Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - INDEX COMPANII - Consiliul Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS)
PAGINA PERSONALIZATA


Consiliul Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS)

Consiliul Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS)

Adresa: Str. Balta Pasarea nr. 8, Tunari, Judet Ilfov
Telefon: 0732 338 319 , 0784 371 465
E-mail: secretariat@colegiu-diriginti-santier.ro
Web site: www.colegiu-diriginti-santier.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale | Dirigentie de santier | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Asociatia reuneste specialisti in constructii - diriginti de santier - care are ca obiectiv principal identificarea de solutii pentru cresterea calitatii in constructii.
Prezentare companie/institutie
CTDS: Urmeaza o perioada foarte aglomerata pentru dirigintii de santier
 
 
 
 
 
 
Ing. Cezar Petre (44 de ani)
Functia/Institutia: presedinte, Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier;
Experienta profesionala: 11 ani in domeniul dirigentiei de santier si 20 de ani in constructii.
 
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) va aduce pe piata de constructii foarte multe investitii publice, context in care va fi nevoie de un numar mai mare de diriginti de santier. Aceasta nevoie se va simti mai ales incepand din partea a doua a anului 2023, atunci cand proiectele realizate vor ajunge in faza de executie, potrivit ing. Cezar Petre, presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS). Specialistul estimeaza ca perioada anilor 2023-2025 va fi foarte aglomerata pentru dirigintii de santier care inteleg ca sectorul public este unul important si cu valori ridicate.
In prezent, pe piata de profil sunt activi intre 2.000 si 3.000 de specialisti, din care aproximativ 1.700 sunt membri CTDS. Organizatia este activa din anul 2016, de la infiintare pana in prezent numarul specialistilor afiliati majorandu-se de aproape trei ori. Pana in anul 2024, planurile organizatiei sunt de a finaliza procesul de a deveni asociatie de utilitate publica. De asemenea, printre obiectivele CTDS se afla cresterea gradului de profesionalizare a specialistilor in constructii si informarea corecta a cetatenilor cu privire la importanta deosebita a acestei specializari.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in primele luni din 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in perioada urmatoare?
- In primele cinci luni anului 2023 criza din sectorul imobiliar a continuat, pe fondul creditelor bancare foarte scumpe. Din acest punct de vedere nu vedem o solutionare pe termen scurt, deoarece piata financiara are o inertie mare si vor mai dura, probabil, 2-3 ani pana cand vor scadea dobanzile. Tocmai de aceea putem spune ca asistam la o contractie pe sectorul constructiilor private si acest lucru se vede prin faptul ca majoritatea proiectelor noi se amana.
Pe de alta parte se observa, insa, o intensificare a proiectelor publice, in conditiile in care exista multiple finantari din fonduri nationale si europene. Numai datorita investitiilor PNRR pentru infrastructura de educatie, sanatate si rutiera, estimam ca va fi mult de munca. Practic, pe zona de proiectare, executie constructii si dirigentie de santier, specialistii vor trebui sa se adapteze si sa mute rapid focusul de pe investitiile private pe cele publice, daca doresc sa depaseasca aceasta perioada. Cine va face acest pas, nu va simti deloc criza estimata pe piata proiectelor private, deoarece specialisti sunt putini, iar investitiile sunt multe si mari.
- Ce impact va avea volumul mare de activitate ce se estimeaza in constructii in anii urmatori, in contextul PNRR, asupra activitatii dirigintilor de santier?
- PNRR va aduce mai multe investitii publice, deci va fi nevoie de diriginti de santier. Nevoia aceasta se va simti mai ales in partea a doua a lui 2023, atunci cand proiectele realizate vor ajunge in faza de executie. Estimam ca anii 2023-2025 vor fi aglomerati pentru dirigintii de santier care inteleg ca sectorul public este un sector important si cu valori ridicate.
- Considerati ca este suficient de bine dimensionata piata de dirigentie de santier pentru valul de investitii care urmeaza?
- Estimam ca in prezent activeaza pe piata de diriginti de santier undeva intre 2.000 si 3.000 de specialisti, in toata tara. In mod normal, numarul expertilor ar trebui sa fie suficient pentru a putea acoperi acest val. Apare, insa, o problema majora: cei mai multi proiectanti subevalueaza aceste servicii si exista un interes scazut sau superficial pentru ele. Din cauza subfinantarii serviciilor specifice, unii specialisti nu isi fac treaba si oferteaza preturile estimate, desi nu se incadreaza in ele pentru o verificare de calitate.
- Cum considerati ca se construieste, in general, in Romania, in 2023, din punct de vedere al calitatii?
- In general se construieste bine, mai ales cand discutam despre companiile mari de investitii sau de constructii. Producatorii de materiale furnizeaza produse la standarde europene si specialisti exista. Mai sunt si cazuri cand investitorii fac rabat la calitate, insa acestea sunt rare.
- Cum se resimt, la nivelul dirigintilor de santier, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor, dar nu numai?
- Inflatia afecteaza mai ales contractele in derulare. Specialistii au ofertat si nu de putine ori s-au trezit cu contracte blocate, deoarece executantii nu au mai putut continua lucrarile de constructii. Inflatia afecteaza si interesul fata de contractele mai vechi, semnate pe preturile vechi. Dirigintii de santier sunt pusi in fata situatiei in care trebuie sa lucreze astazi cu preturile din trecut. In plus, onorariile practicate de specialistii din bransa noastra sunt mici, raportat la responsabilitate. Se intampla acest lucru mai ales ca rezultat al faptului ca unii diriginti aplica formal stampila, motiv pentru care orice pret este bun. Acesti specialisti ar trebui sa nu mai existe pe piata, pentru ca ei sunt cei care deprofesionalizeaza acest sector si afecteaza activitatea majoritatii.
- Cum estimati ca vor evolua preturile din domeniu, in 2023?
- Estimam o crestere semnificativa a onorariilor, in 2023, chiar si cu 50%. De mai bine de 10 ani, in acest domeniu preturile au fost constante, insa, astazi, un diriginte de santier castiga mai putin decat un maistru, de cele mai multe ori. Tocmai din acest motiv, ne asteptam la o crestere semnificativa a tarifelor pentru serviciul de dirigentie de santier.
- Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta piata de constructii, in acest moment?
- Cea mai mare problema o reprezinta lipsa finantarii sectorului privat. A doua mare problema este lipsa de specialisti in constructii, de la zidari, fierari sau dulgheri pana la ingineri pe santier. Tinerii au un interes scazut pentru zona tehnica, prefera sa nu mai urmeze facultatile tehnice.
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de asociatie, in 2023 si in perspectiva?
- Pana in anul 2024 dorim sa finalizam procesul de a deveni asociatie de utilitate publica. Este un demers anevoios, dar pe care vom reusi sa il finalizam. Totodata, ne dorim sa crestem gradul de profesionalizare a specialistilor in constructii si sa dam mesaje suficient de puternice pentru a putea informa in mod corect cetatenii cu privire la importanta deosebita a acestei specializari.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
MAKITA
viarom
ERBASU CONSTRUCT
ness project
concelex
strabag nivel 1
noark
theda mar
rigips
FRONTALE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander