Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Decembrie 2023
Liebher
PAGINA PERSONALIZATA


CONSILIUL JUDETEAN VALCEA

CONSILIUL JUDETEAN VALCEA

Adresa: Str. Gral. Praporgescu nr.1, Ramnicu Valcea, Judet Valcea
Telefon: 0250/732.901
Fax: 0250/735.617
E-mail: consiliu@cjvalcea.ro
Web site: www.cjvalcea.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
Arh. Dana Petrescu: Unele PUG nu mai corespund cu evolutia localitatilor
 
 
 
 
 
Arh. Elena-Dana Petrescu
Functia/Institutia: arhitect-sef, Consiliul Judetean Valcea;
Experienta profesionala: 15 ani in domeniul privat al arhitecturii si urbanismului si 7 ani in sectorul administrativ.
 
Activitatea structurilor de specialitate in domeniul amenajarii si urbanismului din cadrul aparatului administrativ este perturbata de modificarile legislative si necorelarea acestora cu normele de aplicare, este de parere Elena-Dana Petrescu, arhitect-sef al Consiliului Judetean (CJ) Valcea. "Legat de factorii care afecteaza demararea/derularea lucrarilor de constructii, putem sa incepem discutia prin a sublinia faptul ca planificarea in urbanism si amenajarea teritoriului are un rol foarte importat in dezvoltarea localitatilor. Mai mult decat atat, potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, emiterea autorizatiilor de construire/desfiintare se face cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism, avizate si aprobate potrivit legii. Plecand de la aceste aspecte si de la faptul ca unele planuri urbanistice generale nu au fost actualizate din lipsa fondurilor, se constata ca aceste documentatii nu mai corespund cu proiectele de dezvoltare si cu evolutia reala a localitatilor", a mentionat arhitectul-sef in cadrul unui interviu acordat revistei Agenda Constructiilor. Elena-Dana Petrescu a lucrat 15 ani, in perioada 1999-2014, in domeniul arhitecturii si proiectarii, iar din 2014 a trecut in sectorul administrativ. Din 2016, ocupa functia de Consilier Superior la Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul CJ Valcea, avand delegate atributii de arhitect-sef al institutiei.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural, judetul Valcea in urmatorii ani?
- In urmatorii ani, din punct de vedere arhitectural, judetul Valcea se va dezvolta in functie de specificul fiecarei zone. Astfel, consider ca in municipii si orase investitiile vor viza, in continuare, constructia unor obiective specifice activitatilor economice, servicii (cladiri de birouri, supermarketuri etc.) si celor industriale, de depozitare (hale de productie, depozite de materiale de constructii etc.). Totodata, se va putea observa o crestere si pe zona ansamblurilor rezidentiale noi (locuinte individuale, colective etc.). Pe de alta parte, la nivelul statiunilor balneo-climaterice este de asteptat sa fie extinse cladirile inscrise pe lista monumentelor de arhitectura, pastrand specificul arhitectural al acestora (cum sunt Statiunile Calimanesti si Baile Govora, care dispun de foarte multe asemenea obiective). In ceea ce priveste localitatile rurale, ma astept la o crestere a proiectelor individuale, pastrand insa incadrarea in specificul local. In acest sens, Ordinul Arhitectilor din Romania a elaborat "Ghidul de arhitectura pentru incadrarea in specificul local din mediul rural din zona Valcea".
- Care sunt cele mai mari proiecte de constructii care se dezvolta, in prezent, in judet?
- Cele mai mari proiecte de constructii care se dezvolta in prezent in judetul Valcea sunt cele legate de: infrastructura de transport rutier (Coridorul Pan-European IV, respectiv Autostrada Sibiu-Pitesti); infrastructura turistica (realizarea unor noi zone de agrement si unitati de cazare si modernizarea bazelor de tratament existente, imbunatatirea serviciilor in statiunile turistice Calimanesti, Baile Govora, Baile Olanesti, Ocnele Mari, Voineasa); extinderea retelelor de alimentare cu gaze naturale a localitatilor; extinderea retelelor de alimentare cu apa/canalizare a localitatilor din judet; ansambluri rezidentiale de locuinte, in municipii si orase. Totodata, doresc sa fac o trimitere la pagina de Facebook a CJ Valcea, unde sunt postate toate proiectele importante care se deruleaza sau care au fost finalizate de curand in judet, proiecte realizate cu bani din bugetul propriu, prin atragerea de fonduri europene, printre care enumar Centrul de Transfuzii Sanguine Valcea, restaurarea, dotarea si punerea in valoare a Muzeului Memorial Nicolae Balcescu, consolidarea cladirii maternitatii din Ramnicu Valcea, cresterea eficientei energetice a cladirii Complexului de servicii comunitare - Ramnicu Valcea, reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Ramnicu Valcea pentru perioada 2009-2028, consolidarea si reabilitarea energetica a Centrului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Maciuca, reabilitarea modernizarea drumurilor judetene si multe alte proiecte.
- Care este zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din judetul Valcea?
- Ca poli majori ai judetului Valcea se pot mentiona cele doua municipii - Ramnicu Valcea (resedinta de judet) si Dragasani, ambele cu un potential mare de dezvoltare atat din punct de vedere economic, cat si industrial. Cele doua orase au dezvoltat parcuri industriale si fac demersuri pentru atragerea investitiilor in zona, punand accent pe diversificarea activitatilor. De asemenea, potentialul turistic natural si cultural de exceptie al judetului Valcea a favorizat dezvoltarea activitatilor turistice. Astfel, zona cu cel mai mare potential de dezvoltare este partea de nord a judetului, respectiv localitatile: Voineasa, Vidra, Obarsia Lotrului, Malaia, Horezu si Vaideeni, cu accent pe Domeniul Schiabil Transalpina, unde este necesara dezvoltarea infrastructurii de servicii - alimentatie publica, cazare (unitati de cazare cu centre spa, piscine, zone de relaxare), diversificarea structurilor de agrement, crearea unor parcuri de aventura etc.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii, in prezent?
- Printre atributiile prevazute de lege, consiliile judetene se ocupa si de coordonarea activitatii structurilor de specialitate in domeniul amenajarii si urbanismului din cadrul aparatului de specialitate al primarilor. Problemele cu care ne confruntam in desfasurarea activitatii tin de lipsa specialistilor in aparatele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale, situatie cu care se confrunta aproape toti colegii mei arhitecti-sefi de judete din tara. Totodata, activitatea noastra este perturbata si de modificarile legislative si necorelarea acestora cu normele de aplicare. Legat de factorii care afecteaza demararea/derularea lucrarilor de constructii, putem sa incepem discutia prin a sublinia faptul ca planificarea in urbanism si amenajarea teritoriului are un rol foarte importat in dezvoltarea localitatilor. Mai mult decat atat, potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, emiterea autorizatiilor de construire/desfiintare se face cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism, avizate si aprobate potrivit legii. Plecand de la aceste aspecte si de la faptul ca unele planuri urbanistice generale nu au fost actualizate din lipsa fondurilor, se constata ca aceste documentatii nu mai corespund cu proiectele de dezvoltare si cu evolutia reala a localitatilor. Anumite zone, caracterizate printr-o dinamica accentuata sau printr-un grad ridicat de complexitate, necesita noi reglementari urbanistice, situatii care duc, inevitabil, la nevoia intocmirii, avizarii, aprobarii unor planuri urbanistice zonale si la decalarea termenelor de demarare a unor lucrari de constructii. Scumpirea materialelor de constructii existente pe piata este alt factor care poate influenta derularea lucrarilor de constructii, lucru care se face simtit deja pe piata imobiliara, prin scumpirea inevitabila a imobilelor.
- Ce impact a avut pandemia de coronavirus asupra proiectelor si cum vedeti viitorul proiectarii si constructiilor in perioada post Covid-19?
- In prezent, o analiza preliminara a proiectelor in domeniul constructiilor ne arata ca antreprenorii isi continua, in general, activitatea la capacitate aproape normala, dar costurile acestora au crescut, tinand cont de faptul ca au investit in echipamente de protectie si au implementat alte masuri pentru prevenirea infectarii angajatilor. In plus, pe perioada pandemiei, acestia au fost nevoiti sa asigure fluxurile financiare necesare pentru plata materialelor, salariatilor, subcontractantilor etc. tinand seama si de potentialele restrictii bugetare viitoare, cauzate de sistarea, suspendarea ori amanarea unora dintre proiectele de constructii (spre exemplu, ca urmare a scaderii capacitatii financiare a beneficiarilor proiectelor). Viitorul proiectarii, dar si continuarea proiectelor de constructii vor reprezenta provocari pentru mediul antreprenorial din tara noastra.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2021)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
CDS
BALTIC
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
viarom
theda mar
FRONTALE
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
strabag nivel 1
grundfos
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu