Agenda Constructiilor
Marti, 23 Octombrie 2018
SAMSUNG WIND-FREE
Home - INDEX COMPANII - FURNIZORI DE SERVICII - Patronate si asociatii profesionale - ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MATERIALE DE CONSTRUCTII (APMCR)
PAGINA PERSONALIZATA

ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MATERIALE DE CONSTRUCTII (APMCR)

ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MATERIALE DE CONSTRUCTII (APMCR)
Adresa: Str. Ing. Vasile Cristescu, Nr. 3, Bucuresti, S2
Telefon: 021/321.32.32
Fax: 021/321.12.36
E-mail: office@apmcr.org
Web site: www.apmcr.org
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Asociatia producatorilor de materiale de constructii sprijină colaborarea şi cooperarea cu partenerii externi a membrilor ei, încurajând aportul de capital străin în firmele româneşti.
Prezentare companie/institutie
APMCR: Industria materialelor de constructii va spori cu circa 2%
 
 
 
 
 
 
Claudiu Georgescu (57 de ani)
Functia/Institutia: presedinte, APMCR;
Experienta profesionala: circa 32 de ani in domeniul materialelor de constructii.
 
Cifra de afaceri de pe piata materialelor de constructii a crescut cu 2,9% in primele opt luni ale anului in curs, fata de aceeasi perioada din 2014, potrivit datelor statistice preluate si date publicitatii de Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR). Totusi, indicii disponibili pentru iulie si august 2015 indica scaderi de -7,4%, respectiv -4,2% fata de lunile corespunzatoare din 2014. In opinia lui Claudiu Georgescu, presedintele APMCR, aceste cifre par paradoxale la o prima vedere, tinand cont de cresterea de 11,4% inregistrata pe piata constructiilor in primele opt luni din 2015, insa ele reflecta cresteri spectaculoase in lunile de iarna ale anului in curs, evolutii care s-au datorat platii facturilor restante din anul electoral 2014. La finele anului trecut, APMCR avea 26 de companii afiliate, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 600 milioane de euro.
 
- Ce evolutie a avut piata materialelor de constructii in 2015?
- Cresterile statistice timide din ultimele luni arata ca piata materialelor de constructii merge deja cu "frana de mana" trasa. Cum constructiile de locuinte au mai incetinit ca volum si incepe sa se simta o oarecare supraoferta pe piata, cum am avut doua rectificari bugetare care au luat bani de la domeniile ce ne-ar fi propulsat cifra de afaceri, acumularile din prima parte a anului cred ca vor asigura o supravietuire decenta pana la sfarsitul lui 2015. Un nivel de crestere de 2,1%-2,2% pe piata produselor pentru constructii poate fi considerat rezonabil; deci, fata de cele 3 miliarde euro de anul trecut vor fi cateva sute de mii de euro in plus, chiar daca economia se lupta sa ajunga, in 2015, la o crestere de 4% a PIB.
- Precizati si principalele impedimente intampinate in activitate.
- Anul 2015 a insemnat, pentru industria noastra, o provocare, deoarece dupa anii grei de criza se parea ca va fi o trezire in forta. Situatia a fost, insa, alta, iar influenta clasei politice si adoptarea unor legi dupa interesul "clasei parlamentare" va avea efecte vizibile doar in viitor, in timp ce remedierea lor va costa foarte mult si tot noi vom plati. Ca sa fiu concret, marea deziluzie pe care o am in 2015 este aparitia noii legi a calitatii in constructii. Desi s-a discutat cu autoritatile responsabile (MDRAP), impreuna cu alte asociatii si patronate de profil si se ajunsese la o versiune agreata de oamenii de specialitate, proiectul legii a fost trimis in Parlament, unde a disparut fara urma, mai ales pentru reprezentantii societatii civile. Ne-am trezit, apoi, ca intr-un termen foarte scurt, proiectul modificat, nu stim de catre cine, a trecut ca o vijelie prin ambele camere ale Parlamentului si a fost trimis la Presedintie spre promulgare. Aceasta varianta a fost contestata de organizatiile profesionale si patronale din industria constructiilor, in termenul legal pentru diverse temeiuri la Presedintia Romaniei. Totusi, legea a fost promulgata asa cum iesise din Parlament, iar noi am primit o scrisoare de multumire din partea unui consilier prezidential pentru faptul ca am trimis obiectiile noastre si anuntul sec ca legea a fost promulgata. La o asemenea desfasurare a faptelor, ce incredere mai putem avea in clasa politica? Sa speram ca sfarsitul de an sa nu ne aduca evenimente grave din aplicarea acestei legi.
- Ce perspective sunt pentru 2016-2020?
- Daca ar fi sa ne luam dupa ultimele estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), constructiile vor avea o crestere anuala cuprinsa intre 5,5% si 6,6% pana in anul 2019. Daca ne uitam, insa, pe ultimele 5-6 editii ale prognozei de perspectiva a CNP, vom vedea cu regret ca niciuna dintre acestea nu a corespuns in parametri rezonabili cu realitatea de pe piata. Daca vom continua cu politicile de protectie sociala si cresteri electorale de salarii, imi este teama ca ritmul de evolutie se va situa intre 1% si 2,5% anual. Sa nu uitam ca, anul trecut, in perioada electorala s-a stopat traditia de crestere in constructii, insa, in schimb, am avut majorari salariale. Am avut noroc insa ca a fost un an agricol bun, care a mai adus ceva capital in zona privata si acest lucru s-a resimtit in sectorul de constructii civile din primavara, majoritatea autorizatiilor de construire fiind, asa cum se stie, eliberate in mediul rural.
- Care sunt principalele motoare ale pietei constructiilor in 2015?
- Principalele motoare au fost, in prima parte a anului in curs, constructiile rezidentiale si cele comerciale (logistice, cladiri de birouri si mall-uri). In a doua jumatate a lui 2015 remarcam o crestere la nivelul lucrarilor ingineresti, insa evolutia cred ca se datoreaza mai mult sectorului edilitar, unde sunt implicate fonduri europene. Din pacate, motorul principal, infrastructura de transport, care inseamna arterele vitale ale unei economii, ne-a dat un exemplu catastrofal, prin inchiderea segmentului de autostrada de la Sibiu, impusa de evitarea unor tragedii in transportul de calatori si marfa pe acel tronson.
- Ce efecte are asupra pietei transpunerea directivei privind eficienta energetica in legislatia nationala?
- Desi a fost facuta "la mustata", pentru a se evita infringementul, nu s-a simtit o crestere substantiala in domeniu. Se pare ca legarea anveloparilor de politica energetica a Romaniei, strategie ce nu este gata nici in acest moment, aparitia in peisaj a DNA la sectorul 5 in Bucuresti, unde firma care lucra la reabilitari a sustinut ca a dat mita primarului Marian Vanghelie, acuzatiile la adresa primarului sectorului 1 al Capitalei, plus campania "hei-rupista" din sectorul 3 a edilului Robert Negoita, unde caietele de sarcini sunt mai mult decat incriminate de competitorii de la licitatii, constituie coordonatele activitatii de eficienta energetica a locuintelor. Mai se poate semnala si faptul ca sectorul 2 din Bucuresti, campionul reabilitarilor, se pregateste sa scoata la licitatie lucrari de remediere a anveloparilor termice efectuate in anii anteriori. Mai apar si tot felul de idei, cum ar fi interventia Fondului de Garantare, organizatie care in perspectiva enuntata de Guvern de a stopa programul Prima Casa, ramane fara domeniu de aplicare. In orice caz, acest program de eficientizare, transformat in program de reabilitare si ajuns program de anvelopare, in acceptul multora din ordonatorii locali de credite, a demonstrat inca o data ca acolo unde statul finanteaza in scop social se face o treaba in alti parametri decat cei ganditi. Nu cred ca exista cineva in Romania, la aceasta ora, care sa poata cuantifica in mod corect sumele investite in anvelopare atat de catre stat, cat si de mediul privat, precum si efectele acestor investitii. In continuare, sectorul va evolua dupa cum vor dicta interesele celor ce vor detine puterea politica.

APMCR: Romanian construction products market will grow by 2% this year
The turnover of the construction materials sector in Romania grew by 2.9% in the first eight months of this year compared to the same period in 2014, according to statistics released by the Construction Products Association in Romania (APMCR). However, the data available for July and August 2015 indicate a decrease of -7.4% and -4.2% compared to the coresponding months of 2014. According to Claudiu Georgescu, the president of APMCR, these figures seem paradoxical at a first glance, taking into account the 11.4% growth recorded by the Romanian construction market in the first eight months of 2015, but they reflect the strong increases in the winter months of the year, when the developments were due to the payment of some outstanding invoices for works completed in 2014 and before. At the end of 2014, APMCR had 26 affiliated companies with a combined turnover of over 600 million euro. The slow increases in the past recent months show that construction materials market already "goes with the handbrake on". As the residential constructions sector also slowed in volume and begin to feel some oversupply on the market and as we had two budget revisions that took money from areas that would have propelled the turnover of the construction producers, a growth level of 2.1%-2.2% of the sector may be considered as reasonable. So, to the level of 3 billion euro of the construction products sector in 2014 will be added some several hundred of thousand euros, even if the construction sector is struggling to reach, in 2015, an increase of 4% of GDP. On medium term, the latest estimates of the National Commission for Prognosis (CNP) said that the construction industry in Romania will have an annual growth rate of between 5.5% and 6.6% until 2019. If we look, however, at the last 5-6 editions of the CNP prognosis perspective, we can regretfuly see that none of them matched the reasonable parameters with the real situation on the market.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie-Decembrie 2015)

Produse & tehnologii

Lucrari de referinta

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Romeps

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 138 (Octombrie 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023