PRO BCA)

Asociatia Producatorilor de BCA din Romania (PRO BCA)

Adresa: B-dul I.C. Bratianu nr. 10, et. 2, cam. 77, Bucuresti, S3
Telefon: 021/315.58.64
Fax: 021/315.27.72
E-mail: p.probca@gmail.com
Web site: www.probca.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Asociatia Producatorilor de BCA din Romania PROBCA, ce reuneste principalele 7 companii de profil.
Prezentare companie/institutie
Asociaţia Producătorilor de BCA (Beton Celular Autoclavizat) din România (PRO BCA) reprezintă interesele principalilor furnizori locali ce acţionează pe acest segment de activitate: Celco - Constanţa, Macon - Hunedoara, Soceram - Bucureşti, Xella Ro - Bucureşti, Somaco Grup - Bucureşti, Elpreco - Craiova şi Alba Aluminiu - Zlatna. Începând din 2010, patronatul este membru permanent al Asociaţiei Europene a Producătorilor de BCA (EAACA), care include 18 organizaţii naţionale de profil din zona comunitară. Conform statutului propriu, principalele obiective urmărite de PRO BCA sunt constituite de: susţinerea intereselor membrilor atât pe plan local, cât şi internaţional; colectarea datelor statistice relevante pentru stabilirea tendinţelor pieţei; colaborarea cu instituţiile specializate şi universităţile tehnice pentru perfecţionarea tehnologiilor de fabricaţie; pregătirea documentaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţii; promovarea BCA şi a celorlalte materiale executate de membrii asociaţiei; definirea unei strategii integrate în vederea sancţionării practicilor de concurenţă neloială prin sesizarea autorităţilor abilitate în soluţionarea unor astfel de probleme. În prezent, Consiliul Director (CD) al PRO BCA este format din: Nicolae Duşu (Celco) - preşedinte; Marius Marin (Macon) - vicepreşedinte; Roxana Gheorghe (Soceram), Gabriel Colobaţiu (Somaco Grup), Marius-Cristian Dragne (Xella RO), Ion Dragnea (Alba Aluminiu) şi Adrian Barbu (Elpreco) - membri.
 

PRO BCA: Vanzari anuale de BCA de 70 milioane de euro
 
In pofida unei contractii pe piata autohtona a materialelor de zidarie, livrarile cantitative de BCA au consemnat o usoara crestere (+3%) in primele noua luni ale anului trecut (fata de aceeasi perioada din 2012), in timp ce valoarea pietei a scazut usor (-2%), ca urmare a eforturilor financiare ale producatorilor de sustinere a pietei prin reducerea preturilor. Potrivit datelor Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA (Pro BCA), evolutia din domeniu a presupus reorientarea proprietarilor de locuinte unifamiliale catre utilizarea acestui tip de material. Astfel, piata locala de BCA a inregistrat, in 2013, vanzari cantitative de circa doua milioane de metri cubi, corespunzatoare unei valori totale de 70 milioane de euro. Referitor la activitatea din 2014, cererea de BCA va fi influentata de volumul lucrarilor de constructii, segmentul rezidential reprezentand principalul factor ce poate revigora piata materialelor de zidarie.
   
Niculae Dusu
Functia/Institutia (Firma): presedinte Pro BCA si presedinte al Consiliului de Administratie al Celco SA;
Experienta profesionala: peste 20 de ani in domeniul materialelor de constructii.
 
- Ce particularitati a prezentat piata materialelor de zidarie in anul abia incheiat?
- Analizand datele statistice din ultimele 12 luni, se observa ca sectorul constructiilor de locuinte noi se contracta in continuare (volumul lucrarilor de constructii noi a scazut cu 8,5% in primele 10 luni ale anului trecut, fata de aceeasi perioada din 2012), beneficiarii fiind descurajati sa investeasca de lipsa de incredere in perspectivele viitoare ale pietei. Legislatia in constructii, care de cele mai multe ori nu prevede termene pentru institutiile statului sau sanctiuni pentru nerespectarea acestora in cazul in care anumite reglementari exista si sunt incalcate, ingreuneaza dezvoltarea sectorului in ansamblu. Pentru obtinerea Planului Urbanistic Zonal, beneficiarii de proiecte se «lovesc» de comisii care blocheaza investitii majore in domeniul constructiilor. De multe ori, aceste comisii sunt constituite din proiectanti care detin propriile firme si sunt interesati sa blocheze orice investitie in care nu sunt implicati. Consider ca unitatile administrativ-teritoriale dispun de structuri de urbanism proprii, astfel incat procesul de urbanizare sa se poata desfasura mai operativ. Modul de organizare a procesului de dezvoltare a obiectivelor mari, care in majoritatea cazurilor necesita PUZ, este un sistem ce blocheaza dezvoltarea oraselor si a localitatilor din Romania.
- Cati membri reuneste organizatia patronala si ce cifra de afaceri au inregistrat acestia?
- Pro BCA reuneste liderii pietei locale de profil, respectiv companiile Celco, Elpreco, Macon, Soceram, Somaco Grup Prefabricate, Xella Ro si Alba Aluminiu, a caror cifra de afaceri insumeaza circa 140 milioane de euro, acest nivel reprezentand o medie anuala.
- Cum credeti ca vor evolua preturile din domeniu in 2014, avand in vedere noile impozite si accize anuntate?
- Cresterea cotatiilor materiilor prime si utilitatilor (gaze, energie, apa) vor influenta preturile de productie a materialelor de zidarie. Cu toate acestea, fabricantii sunt constienti de faptul ca trebuie sa mentina preturile la cote sustenabile pentru cumparatori, pentru a evita blocajul pietei constructiilor noi. Suprataxarea carburantului cu 7 eurocenti pe litru este o masura care va influenta negativ piata materialelor de constructii, fiind evidenta o crestere a costurilor, in general si a celor de transport, in special, care se vor reflecta in pretul de vanzare la raft al marfurilor. Consideram ca scumpirea transportului este descurajatoare in ceea ce priveste extinderea zonelor de distributie, iar multi producatori vor fi constransi sa-si desfasoare activitatea in judetele din proximitatea unitatilor proprii.
- Care sunt principalele probleme intampinate de companiile din domeniu in Romania?
- Desi situatia difera de la un an la altul, companiile din domeniu s-au confruntat, in ultimii ani, cu aproximativ aceleasi probleme, cea mai importanta fiind de ordin financiar. In cazuri extreme, dificultatile au dus la numeroase falimente. Platile sunt intarziate, in continuare, din cauza conditiilor grele de creditare impuse firmelor de constructii. Bancile creditoare au un comportament opresiv fata de majoritatea IMM-urilor si in mod deosebit vizavi de cele implicate in ramura constructiilor. Astfel, institutiile de creditare nu sprijina activitatea firmelor si nu le accepta niciun fel de reesalonare a debitelor pentru a le usura efortul financiar in aceasta perioada de criza, desi acestea isi platesc datoriile la timp. Rezultatul este ca firme viabile sunt duse, cu buna stiinta, la faliment de catre banci. Alte dificultati sunt reprezentate de contractia pietei constructiilor noi, de strategiile neproductive ale statului fata de mediul privat - concomitent cu «alungarea» marilor dezvoltatori din Romania. Mentalitatea generala existenta la nivelul institutiilor guvernamentale si al celor locale nu este de constientizare a nevoilor de dezvoltare a investitiilor, de sprijin si ajutor pentru investitori. Este o mentalitate «invechita», paguboasa si de blocare, bazata pe principiul «Noua ce ne da?». Institutiile guvernamentale de profil trebuie sa sprijine competitivitatea durabila a sectorului de constructii, care s-a confruntat cu multe provocari in ultima perioada, cum este si criza economica. De asemenea este de retinut ca sectorul de constructii se confrunta cu sustinerea neechilibrata din partea statului a unor materiale in detrimentul altora, prin transpunerea incorecta a standardelor europene. Nu in ultimul rand, pe fondul scaderii puterii de cumparare a populatiei, producatorii romani de materiale de zidarie au trebuit sa reduca progresiv preturile de vanzare ale produselor incepand din anul 2010, perioada care coincide si cu majorarea TVA, ce a devenit una dintre cele mai impovaratoare taxe din Europa. Peste 90% din proiectele noi sunt reprezentate de investitii in constructii private unifamiliale. O cota semnificativa in dezvoltarea acestui sector il genereaza fondurile remise de romanii care lucreaza in strainatate.
- Precizati care sunt principalele directii de actiune ale Pro BCA in 2014, in acest context.
- In anul 2014, vom continua sa investim in actiuni de informare si cercetare menite sa incline balanta decizionala a consumatorilor catre produse si servicii de calitate, in detrimentul celor «low-cost», ce se dovedesc a fi mult mai costisitoare in etapa ulterioara, de exploatare. Se vor initia, astfel, campanii de promovare a solutiilor constructive sustenabile, care sa aiba ca rezultat modificari in structura vanzarilor prin cresterea ponderii blocurilor de BCA cu o grosime minima de 350 mm, folosite pentru peretii exteriori la zidaria monostrat si renuntarea la solutiile mai costisitoare, alcatuite din blocuri de zidarie subtiri, termoizolate suplimentar cu polistiren, care alcatuiesc o constructie cu risc crescut la incendiu.

PRO BCA: Annual sales of BCA with a value of 70 million EUR
Despite the contraction of the domestic construction materials market, the quantitative supplies of BCA recorded a slight increase (+3%) in the first nine months of last year (compared to the same period in 2012), while the market value decreased slightly (-2%), due to the financial efforts of producers made in order to support the market by reducing prices. According to the BCA Manufacturers Organisation (Pro BCA) , the evolution of the domain included the reorientation of the single family home owners to the use of this material. In 2013, the local BCA market recorded quantitative sales of two million cubic meters, corresponding to a total value of 70 million EUR. In what concerns the activity in 2014, the BCA demand will be influenced by the volume of construction works, the residential segment representing the main factor that can revive the market of construction materials. If we analyze the statistics of the last 12 months, it appears that the new housing construction sector shrinks further on (the volume of the new construction works decreased by 8.5% in the first 10 months of last year compared to the same period in 2012), because the beneficiaries are being discouraged to invest by a lack of confidence in the future outlook of the market. The construction laws, which often do not provide deadlines for the state institutions or penalties for noncompliance if certain rules are violated, hamper the development of the whole sector. In order to obtain the Regional Urbanistic Plan, the project beneficiaries are affected by committees which block the major investments in the construction sector. Often, these committees are made up of architects who own a personal business and are keen to block any investment in which they are not personally involved. We believe that the administrative-territorial units have their own urban structures, so that the process of urbanization can take place more rapidly. The organizing manner of the development process for major objectives, which in most cases requires PUZ, is a system that blocks the development of cities and towns in Romania.
(articol aparut in Agenda Constructiilor, editia ianuarie/februarie 2014 )

Stiri & Comunicate

man and machineALLBIMVideoConfAC-iulMESENBURGTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
IN CURAND, prima editie
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
hilti
viarom
CELCO 2020
BMI_Icopal
BALTIC
strabag nivel 1
MAKITA
rigips
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
Ubitech
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023