Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Decembrie 2023
Liebher
PAGINA PERSONALIZATA


CONSILIUL JUDETEAN ARAD

CONSILIUL JUDETEAN ARAD

Adresa: Str. Corneliu Coposu nr. 22, Arad, Judet Arad
Telefon: 0357/731.100
Fax: 0357/731.111
E-mail: consiliul@cjarad.ro
Web site: www.cjarad.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
Arh. Florian Virvescu: Sunt multe neclaritati in legislatia din constructii
 
 
 
 
 
Arh. Florian Corneliu Virvescu
Functia/Institutia: arhitect-sef, CJ Arad;
Experienta profesionala: 17 ani in domeniul privat al arhitecturii si urbanismului si 3 ani in sectorul administrativ.
 
Judetul Arad a inregistrat o dezvoltare continua in ultimii ani, sustinuta atat de administratia publica, cat si de investitorii privati, in prezent fiind in implementare mai multe proiecte importante de constructii, arata Florian Virvescu, arhitectul-sef al Consiliului Judetean (CJ) Arad, in cadrul unui interviu acordat revistei Agenda Constructiilor. "Dezvoltarea Polului Urban Arad, care deja este un centru economic destul de puternic, fiind al doilea ca marime din regiunea Vest, dupa municipiul Timisoara - care se afla foarte aproape (aproximativ 50 km), reprezinta cea mai importanta zona de dezvoltare a judetului. Constatam o dezvoltare a centrelor urbane mai mici, pe care noi le consideram poli locali/judeteni (Pecica, Santana, Lipova, Ineu, Chisineu Cris, Nadlac, Curtici, Pancota, Sebis), care au un rol de echilibru la nivelul judetului Arad", subliniaza arhitectul-sef. In opinia sa, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta domeniul constructiilor este cea legata de legislatie.
Florian Virvescu este absolvent al Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara si are un master in "Finantarea si managementul proiectelor", obtinut la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Domnia sa detine functia de arhitect sef al CJ Arad de trei ani, in perioada 2001-2018 activand in sectorul privat, in domeniul arhitecturii si urbanismului.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural/urbanistic, judetul Arad in urmatorii ani?
- Judetul Arad este principala poarta de acces a Romaniei dinspre si spre Europa de Vest, este un teritoriu cu specializare functionala si inteligenta, inovativ si sustenabil, bazat pe crestere economica sustinuta si pe o dezvoltare teritoriala echilibrata a infrastructurii, care asigura tuturor locuitorilor conectivitate si acces la servicii, sanatate si educatie. Se poate observa de catre oricine care tranziteaza judetul Arad, ca acesta se dezvolta continuu si dinamic, in acelasi timp. Lucrurile acestea nu se pot realiza fara a avea baze rationale, predictibile si sustenabile, iar aici rolul planificarii in activitatea de amenajarea teritoriului si urbanismului este unul foarte important. Suntem in actualizarea Planului de Amenajarea Teritoriului Judetean Arad, din care au fost finalizate primele 3 etape, urmand sa fie aprobat pana la inceputul anului viitor. Intr-adevar, elaborarea unei documentatii de amenajarea teritoriului, cum este PATJ Arad - care se refera la toata suprafata judetului Arad, este o activitate foarte complexa. Viziunea si obiectivele pe care s-a bazat vechiul PATJ sunt corecte, dar, firesc, trebuie actualizate, avand in vedere evolutia judetului si a contextului general de dezvoltare. Cele mai multe din directiile de evolutie propuse in urma cu 10 ani trebuie pastrate. Unele propuneri trebuie anulate, dovedindu-se neadaptate la realitatea concreta si la capacitatea de reactie a autoritatilor locale sau altele au mai fost realizate. Din pacate, si la noi in judet, ca de altfel in toata tara, exista urbanismul derogatoriu, pentru ca legea permite.
- Considerati corecta abordarea legata de derogari?
- Se elaboreaza si se aproba documentatii de urbanism (PUZ-uri si PUD-uri) care vin si deroga PUG-urile localitatii. Exista unele situatii in care abordarea proiectelor de urbanism nu este cea mai fericita (lipseste o anumita maturitate in elaborarea acestora), dar abordarea este corecta. De regula, urbanismul derogator vine sa clarifice ceva, nu sa modifice fondul. Dar, datorita faptului ca nu se poate modifica de fiecare data PUG-ul - pentru ca nevoile comunitatii se modifica continuu - exista acest tip de urbanism derogatoriu, care isi indeplineste functia sa tocmai in acest context. Deci, dintr-un anumit punct de vedere este bun, dar cateodata rezultatele nu sunt cele scontate. Arhitectul-sef al judetului are mai mult o activitate de planificare, cu scopul principal in realizarea unei dezvoltari durabile, conform Legii 350. Rezultatele se vad pe termen mediu si lung, in general. Directia pe care o conduc, urmareste si coordoneaza elaborarea PUG-urilor din judetul Arad, precum si intermedierea dintre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si administratiile locale, a sumelor de la bugetul de stat, alocate pentru actualizarea documentatiilor de urbanism. La capitolul acesta putem sa spunem ca stam destul de bine la nivel national, atat la numarul de UAT-uri care au documentatiile de PUG in actualizare, cat si la gradul de absorbtie a fondurilor de la Minister. Totodata, pentru o dezvoltare armonioasa a teritoriului judetului Arad, in cadrul Directiei Arhitectului-Sef urmarim ca programele de investitii propuse sa fie corelate si armonizate cu politicile urbanistice coerente, aici PUG-ul jucand un rol esential in acest sens.
- Care sunt cele mai mari proiecte de constructii care se dezvolta, in prezent, in judetul Arad?
- Judetul Arad are o dezvoltare continua in ultimii ani, sustinuta atat de administratia publica, cat si de investitori privati. Va prezint o scurta enumerare a principalelor proiecte care se dezvolta, in prezent, la nivelul judetului Arad:
   • lucrari de modernizare la drumurile judetene (peste 700 km reabilitati);
   • centura de sud est a municipiului Arad - care va lega DN69 de DN7, cu pod nou peste raul Mures si pasaj CF;
   • drumul expres Arad - Oradea, pentru care tocmai am semnat Certificatul de Urbanism;
   • lucrari de modernizare la Culoarul IV Paneuropean de cale ferata - tronson Arad - Simeria;
   • lucrari de modernizare la CF Timisoara - Arad;
   • lucrari in domeniul sanatatii - noul spital de Obstetrica - Ginecologie, Spitalul de Boli Infectioase;
   • lucrari de reabilitare a Cetatii Ineului;
   • dezvoltarea unui numar semnificativ de parcuri industriale si de depozitare, a unor spatii de productie si de servicii, la nivelul intregului judet;
   • dezvoltarea unui numar tot mai mare de parcuri fotovoltaice, printre care amintim si unul dintre cele mai mari parcuri din Europa, la momentul finalizarii, in zona Graniceri - Pilu, dezvoltat de un investitor care a implementat numeroase alte proiecte in domeniul energiei verzi la nivelul Romaniei si nu numai.
In plus, in zona rezidentiala inregistram o crestere continua a dezvoltarilor private atat in mediul urban - unde se construiesc mai mult locuinte colective pe verticala, cat si in mediul rural - noi cartiere de case de locuit.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii?
- Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam este cea din domeniul legislatiei. Pe parcursul ultimilor ani au fost foarte multe modificari si completari la cadrul legislativ din domeniul constructiilor si al domeniilor conexe. Sunt multe neconcordante, divergente si neclaritati in domeniu, care majoritatea speram sa fie clarificate si cristalizate prin adoptarea cat mai urgenta a Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor. O alta mare problema in desfasurarea activitatii este lipsa specialistilor in administratie. Atat nivelul de salarizare, cat si modalitatea de selectie sunt printre principalele motive pentru care profesionistii nu isi doresc sa ocupe posturi in administratie. De aici rezulta numeroasele posturi ramase neocupate in cadrul directiilor/compartimentelor de urbanism din cadrul oraselor si comunelor. De cand sunt in administratie, am intalnit proiecte, in zone importante, care sunt realizate de firme in care adevaratii proiectanti sunt simpli angajati, fara drept de decizie in discutiile cu beneficiarii. Lacunele din legislatie permit persoanelor necompetente si nespecializate sa infiinteze firme care contin si capitolul "proiectare" in pachetul de coduri CAEN. Calitatea slaba a unui proiect poate fi si o consecinta a acestui fapt. Cat timp nu vrem sa intelegem ca practica proiectarii trebuie facuta doar de profesionisti, consecintele negative asupra calitatii produsului final sunt de necalculat.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ocombrie 2021)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMALLBIMhiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
leviatan
FRONTALE
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
rigips
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
BALTIC
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu