Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - INDEX COMPANII - FORTE PARTNERS SRL
PAGINA PERSONALIZATA


FORTE PARTNERS SRL

FORTE PARTNERS SRL

Adresa: Calea Floreasca nr. 240B, Cladirea Ethos House, Et. 6, Bucuresti, S1
Telefon: 021/236.98.86, 031/425.10.14
Fax: 031/425.10.15
E-mail: office@fortepartners.ro
Web site: www.fortepartners.ro
Domenii: Investitori & dezvoltatori de proiecte | Servicii de building management
Descriere activitate
dezvolare imobiliara.
Prezentare companie/institutie
Forte Partners: Investitii de 200 milioane euro in fazele 2 si 3 ale U•Center
 
 
 
 
 
Stephen Richard Burke
Functia/Firma: Construction Director, Forte Partners;
Experienta profesionala: 20 de ani pe piata internationala de real estate, specializat in management de proiect si costuri.
 
Dezvoltatorul Forte Partners continua, in 2023, dezvoltarea fazei a doua a complexului de birouri U•Center, din Bucuresti, cu o suprafata totala inchiriabila de 33.000 mp, a carei livrare este prevazuta pentru trimestrul al treilea al acestui an. De asemenea, compania va avansa cu planurile pentru cea de-a treia faza a proiectului, care urmeaza sa fie dezvoltata pe un teren adiacent, pe care Forte Partners l-a achizitionat cu cativa ani in urma. Conceptul pentru a treia faza este in dezvoltare, va fi ori un mix birouri-rezidential, ori exclusiv spatii de birouri, ambele variante avand spatii de retail la parter si o suprafata totala construita de peste 33.000 mp. Valorile investitiilor pentru aceste proiecte se ridica la peste 200 de milioane de euro.
Forte Partners este un dezvoltator cunoscut mai ales pentru spatiile de birouri, cu un istoric ce include proiecte precum Sector 0, The Bridge sau Stefan cel Mare Building. Pe segmentul rezidential, in care a dezvoltat in trecut proiecte precum Londra 27 si Aviatiei Park, obiectivul pe termen mediu este sa identifice noi oportunitati de dezvoltare.
 
- Ce tendinta remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in actualul context geopolitic si avand in vedere scumpirile din ultima perioada?
- In conditiile unei reasezari a modului de lucru, inca hibrid, dar care se indreapta din ce in ce mai mult catre munca la birou, piata office din Bucuresti a inregistrat anul trecut o scadere a livrarilor de aproape 50% comparativ cu 2021 si o stagnare a cererii. Evolutiile macroeconomice din 2022, ale caror caracteristici au fost inflatia de peste 16% si dobanzile ridicate, au pus si ele presiune asupra segmentului de birouri.
Estimarile pentru 2023 sunt optimiste la nivel macroeconomic, cu o inflatie in scadere la 14% in primul trimestru si urmand sa ajunga la o singura cifra, sub 9%, in al treilea trimestru al acestui an, potrivit BNR, cu o crestere economica de 2,5%, conform Bancii Mondiale.
La nivelul segmentului de birouri din Bucuresti, anul 2023 va fi caracterizat prin livrari de doar 94.000 mp, distribuiti in cinci proiecte, dintre care cel mai mare este faza a doua a U•Center, cladirea office dezvoltata de Forte Partners in zona Tineretului. In aceste conditii si ale unei cereri in revenire, evolutia chiriilor va fi crescatoare. Prin urmare, a doua faza a U•Center reprezinta o treime din totalul livrarilor de spatii de birouri din Bucuresti din acest an, ceea ce ne va conferi un avantaj competitiv, amplificat si de faptul ca, in ultima perioada, am devenit un dezvoltator cunoscut in special pentru birouri, datorita proiectelor The Bridge, Stefan cel Mare Building, Tandem & Millo Offices si, acum, U•Center. Analizam, in continuare, si oportunitatile din segmentul rezidential, in care am dezvoltat in trecut proiecte de succes, precum Aviatiei Park.
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2022 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Anul 2022 a insemnat, pentru Forte Partners, atingerea unor borne importante, cel mai important reper fiind vanzarea primei faze a proiectului U•Center, cu o suprafata totala inchiriabila de 33.000 mp, catre grupul Paval Holding, tranzactie semnata in luna octombrie. Cladirea este inchiriata integral de catre companii precum Booking Holdings, Endava, Lensa, Up Romania, BT, Neuroaxis, DCS plus, SWEAT Concept si Stradale. Paval Holding este la a doua tranzactie cu cladiri de birouri din portofoliul Forte Partners, dupa achizitia, in 2018, a proiectului The Bridge, iar tranzactia din 2022 reprezinta consolidarea unui parteneriat care ne onoreaza si pe care intentionam sa-l extindem in perioada urmatoare.
Tranzactia semnata in luna februarie 2022, prin care Booking Holdings a inchiriat 8.000 mp in prima faza a proiectului U•Center pentru centrul sau de excelenta, a reprezentat un alt moment important al anului trecut, la fel si livrarea cladirii Tandem, care este parte, alaturi de Millo Offices, din Sector 0, initiativa noastra pe segmentul de proiecte office destinate profesiilor creative si digitale.
Avem in fata provocari importante pentru a ne asigura ca U•Center Faza 2 va raspunde atat nevoilor pietei din prezent, cat si celor din viitor. Cu toate acestea, credem ca abordarea pe care o avem in privinta imbunatatirii cladirilor noastre din perspectiva digitalizarii, a interfetelor usor de utilizat si a eficientei superioare, impreuna cu abordarea de a lucra cu chiriasii pentru a evalua nevoile lor reale de spatii de birouri in aceasta piata in continua evolutie, ne va permite sa depasim provocarile cu care ne vom confrunta.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Toate acestea au reprezentat obstacole importante, dar am reusit sa contracaram efectele scumpirilor de anul trecut ale materialelor de constructie printr-un management atent al resurselor si printr-o colaborare excelenta cu antreprenorul general si cu toti furnizorii cu care lucram. Aprovizionarea cu mult timp inainte, identificarea furnizorilor cheie din lantul de aprovizionare si colaborarea cu parteneri de incredere ne-au permis sa gestionam mai eficient aceste cresteri recente ale preturilor din constructii. Planurile noastre de investitii raman puternice, in concordanta cu obiectivele noastre pe termen lung de dezvoltare in Bucuresti, mentinandu-ne in acelasi timp flexibilitatea de a ne adapta la nevoile pietei pe masura ce acestea evolueaza.
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si cum sunt primite noile proiecte de clienti?
- Strategia Forte Partners presupune integrarea tuturor elementelor de sustenabilitate si eficienta energetica inca din faza de proiectare si implementarea acestora in timpul constructiei, asigurand spatii de birouri prietenoase cu mediul inconjurator, care creeaza un mediu de lucru sanatos si sigur pentru utilizatorii sai. Pentru noi, aceste elemente nu genereaza costuri suplimentare, ele sunt integrate in planul de business inca din faza de concept.
Cladirile de birouri din portofoliul Forte Partners au obtinut, pe parcursul ultimilor doi ani, o serie de certificari care atesta modul sustenabil si responsabil in care au fost dezvoltate. Cea mai recenta certificare obtinuta este WELL Core la nivel Platinum cu scorul 91, cel mai mare din Romania pentru acest tip de certificare, pentru prima faza a proiectului office U•Center, care a obtinut anterior si certificarile LEED Platinum cu scorul 85, unul dintre cele mai mari obtinute in Romania in versiunea LEED v4, precum si certificarea in exploatare WELL Health&Safety. Proiectele Tandem si Millo Offices au obtinut certificarea BREEAM Outstanding cu scorurile de 87,1, respectiv 91,6. Aceste certificari reprezinta o recunoastere a preocuparii noastre privitoare la bunastarea angajatilor companiilor chiriase si un avantaj competitiv. In spatele acestor certificari se afla evaluari atente, care analizeaza toate elementele integrate in cladirile noastre, dintre care mentionez modul in care este folosita lumina naturala in zonele comune si de lucru, siguranta, designul biofilic, functionalitatea si calitatea aerului, nivelul de digitalizare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2023)
 

 
FORTE PARTNERS are in dezvoltare proiecte de 200 milioane de euro
 
 
 
 
 
 
Geo Margescu
Functia/Firma: fondator si CEO, Forte Partners;
Experienta profesionala: 18 ani pe piata imobiliara.
 
Dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, fondat in 2014, are in dezvoltare proiecte in valoare de 200 de milioane de euro, atat pe segmentul office, cat si pe cel rezidential. Strategia companiei este de a dezvolta proiecte de birouri acolo unde exista hub-uri rezidentiale si cladiri de birouri in zone preponderent rezidentiale . Pe segmentul rezidential, Forte Partners dezvolta ansamblul de locuinte Aviatiei Park, iar pe segmentul de birouri lucreaza la a treia etapa a ansamblului The Bridge si la constructia cladirii Matei Millo Boutique Offices, ce va fi livrata in trimestrul al treilea din 2020.
 
- Care credeti ca vor fi motoarele pietei imobiliare si de constructii din tara noastra?
- Segmentele office si rezidential, cele in care ne desfasuram activitatea, vor fi si in acest an unele dintre motoarele pietei imobiliare. Pe ambele segmente, cererea este orientata, in prezent, , atat spre arhitectura si functionalitatea spatiilor, cat si spre eficienta energetica, procentul mare de spatii verzi si zone comune, pozitionare optima, acces la mijloace de transport in comun si facilitati sociale.
- Ce portofoliu de proprietati detineti in Romania?
- Pana in prezent, am dezvoltat un portofoliu de proiecte in valoare de peste 200 de milioane de euro, atat in sectorul de birouri (Stefan cel Mare Building, The Bridge 1 si 2), cat si in cel rezidential (Londra 27). In continuare, dezvoltam faza a treia a The Bridge si administram proiectul, activitate ce va continua pentru o perioada de inca sase luni de la receptia finala a lucrarilor. Anul trecut, The Bridge a facut obiectul celei mai importante tranzactii de real estate din Romania, prin vanzarea, in august, catre grupul Dedeman. Cel mai mare proiect rezidential la care lucram in prezent este ansamblul rezidential Aviatiei Park, ce va cuprinde trei blocuri (S+P+10E), cu 371 de studio-uri si apartamente. Proiectul va fi certificat de RoGBC prin sistemul Green Homes (Locuinta Verde) pentru eficienta energetica, iar cumparatorii pot beneficia de Ipoteca Verde, care presupune costuri reduse la creditele ipotecare. Pe segmentul office, avem in dezvoltare cladirea Matei Millo Boutique Offices (3S+P+9E), cu o suprafata totala inchiriabila de 9.000 mp si o arie totala construita de 14.000 mp, in apropierea Palatului Telefoanelor.
- Care sunt riscurile si dificultatile pe care le intampinati in derularea proiectelor?
- Dezvoltarea de produse imobiliare adaptate caracteristicilor cererii din piata, fie ca vorbim despre rezidential, fie despre office, este de natura sa ne fereasca de fluctuatii si diverse alte riscuri. Dezvoltam cladiri sustenabile, pozitionate optim, eficiente energetic, cu multe spatii verzi si zone comune, cu facilitati multiple pentru companii si angajatii lor din cladirile de birouri sau pentru ocupantii cladirilor rezidentiale. Toate acestea reprezinta aspecte si elemente care compun cererea din prezent de pe aceste segmente carora ne adresam.
(articol aparut in revista TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2019)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
Ubitech
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
rigips
strabag nivel 1
concelex
theda mar
siniat
noark
leviatan
ness project
CDS
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander