INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
![]() |
BERGERAT MONNOYEUR SRL |
Adresa: Str. Morii nr.5, Mogosoaia, Judet Ilfov |
Telefon: 021-202.76.00 |
Fax: 021-202.76.01 |
E-mail: office@b-m.ro |
Web site: www.bm-cat.com/ro-ro |
Domenii: Utilaje de constructii, autocamioane & autoutilitare |
Descriere activitate
Dealer exclusiv Cat®: vanzarea, intretinerea si repararea de utilaje pentru constructii, noi sau second-hand, precum si serviciile asociate acestora (consiliere, finantare); inchirierea pe termen de la 1 zi la 1 an de utilaje. |
Prezentare companie/institutie
BERGERAT MONNOYEUR: Contextul mondial ne duce spre o noua criza
![]() Liviu Neagu (52 de ani)
Functia/Firma: director general, Bergerat Monnoyeur si presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC);
Experienta profesionala: 25 de ani pe piata locala a utilajelor de constructii.
In contextul unei cresteri de aproximativ 10% a pietei locale de utilaje pentru constructii, estimata in 2015, afacerile companiei Bergerat Monnoyeur Romania, distribuitorul local al utilajelor Cat, vor inregistra o evolutie de peste 15% in acest an, fata de nivelul din 2014, pana la 45 milioane de euro. Pentru 2016, Liviu Neagu, directorul general al companiei, estimeaza vanzari totale de circa 50 milioane de euro la nivelul firmei pe care o conduce, in contextul in care sectorul utilajelor s-ar putea majora cu aproximativ 10%. Evolutia pozitiva preconizata pentru 2016 se poate realiza prin dezvoltarea unor proiecte de infrastructura, dar si a lucrarilor private si a celor finantate din fonduri europene. Bergerat Monnoyeur este dealer exclusiv al furnizorului nord-american de utilaje pentru constructii Caterpillar - lider mondial pe acest segment de activitate. Corporatia a raportat, pentru anul 2014, o cifra de afaceri de 55,18 miliarde USD, in usoara scadere comparativ cu exercitiul financiar precedent. Pentru 2015, prognozele preliminare indica un nivel al incasarilor de circa 50 miliarde USD.
- Cum comentati fluctuatiile de pe piata globala de utilaje pentru constructii, din acest an?
- Vanzarile de utilaje pentru constructii din Europa sunt cu 1% in crestere fata de prognozele initiale din 2015, atat in ceea ce priveste numarul de masini comercializate, cat si cifra de afaceri din domeniu. In rest, activitatea de pe celelalte continente se afla, in acest moment, sub nivelul previzionat initial. Un impact mare asupra rezultatelor il au vanzarile de utilaje din China, Rusia si America de Sud, piete care au scazut, in acest an, cu pana la 40% fata de nivelul din 2014. Implicit, toate companiile din domeniu a fost afectate. Decizia grupului Caterpillar de a restrange si reorganiza activitatea este cat se poate de legitima. Reducerea de efective realizata la nivel de grup nu reprezinta, neaparat, un aspect negativ. Reducerea de costuri si mentinerea cheltuielilor sub control sunt primele masuri care trebuie luate in perioade de criza.
- Credeti ca urmeaza o noua criza? - Noi ne pregatim pentru o noua criza. Este foarte posibil ca situatia actuala de la nivel mondial, cu defazarea de rigoare, sa se extinda si in Romania. Anul acesta, Europa s-a comportat bine in domeniul constructiilor, insa, prognozele globale pentru 2016 nu sunt foarte bune. Crizele se vor inmulti in perioada urmatoare, fiind tot mai frecvente. Trebuie sa ne asteptam ca, o data la 2-4 ani, sa intampinam dificultati in acest sens. Cand conduci un business in Romania, este foarte greu sa anticipezi o criza. Chiar daca avem 25 de ani de experienta pe piata romaneasca, inclusiv experienta anilor 2009-2010, informatiile de pe piata sunt vagi si nu pot oferi o perspectiva clara asupra viitorului. Pot sa va spun ca, in functie de amploarea si numarul santierelor ce vor fi deschise in 2016, piata locala de utilaje poate stagna sau chiar scadea. Pentru dezvoltare, este foarte important sa se lucreze in toate zonele tarii, nu numai in jurul tronsoanelor de autostrada, care sunt oricum mici si insuficiente pentru a sustine activitatea tuturor firmelor din domeniu.
- Ce ar trebui intreprins, la nivel de tara, pentru a evita un posibil dezastru economic precum cel din 2009-2010? - Sunt surprins de doua chestiuni: vom avea bugete pentru anumite sectoare, dar, din pacate, am impresia ca nu avem proiecte finalizate. Pe piata se vorbeste la modul foarte general despre marile proiecte de infrastructura, agricultura, mediu etc. Am impresia ca noi nu avem aceste proiecte gata. Mai avem putin pana in 2016, ne apropiem de 2020 si se pare ca nu am invatat nimic din primul exercitiu bugetar (2007-2013) si anume ca, atunci cand mergem la Bruxelles, nu putem prezenta idei de business. Ca sa fim eficienti, trebuie sa propunem proiecte care sunt deja aprobate, fiabile si care, in momentul in care dispun de finantare, pot fi demarate imediat. Pentru a nu esua si in noul exercitiu bugetar comunitar, este necesar ca statul sa investeasca in partea de proiectare, pe obiective de mediu, agricultura, infrastructura etc. In 2018-2019 trebuie sa avem proiectele facute deja. Daca vrem sa construim o autostrada, intai va trebui sa platim de la buget partea de proiectare, studiile de fezabilitate etc. La Bruxelles trebuie sa ajunga proiectul complet, cu toata documentatia si cu bugetul estimat. Dupa avizarea favorabila, autoritatile vor putea organiza licitatia in, sa zicem, cel mult trei luni si, dupa alte maximum sase luni, poate incepe proiectul. Acesta este modul in care putem asigura o absorbtie corecta a fondurilor europene. Este posibil sa ni se raspunda ca nu avem resursele bugetare necesare pentru realizarea studiilor de fezabilitate si de proiectare, insa trebuie sa gasim resurse, pentru ca aici si acum investim pentru viitor.
- Revenind la piata locala de utilaje, cum a evoluat aceasta in 2015 si ce perspective sunt pentru viitor?
- Anul 2015 a reprezentat cea mai buna perioada de dupa criza pe piata de utilaje din Romania, pana la finele anului urmand a se depasi 1.500 de unitati vandute. Cresterea de aproximativ 10% este deosebit de importanta pentru Romania, dar nu compenseaza scaderea drastica din 2010. Evolutia din acest an se datoreaza, preponderent, fondurilor europene alocate prin POS CCE, circa 80% din utilajele de mari dimensiuni fiind achizitionate cu sprijinul acestui program. Anul viitor, excluzand partea de proiecte europene, vanzarile de utilaje achizitionate "cash" sau prin leasing s-ar putea majora cu 10%-15%. Daca in 2015 achizitiile de utilaje pe baza subventiilor comunitare au reprezentat aproximativ 45% din piata, in momentul de fata evolutia acestui segment este greu de anticipat in 2016.
- Cum vor evolua afacerile Bergerat Monnoyeur, in acest context? - Afacerile Bergerat Monnoyeur se vor alinia la tendintele pietei de profil. Avem utilaje aproape peste tot, de la cariere si balastiere pana la lucrari in centru vechi al Capitalei, de la agricultura pana la tronsoanele de autostrazi. Zilnic, peste 100 de echipamente Cat lucreaza efectiv pe santierele de autostrazi din toata tara. Mai mult, in 2015 avem operational si primul utilaj hibrid vandut in Romania. La nivel national, beneficiem de o arie de acoperire extrem de mare si faptul ca dispunem de o gama completa de utilaje ne ajuta sa abordam segmente de piata foarte variate. Pentru anul viitor pregatim lansarea unor noi produse pe piata utilajelor, dar nu putem oferi inca detalii suplimentare. Totodata, urmeaza sa reinnoim parteneriatul cu Mitsubishi Caterpillar Forklift (MCF). In ceea ce priveste sistemele Trimble, distribuite prin SITECH Romania, am depasit tinta de vanzari stabilita pentru primul an de activitate. Clientii care au parut ca ezita, dar pana la urma au instalat sistemele pe utilaje, sunt foarte multumiti.
BERGERAT MONNOYEUR: Global environment leads us to a new crisis
In the context of an increase of approximately 10% of the Romanian market of construction machinery estimated in 2015, Bergerat Monnoyeur Romania, the local distributor of Cat machines, progressed over 15% this year compared to 2014, up to 45 million euros. For 2016, Liviu Neagu, the general manager of the company, estimates total sales of about 50 million euro, as the sales of company he leads could increase by about 10% next year. The positive trend expected for 2016 can be achieved through the development of the infrastructure projects, of the private works and of those construction projects financed by the European Union. Bergerat Monnoyeur is the exclusive dealer of the North-American provider of construction equipment Caterpillar - the world leader in this segment. The corporation reported for 2014 a turnover of USD 55.18 billion, slightly down compared to the previous year. For 2015, preliminary forecasts indicate a level of revenue of about 50 billion USD. Although the actual premises for the construction machines are good, Liviu Neagu said that he prepares his theam in Romania for a new crisis, as it is very likely that the current global situation, with the accelerate decrease on the global construction machines market to expand in Romania. As the foreign analists said, the overall forecasts for 2016 are not very good. "The crises will multiply in the coming period is more common and we must expect that every 2-4 years, to experience difficulties in this regard", said Liviu Neagu. Recently, manufacturers as Caterpillar and JCB, world leaders in the field of construction machinery, have announced layoffs and restriction of activities due to accelerated deterioration registered in recent months in the global demand for specialized equipments. Thus, while the British producer announced it will lay off about 400 employees, for the North-American supplier the situation seems more serious, after the decline of 6% of the company, its management announced the cutting of 5,000 jobs. However, the North American manufacturer has negatively revised the revenue projections for this year, from 49 billion USD as was the initial forecast, at 48 billion USD.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie-Decembrie 2015)
BERGERAT MONNOYEUR: Reluare a cresterii pe piata interna de utilaje
![]() Piata autohtona a utilajelor pentru constructii, evaluata la circa 100 milioane de euro in 2013, ar putea inregistra o majorare de aproximativ 15% in acest an, in special pe fondul reluarii cresterii pe segmentul constructiilor rezidentiale, potrivit opiniei lui Liviu Neagu, directorul general al Bergerat Monnoyeur, importatorul utilajelor Caterpillar (Cat) in Romania si liderul pietei locale de profil. In acest context, afacerile companiei vor consemna in 2014 o crestere de circa 10% fata de nivelul din 2013. Pentru anul in curs, conducerea firmei si-a propus sa vanda, in total, 370 de utilaje, din care 300 noi si 70 second-hand. Bergerat Monnoyeur este dealer exclusiv al furnizorului nord-american de utilaje pentru constructii Caterpillar - lider mondial pe acest segment de activitate. Corporatia a raportat, pentru anul 2013, o cifra de afaceri de 55,6 miliarde USD, in scadere cu 16% comparativ cu exercitiul financiar precedent. Pentru 2014, prognozele preliminare indica un nivel al incasarilor de 56 miliarde USD.
![]() „Preturile utilajelor pentru constructii se situeaza, la randul lor, la un nivel minim al ultimilor cinci-sase ani. In pofida usoarei cresteri pe piata de echipamente, 2014 a fost un nou an de dezastru in constructii. Suntem, in continuare, in recesiune si vor urma si alte crize, atat la nivel local, cat si european. Mediul economic s-a schimbat foarte mult din 2008 pana astazi si chiar si crizele au alta periodicitate, (in prezent, aparand la 2-3 ani, fata de 5-7 ani in trecut)”.
”Vanzarile de utilaje din tara noastra au crescut cu 20% in luna august a.c., insa ne raportam la o perioada corespunzatoare din 2013, cand livrarile de echipamente au fost deficitare. In ansamblu, anul 2014 a reprezentat o perioada buna pentru comercializarea utilajelor", a declarat managerul Bergerat Monnoyeur. In acest context, in primele noua luni ale anului in curs, afacerile companiei au crescut cu 10% fata de aceeasi perioada din 2013, iar pentru intregul exercitiu financiar conducerea firmei estimeaza mentinerea aceluiasi ritm de evolutie. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, cifra de afaceri inregistrata de Bergerat Monnoyeur in 2013 s-a situat la circa 22 milioane de euro, insa compania deruleaza o mare parte a activitatii direct cu grupul francez care coordoneaza activitatea din Romania a firmei. "Avansul se datoreaza in special proiectelor depuse in 2011 prin Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Evolutia vanzarilor noastre se situeaza sub nivelul pietei, intrucat cererea din domeniu se bazeaza, inca, pe utilaje mai ieftine. In pofida usoarei scaderi a cotei de piata, 2014 a fost un an bun pentru noi", a precizat Liviu Neagu. Managerul estimeaza ca numarul total al utilajelor pentru constructii vandute in acest an va ajunge la 370 de unitati, din care 300 noi si 70 second-hand. Potrivit directorului Bergerat Monnoyeur, segmentul inchirierilor reprezinta numai 3% din piata totala a utilajelor, pondere extrem de redusa in comparatie cu alte tari din Europa de Vest. "In Marea Britanie, cota inchirierilor este de 50%, in Germania de 30%, iar in Franta de 20%. In 2008 eram optimisti in privinta segmentului inchirierilor si estimam ca in cinci ani sa incasam 10 milioane de euro din aceasta activitate. Situatia a fost insa diferita, iar pentru 2014 ne-am propus sa obtinem un milion de euro pe acest sector, obiectiv pe care speram sa-l realizam. In prezent, raportul vanzari/ inchirieri este de 20 la 1”, a explicat Liviu Neagu.
Nou prag minim al pietei constructiilor, atins in 2014 In prezent, piata locala a constructiilor se afla la un nivel de circa 60% din volumul si valoarea inregistrate in 2008, in timp ce regresul sectorului de utilaje a fost mult mai semnificativ. In pofida semnalelor pozitive din 2014, managerul Bergerat Monnoyeur ramane oarecum sceptic referitor la revenirea consumului pe plan intern, in contextul in care nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung stabilita la nivel national si care sa fie pastrata si urmata indiferent de schimbarile din mediul politic. In acelasi timp, companiile din sectorul constructiilor inca se confrunta cu dificultati precum neincasarea la timp a facturilor emise pentru lucrari executate si cu contractari la jumatate de pret fata de nivelul din 2008. ”Preturile utilajelor pentru constructii se situeaza, la randul lor, la un nivel minim al ultimilor cinci-sase ani. In pofida usoarei cresteri pe piata de echipamente, 2014 a fost un nou an de dezastru in constructii. Suntem, in continuare, in recesiune si vor urma si alte crize, atat la nivel local, cat si european. Mediul economic s-a schimbat foarte mult din 2008 pana astazi si chiar si crizele au alta periodicitate (in prezent, aparand la 2-3 ani, fata de 5-7 ani in trecut)”, a explicat Liviu Neagu.
Trebuie valorificat potentialul urias al pietei din Romania Liviu Neagu mai este de parere ca in Romania exista, in continuare, un potential real de dezvoltare, insa acesta trebuie sa inceapa a fi valorificat. ”Este de lucru in constructii, oportunitati exista, insa trebuie sa atragem mai multe investitii straine, iar investitorii tin cont, in principal, de infrastructura unei tari. Din pacate, Romania nu exceleaza la acest capitol. Au trecut 25 de ani de la Revolutie si inca avem mentalitatea dinainte de '89 si asteptam sa ni se dea totul pe tava, ceea ce blocheaza orice initiativa”, a explicat managerul Bergerat Monnoyeur. Referitor la Master Planul de Transport publicat de Guvern, Liviu Neagu este de parere ca documentul reprezinta o copie doar putin modificata a altor planuri si strategii similare care au fost elaborate, dar nu au putut fi puse in practica din diverse cauze. ”Nu mi se pare de bun augur renuntarea la proiectul de finalizare a Coridorului IV de transport. Am observat, la o prima vedere, ca sunt mai multe tronsoane care nu mai exista in ultima varianta a Master Planului si de care avem nevoie, in continuare. Trebuie sa avem o autostrada care merge spre vest si pe care, daca o intrerupem cu un drum expres, nu am facut nimic. Trebuie sa ducem lucrurile pana la capat", a aratat managerul. Totodata, acesta a mai indicat o problema grava a Romaniei in ceea ce priveste soselele de centura ale marilor orase, in contextul in care nici macar Capitala tarii nu beneficiaza de un inel ocolitor care sa aiba capacitatea de a prelua traficul derulat in interiorul Bucurestiului. "La centura Capitalei s-a lucrat foarte putin in acest an. Trebuie sa insistam mai mult pe abordare si pe o analiza eficienta a costurilor de transport si sa actionam in consecinta”, a mai spus Liviu Neagu.
Lansarea Sitech in Romania va sprijini tehnologizarea companiilor Bergerat Monnoyeur a sprijinit lansarea pe piata locala a sistemelor Trimble pentru eficientizarea activitatii de constructii, solutiile urmand a fi disponibile prin intermediul companiei Sitech Romania - Construction Technology. Pe o piata a constructiilor in care situatiile de criza sunt tot mai frecvente, atentia antreprenorilor se indreapta catre reducerea costurilor si cresterea productivitatii. ”Deschiderea Sitech Romania - Construction Technology reprezinta solutia Trimble pentru societatile locale de constructii. Prin investitia in noile tehnologii, antreprenorii pot conta pe reducerea costurilor si diminuarea semnificativa a duratei de executie a unui proiect", a declarat Peter Palotas, Sales Manager Region East-Europe, in cadrul Trimble Heavy Civil Construction Division. Pe langa procedeele moderne de localizare, cum ar fi GPS, lasere sau tehnologii optice, solutiile Trimble includ aplicatii software care pot fi personalizate pentru a raspunde cerintelor fiecarui santier sau utilizator. Indiferent de marca utilajelor din parcul unui antreprenor, sistemele se instaleaza si pot fi operate extrem de simplu. In cele mai multe cazuri, daca cerintele o impun, sistemele pot fi schimbate de pe un utilaj pe altul. Solutiile Trimble permit utilizatorilor sa colecteze, sa gestioneze si sa analizeze informatii complexe rapid si usor, imbunatatind productivitatea, eficienta si profitabilitatea. De peste 35 de ani, Trimble a creat produse de pozitionare unice, care ajuta companiile sa-si creasca business-ul. Portofoliul Trimble include peste 1.000 de patente considerate de baza pentru aceasta industrie, iar produsele sunt folosite in peste 150 de tari din toata lumea. In cadrul evenimentului Zilele Portilor Deschise, organizat de catre Bergerat Monnoyeur, au fost puse la dispozitie utilaje de ultima generatie pentru demonstratii practice de utilizare a sistemelor Trimble. "In ultimele trei luni am vandut echipamente dotate cu trei sisteme 3D si doua cu solutii 2D. Sistemele nu sunt ieftine, dar investitia se recupereaza in cel mult doi ani de la achizitie daca echipamentele sunt utilizate, adica daca se lucreaza”, a explicat Liviu Neagu.
Caterpillar vizeaza vanzari de 56 miliarde USD in 2014 Datele financiare disponibile la jumatatea anului in curs indica faptul ca livrarile de utilaje de constructii realizate de grupul Caterpillar in ultima perioada au asigurat obtinerea echilibrului necesar in planul eficientei economice a companiei. In trimestrul al doilea al acestui an, cifra de afaceri a corporatiei nord-americane a totalizat 13,39 miliarde USD, fiind cu 4% mai mica in raport cu exercitiul fiscal anterior. Distributia vanzarilor indica rezultate de 5,4 miliarde USD pe segmentul industriei de constructii, ceea ce constituie o majorare de 11%. In regiunea Europei, Africii si Orientului Mijlociu (EAME), incasarile au cumulat 1,19 miliarde USD, fiind cu 14% superioare celor raportate in intervalul aprilie - iunie 2013. Cu toate acestea, avansul cel mai important a fost consemnat in America de Nord, gratie unei strategii de pret avantajoase. Rezultate bune au fost obtinute in ceea ce priveste furnizarea de echipamente noi, pe segmentul pieselor de schimb situatia fiind similara celei din anul precedent. In ceea ce priveste zona comunitara, cauza principala a progresului a fost constituita de decizia dealerilor de a-si consolida inventarele (cu toate ca baza de comparatie ar putea induce anumite erori, deoarece in acelasi interval din 2013, aceiasi parteneri luasera decizia reducerii stocurilor de utilaje). Pentru intregul an, conducerea Caterpillar estimeaza realizarea unei cifre de afaceri de 56 miliarde USD.
Primul utilaj Cat hibrid, laureat cu Edison Innovation Award Excavatorul Cat 336E H este recunoscut in intreaga lume drept un utilaj cu performante deosebite in aplicatii ce implica volume mari de productie, ce poate fi utilizat pentru operatiuni multiple, de la sapat, la incarcat. Folosirea acestui echipament genereaza economii substantiale de combustibil, datorita tehnologiei inovatoare hibride Caterpillar, recunoscuta la nivel global dupa primirea trofeului Edison Innovation Award. ”Cu cat ciclurile de lucru sunt mai frecvente, cu atat utilajul este mai eficient. In timp ce cuvantul «hibrid» este confundat adesea cu o sursa de energie, de fapt acesta defineste un sistem care actioneaza pe baza a doua surse diferite de energie si care colecteaza, depotizeaza si reutilizeaza energia”, a declarat Cédric Masson, specialistul Caterpillar in aplicatii pe produs, in cadrul diviziei de excavatoare pe senile. Aceasta formula simpla i-a adus utilajului Cat 336E H distinctia Edison, care recunoaste inovatiile, precum si Premiul pentru Inovatie acordat de publicatia Equipment World. Rezultatul este, astfel, un sistem hidraulic hibrid mai putin costisitor si cu o eficienta sporita fata de excavatoarele traditionale. Conceptul este simplu si utilizeaza trei elemente de constructie tehnologica: un sistem hidraulic hibrid de rotatie, o pompa electronica programabila standardizata (ESP) si o supapa a sistemului de control adaptiv (ACS). Pompa ESP este controlata electronic si are drept scop asigurarea posibilitatii unei comutari usoare intre cele doua surse de energie ale excavatorului, respectiv intre motor si acumulatorii hidraulici. ESP asigura acelasi flux hidraulic la viteze mai joase de operare a motorului, ceea ce determina o eficienta mai buna. In acelasi timp, sistemul hidraulic de rotatie capteaza energia dispozitivului de franare la rotatie. De exemplu, de fiecare data cand un operator franeaza spre sfarsitul rotatiei, energia cinetica incarca acumulatorii hidraulici, care reutilizeaza apoi acea energie pentru rotatia in directia opusa. La baza realizarii acestui utilaj a fost dezvoltarea noii supape Caterpillar ACS. ”Aceasta este nucleul care optimizeaza sistemul si determina functionalitatea intregului concept de conservare, optimizare si reutilizare”, a mai spus Cédric Masson. In timp ce conceptul este simplu, dezvoltarea tehnologiei pentru controlul sistemului a reprezentat un proces mai complicat. Caterpillar a depus peste 300 de brevete pentru tehnologia utilizata la utilajul 336E H.
![]() BERGERAT MONNOYEUR: Growth resumption on the equipment market
The domestic market of construction equipment, valued at about 100 million EUR in 2013, could register an increase of about 15% this year, due mainly to the resumption of growth in the residential construction segment, in the opinion of Liviu Neagu, General Manager of Bergerat Monnoyeur, the importer of Caterpillar (Cat) machinery in Romania and the local market leader. Given the context, the company's business will recorde in 2014 an increase of about 10% compared to 2013. For the current year, the management of the company aims to sell a total of 370 machines, out of which 300 new and 70 second-hand. Bergerat Monnoyeur is the exclusive dealer of North American provider of construction equipment Caterpillar - the world leader in this segment. The corporation reported for 2013 a turnover of 55.6 billion USD, down with 16% compared to the previous year. For 2014, the preliminary forecasts indicate a level of revenue of 56 billion USD. ”The equipment sales increased by 20% in August in our country, but we refer to the corresponding period in 2013, when the equipment supplies were scarce. Overall, 2014 was a good period for the sale of machinery” said the General Manager of Bergerat Monnoyeur. Given that, in the first nine months of the year the company's turnover increased by 10% over the same period in 2013 and for the whole financial year the company's management expects to maintain the same pace of development. According to the Ministry of Finance, the turnover recorded by Bergerat Monnoyeur in 2013 stood at about 22 million EUR, but the company runs a large part of the work directly with the French group that coordinates the activities of the company in Romania. ”The advance is mainly due to projects submitted in 2011 by the through the Sectoral Operational Programme - Increase of Economic Competitiveness (POS CCE). The evolution of our sales are below market levels, given that the demand in the industry relies more on cheaper machines. Despite the slight decrease of the market share, 2014 was a good year for us”, said Liviu Neagu. The manager estimates that the total number of construction machinery sold this year will reach 370 units, out of which 300 new and 70 used.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie-Decembrie 2014)
|