Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - GORDIAS SRL
PAGINA PERSONALIZATA


GORDIAS SRL

GORDIAS SRL

Adresa: Str. Carpați nr. 1, Cluj-Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0753-109.394
E-mail: office@gordias.ro
Web site: www.gordias.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Software pentru proiectare, arhitectura si inginerie
Descriere activitate
Servicii de proiectare a structurilor metalice; software de proiectare, servicii de consultanță, management de proiect și dezvoltare de afaceri în domeniul construcţiilor metalice
Prezentare companie/institutie
GORDIAS: Crestere a cererii de expertize pentru montarea de panouri solare
 
 
 
 
 
 
Dr. ing. Zsolt Nagy (52 de ani)
Functia/Firma: Managing Director, Gordias;
Experienta profesionala: 27 de ani in industria constructiilor.
 
Gordias, companie cu o experienta de aproape doua decenii in proiectare si consultanta in management de proiect in domeniul constructiilor metalice, deruleaza, in paralel, circa 15 proiecte aflate in diverse etape de implementare. Dr. ing. Zsolt Nagy, directorul general al companiei, spune ca, in general, activitatea din acest an este comparabila, ca numar de lucrari si anvergura, cu aceea din 2021, dar a fost inregistrata o crestere a solicitarilor de expertize tehnice pentru montarea de panouri fotovoltaice pe cladiri. Managerul subliniaza, insa, ca scumpirile majore din sectorul materialelor de constructii pot avea un impact negativ asupra investitiilor in domeniul constructiilor. "In conditiile in care exista un val general de scumpiri, estimam ca incasarile noastre de anul acesta nu vor evolua in ritmul cresterii preturilor. Credem ca ne asteapta o iarna deosebit de dificila, dar ramanem optimisti, pentru ca suntem invatati cu dificultatile prin proiectele executate", a declarat Zsolt Nagy.
Compania Gordias este activa din 2003 in domeniul consultantei si proiectarii de structuri metalice, iar din 2011 a devenit reprezentant pentru Romania al solutiilor ConSteel, soft specializat pe constructii metalice si mixte otel-beton.
 
- La ce proiecte lucrati in prezent si ce ne puteti spune despre acestea?
- Proiectarea structurilor metalice este una dintre principalele noastre activitati. Derulam, in paralel, circa 15 proiecte care se afla in diverse stadii de implementare, reprezentand constructii industriale, centre comerciale, saloane auto, un terminal de aeroport, depozite, cladiri agricole/zootehnice, monumente istorice sau reabilitari si consolidari ale unor structuri existente. Suntem o companie prezenta si la nivel international, colaborand pe moment cu firme din Olanda, Ungaria si Slovacia. Pe langa proiectarea structurilor, ne ocupam si cu expertizarea cladirilor existente, in scopul instalarii panourilor foto­voltaice pe acoperisurile cladirilor, segment in care exista o cerere destul de mare. Verificarea de proiecte este un alt domeniu in care suntem prezenti, cu o cerere pe moment destul de redusa. Activitatea noastra include si proiecte de cercetare. Suntem in stadiul de finalizare a proiectului CFSExpert - Instrument de proiectare pentru structuri din otel formate la rece, proiect international de cercetare, cu o derulare pe parcursul a 3 ani (2019-2022).
- Cum se resimte, in cadrul companiei, cresterea preturilor din domeniul constructiilor si energiei?
- Cresterea preturilor din domeniul constructiilor se resimte prin presiunea asupra termenelor stranse: aprovizionarea inainte de noi modificari de preturi sau adaptarea proiectului din mers la stocuri existente de materiale. Majorarea preturilor la energie afecteaza adanc toate domeniile. Totusi, exista asteptari din piata, ca pretul serviciilor de proiectare sa ramana similar cu perioada anterioara. Modificarea cererilor in domeniul proiectarii se va resimti, cel mai probabil, cu un oarecare decalaj, deoarece acum se deruleaza proiecte incepute mai demult, si care au o perioada indelungata de implementare. Investitiile in constructii au un ciclu de realizare masurata in ani, cele incepute decurg conform unui plan, care daca se modifica pe parcurs, atrag costuri suplimentare. Mai ales in contextul actual, in care la proiectele cu termen de derulare indelungat exista riscul depasirii majore a costului initial estimat. Insa putem spune ca exista o ingrijorare generala privind cresterea costurilor materialelor si a fortei de munca.
Totodata, noul context geopolitic va avea cu siguranta un impact profund asupra pietei constructiilor. Ca dovada, dificultatile in procurarea materialelor, lungirea termenelor de livrare sunt doar primele semne ale unei crize viitoare mai profunde. Totusi, cladirile necesita in permanenta intretinere si interventii de consolidare, chiar daca investitiile in constructii noi se vor reduce foarte mult.
- Cum sunt acceptate de piata standardele de constructii sustenabile, in contextul deja inflationist actual?
- Eficienta energetica se manifesta in costul de exploatare pe tot ciclul de viata a constructiei. Economiile se realizeaza in timp, insa necesita un cost initial mai ridicat. Piata constructiilor din Romania este dominata de pretul cel mai mic la realizare (pretul platit pana la predarea constructiei finantatorului). Daca beneficiarul nu este si utilizatorul constructiei, costurile de exploatare reale vor fi aflate de acesta din urma dupa achizitionare si folosire intr-o perioada de 1-2 ani. In acest context, dezvoltatorii nu sunt interesati de economiile de lunga durata, ci mai degraba de profitul realizat la tranzactionare. Cumparatorii sunt mai preocupati de pretul de achizitie, si mai putin de costul de exploatare pe termen lung, pentru estimarea caruia oricum nu detin cunostinte sau informatii necesare, in cele mai multe cazuri. In trendul actual, incercam sa sensibilizam importanta acestui aspect, insa acest lucru necesita interventii in sistemul educational, iar dupa implementare se vor resimti efectele pe termen lung.
Dupa cum am mentionat anterior, se observa cresterea solicitarilor pentru expertize tehnice pe constructiile existente legate de instalarea panourilor solare, acesta fiind o sursa de energie regenerabila. In cazul cladirilor noi, ne straduim sa aplicam principiile proiectarii cladirilor cu eficienta energetica, insa patrimoniul construit existent are multe probleme de eficienta, care necesita interventii. Oferim clientilor nostri consiliere privind proiectarea constructiilor cu consum de energie scazut si actionam in acest spirit prin evitarea puntilor termice, alegerea termoizolatiilor adecvate si detalierea corespunzatoare principiilor de eficienta energetica.
- Cum vedeti evolutia arhitecturii in contextul Noului Bauhaus European si ce credeti ca va insemna acest nou curent pentru mediul construit din Romania?
- Conform declaratiei de misiune, Noul Bauhaus European conecteaza pactul ecologic european cu spatiile de locuit si cu viata cotidiana. Indeamna toti europenii sa-si imagineze si sa construiasca impreuna un viitor durabil si incluziv, care este frumos atat pentru ochiul uman, cat si pentru mintile si sufletele noastre. Miscarea inspira transformarea societatii noastre de-a lungul a trei valori inseparabile: sustenabilitate, estetica si incluziune.
Analizand evolutia arhitecturii in acest context, se constata preocupari intense privind aspectele de sustenabilitate. Un aspect important al activitatii de proiectare a devenit amprenta de carbon a cladirilor, insa in masurile implementate si aplicate se pot observa decalaje, iar rezultatele probabil se vor putea cuantifica in timp. Transparenta este un alt aspect al esteticii din ce in ce mai mult exploatat atat arhitectonic, cat si structural, prin utilizarea sticlei structurale. Acestea sunt doar cateva tendinte, ale caror prezenta in piata constructiilor este deja vizibila. Dovada sunt si proiectele in care am fost implicati, in care transparenta a fost prezenta prin suprafetele mari din sticla.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2022)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
SSAB
BogArt
SIGM
siniat
Arduro
theda mar
ness project
CDS
noark
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
rigips
concelex
quadratum
Ubitech
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander