Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


MAKITA ROMANIA SRL

MAKITA ROMANIA SRL

Adresa: Sos. Bucuresti-Urziceni nr. 31, Expomarket Doraly, Pavilion R, Afumati, Judet Ilfov
Telefon: 021/351.13.82
Fax: 021/312.54.95
E-mail: office@makita.ro
Web site: www.makita.ro
Domenii: Scule electrice
Descriere activitate
Furnizor de scule electrice profesionale.
Prezentare companie/institutie
MAKITA: Dublare a cifrei de afaceri intr-o conjunctura economica atipica
 
 
 
 
 
 
Kazunari Yoshizaki (50 de ani)
Functia/Firma: CEO, Makita Eastern Europe;
Experienta profesionala: 30 de ani in domeniul masinilor electrice.
 
Perioada pandemiei a fost favorabila pentru vanzarile realizate de Makita in Romania, afacerile din 2021 fiind mai mult decat duble in raport cu cele din anul precedent. Expertii grupului japonez pun aceasta evolutie pe seama schimbarii paradigmei de lucru, care i-a determinat pe multi clienti sa se concentreze pe imbunatatirea spatiului de munca din propria locuinta. In acest an, Makita va pune un accent puternic pe activitatea practica de service si introducerea de noi produse. Deja reprezentanta locala a grupului nipon a inaugurat doua centre de suport zonal - unul la Cluj-Napoca si unul la Iasi. In cadrul acestora se regasesc showroom-uri unde clientii pot vizualiza cele mai noi masini din gama. Tot acolo sunt sustinute cursuri profesionale tehnice si de afaceri, in cadrul proiectului Academia Makita, adresate dealerilor si centrelor autorizate de service. In a doua parte a anului in curs este planificata inaugurarea unui nou centru de suport zonal, amplasat in Timisoara. De asemenea, actualmente noul depozit Makita este in plin proces de construire si va fi inaugurat in 2023. In cele ce urmeaza, Kazunari Yoshizaki, CEO al grupului pentru Europa de Est, ofera detalii despre inovatiile lansate in ultima perioada si perspectivele de dezvoltare pe termen scurt si mediu.
 
- Cum s-a manifestat piata in 2021 si care au fost masinile preferate de clientii Makita?
- Inainte de toate, doresc sa mentionez faptul ca 2021 este un an de renastere comparativ cu 2020, deoarece platforma acumulatorilor, pe care ne-am concentrat o lunga perioada de timp, a devenit tot mai recunoscuta. In anul precedent, pe segmentul masinilor profesionale cu acumulatori destinate atat constructiilor, cat si operatiunilor de gradinarit, precum si in sectorul produselor de curatare, am inregistrat o crestere exponentiala. Astfel, vanzarile s-au majorat cu aproximativ 120%, fata de perioada de referinta. Clientii Makita s-au concentrat, in special, pe categoriile de masini de gaurit si insurubat, dar si pe diversele categorii de polizoare. Avand in vedere contextul mondial actual, este de la sine inteles ca oamenii dezvolta activitati de lucru din confortul propriei locuinte si, astfel, interesul pentru cele doua grupe de produse mentionate anterior a crescut. In 2022 ne-am propus sa dezvoltam accelerat gama masinilor cu acumulatori de pe platforma XGT 40Vmax. Aceasta le ofera clientilor o autonomie dubla si o putere net imbunatatita in timpul activitatilor de lucru.
 
 
- Ce efecte a generat pandemia in planul costurilor si aprovizionarii?
- Din fericire, criza sanitara nu a afectat negativ vanzarile Makita, ci dimpotriva: datorita faptului ca in ultimul an constructiile rezidentiale au crescut cu 32%, vanzarile pe categoria respectiva s-au majorat simtitor. Chiar daca aceasta situatie a provocat pierderi mari la nivelul economiei individuale si/sau de masa, cererile venite dinspre industria constructiilor nu s-au redus. Astfel, in timpul starii de urgenta si mai apoi al celei de alerta, am inregistrat vanzari duble la nivelul Romaniei. Bineinteles, o cauza este reprezentata de modalitatea de lucru a majoritatii companiilor, care au optat pentru varianta de munca la distanta, iar oamenii au desfasurat activitatile de lucru din aria constructiilor in propriile locuinte. Cu regret am constatat insa unele probleme ale partenerilor din lantul de aprovizionare din cauza cererii si ofertei, limitate la nivel mondial, de materiale pentru acumulatori si piese electrice. Am reusit insa reducerea la minimum a dificultatilor respective prin crearea de stocuri suficiente si o organizare solida, care sa asigure livrari rapide. Acest lucru a fost posibil gratie abordarii "hands on" (jap. Gemba-shugi) - unul dintre principiile de baza ale politicii Makita.
- Ce obiective aveti planificate pentru anii urmatori?
- Mottoul curent al Makita este "Construirea preventiei impotriva problemelor de mediu, lipsuri si perturbari logistice". Ne asteptam la si mai multa confuzie si perturbari, comparativ cu anul trecut, nu doar din punct de vedere al lantului de aprovizionare, ci si din cauza inflatiei cauzate de cresterea preturilor la materiale si utilitati publice, la care se adauga riscurile geopolitice, cum ar fi criza din Ucraina. In ceea ce priveste lansarile de produse, ne concentram atentia pe dezvoltarea gamei de masini cu acumulatori XGT 40Vmax, care prezinta beneficii multiple, precum: autonomie dubla in ceea ce priveste timpul activitatii acumulatorului si o putere mai mare de lucru. Gama XGT reprezinta o provocare serioasa in ceea ce priveste conversia produselor cu motor. Acest lucru inseamna ca solutiile XGT realizeaza sarcini grele, pe care numai produsele cu motor le-au mai executat pana in prezent. Mai mult, este de asteptat ca acestea sa dezvolte puteri chiar superioare. Astfel, reputatia tehnologiei Makita se va consolida, iar tehnologia respectiva va avea un impact inclusiv in solutionarea problemelor de mediu.
 
 
- Oferiti detalii despre gama XGT 40Vmax si produsele cu acumulatori LXT 18V.
- Ne propunem sa extindem, in anii viitori, gama de produse XGT 40Vmax. Aceasta reprezinta combinatia inovatoare dintre design si durata de utilizare a acumulatorului. Cu o putere si autonomie duble fata de masinile cu acumulatori LXT 18V, aceasta reprezinta solutia ideala pentru numeroase domenii, precum: constructii, industrie si horticultura. XGT include deja peste 70 de masini, iar procesul este in continua dezvoltare. Unul dintre produsele noastre etalon pentru gama masinilor cu acumulatori dedicate spatiilor exterioare, agriculturii si constructiilor este masina de gresat cu acumulator DGP180. Aceasta este alimentata de un acumulator LXT 18V si este ideala pentru gresarea eficienta a utilajelor de constructii si celor agricole. Motorul puternic asigura un proces rapid si usor, iar confortul in timpul activitatii de lucru este conferit de lumina de lucru LED incorporata.
 
 
- Care sunt principalele canale de distributie utilizate de Makita?
- Scopul nostru este de a satisface activitatile profesionale de lucru prin instrumente si servicii complete. Pentru a atinge acest deziderat, vom mobiliza o echipa de profesionisti, ne vom apropia in mod activ de clienti si vom oferi mai mult sprijin pentru reteaua noastra de distribuitori si centre de service. Politica Makita este de a vinde produsele strict prin reteaua autorizata a dealerilor, care sunt prezenti pe tot teritoriul Romaniei, precum si in Republica Moldova. De asemenea, orice client Makita poate consulta pe website cataloagele, ofertele active si informatiile tehnice ale produselor disponibile.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2022)
 

 
Makita - peste 360 de masini compatibile cu acelasi tip de acumulator LXT 18V
 
Fondata in anul 1915 ca o companie producatoare si distribuitoare de motoare electrice, corporatia japoneza Makita a devenit unul dintre liderii mondiali in productia si furnizarea de masini-unelte electrice profesionale, scule pneumatice si masini destinate utilizarii in paduri, parcuri si gradini. Aceasta evolutie a fost posibila prin perseverenta expertilor companiei de a-si pune resursele si experienta in serviciul fiecarui client. Plasand inovatia pe primul loc, Makita reuseste, prin eforturi permanente de cercetare-dezvoltare, sa promoveze in mod constant noutati tehnologice, prin care sa vina in intampinarea nevoilor clientilor sai. Succesul acestui demers este demonstrat de cele 603 de sisteme brevetate la nivel mondial. Productia se realizeaza in fabricile situate in Japonia, China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Romania, Brazilia si Germania, unde se utilizeaza cele mai avansate modele de tehnologii si sisteme de control al calitatii.
 
 
Principii de baza ale unui model de afaceri cu un succes demonstrat de performantele financiare
Pe plan national, Makita Romania este distribuitorul local al Corporatiei Makita, incepand activitatea in tara noastra in anul 2000. Din 2007, una dintre cele mai noi si puternic tehnologizate unitati de productie ale corporatiei se afla in Romania, in localitatea Branesti - Ilfov. Mai mult de 2.500 de familii au privilegiul de a avea un membru angajat in cadrul Makita. Kazunari Yoshizaki, administratorul Makita Romania, este artizanul dezvoltarii companiei. Acesta declara ca principalele linii dupa care se ghideaza atat in viata, cat si profesional, sunt:
 
 
1. Modul de viata ecologic
Contextul anilor 2020-2021 impune alegerea unui stil de viata ecologic, aceasta optiune devenind o necesitate, dincolo de faptul ca respectivul concept "suna bine" sau este la moda. Consumatorii si companiile par sa fie de acord in aceasta privinta. Comportamentul clientilor releva un interes in crestere fata de solutiile ecologice, iar organizatiile trebuie sa vina in intampinarea lor, motivate de un argument puternic - si anume acela ca resursele planetei noastre impun un asemenea comportament responsabil. "Va propun sa ne uitam la modul cum s-au intamplat lucrurile in cazul nostru. Dupa 10 ani de proiectare si testare, pentru a se asigura ca livreaza un produs de calitate, Makita a lansat prima sa masina pe baza de acumulatori, eveniment petrecut in 1978. A fost un moment decisiv pentru viitorul industriei noastre, pentru modul in care ne ingrijim gradinile si conditiile in care pot fi desfasurate lucrarile de constructii. Gratie investitiilor semnificative in cercetare si dezvoltare, au fost create ulterior masini mai puternice, cu o capacitate de functionare prelungita, timpul de incarcare a fost scurtat si a crescut durata de viata a utilajelor. In 1987, gama noastra de produse cu acumulatori continea doar cateva modele. Acum, gama LXT include peste 360 de produse si creste rapid, iar noua linie de produse XGT, ce ofera mai multa putere pentru aplicatiile industriale, cu un acumulator de 40V, include deja peste 50 de masini, iar procesul este in continua dezvoltare. Este relevant sa folosesc drept exemplu unul dintre produsele noastre etalon pentru gama masinilor cu acumulatori dedicate spatiilor exterioare, agriculturii si constructiilor: este vorba despre masina de gresat cu acumulator DGP180. Acesta reprezinta prima masina de gresat Makita, alimentata de un acumulator LXT de 18V. Rezervorul poate fi incarcat in trei moduri, prin introducerea unui cartus de vaselina, prin aspirare sau pompare prin niplul de umplere. Furtunul flexibil, cu o lungime de 1,2 metri, il ajuta pe utilizator sa acceseze orificiile de gresare plasate in locurile cel mai greu accesibile. Masina are doua moduri de functionare. In cel automat, ea va distribui vaselina in functie de presiunea din interiorul rezervorului de vaselina al utilajului. Produsul a fost conceput in mod special pentru lucrarile de intretinere a utilajelor grele, masinilor agricole si a altor echipamente de mari dimensiuni, cum ar fi excavatoare, buldozere etc. Puternicul spirit inovator al Makita se reflecta inclusiv in nisele pe care le-a accesat, observand cererea in crestere pentru productia de echipamente durabile. Un exemplu reprezentativ este constituit de iluminarea spatiilor de lucru. In acest sens, un model interesant este lampa de lucru DML814, ce a fost special dezvoltata pentru utilizarea in santierele unde nu exista sursa de electricitate. Aceasta asigura o putere maxima de 3.000 de lumeni, avand trei trepte de setare a intensitatii: 3.000, 1.700 si 900 lumeni. Alimentata de un acumulator LXT 18V de 5Ah, lampa poate lumina santierul pana la 10 ore. Avand ca baza un trepied si brat telescopic, sistemul are o stabilitate excelenta si se poate extinde pana la o inaltime de 2,2 metri. Ne-am axat foarte mult si pe modalitatea de transport si depozitare: aceasta lampa, fiind pliabila, are dimensiuni mici, de doar 260 mm x 216 mm x 1,000 mm", subliniaza oficialul Makita.
 
 
2. Accent pe comunitate si viziune
Pe o harta globala a afacerilor, Japonia se distinge prin longevitatea companiilor. Potrivit lui Hirotaka Takeuchi, profesor la Harvard Business School, 40% din companiile cu o vechime de peste 300 de ani provin din aceasta tara, in pofida cutremurelor, a fenomenelor tsunami sau a pandemiilor care au afectat-o de-a lungul istoriei. "Dupa cum putem observa cu totii, exista tendinta de a ne stabili obiective pe termen scurt in aceste vremuri impredictibile, dar nu putem face simulari de business foarte riguroase. Cu toate acestea, exista un lucru mai puternic si mai plin de substanta pe care il putem face: sa ne imaginam lumea in care ne dorim sa traiasca generatiile viitoare, peste 100, chiar 200 de ani si apoi sa o «descifram» in pasi concreti, pe care ii putem parcurge treptat, pentru a ne apropia de ea", adauga administratorul Makita Romania.
 
 
3. Abordarea Kaizen, ca mod de a gandi in afaceri
"Kaizen este cel mai puternic instrument de management al schimbarii pe care il cunosc. Inseamna «schimbare pentru mai bine»" (de la kai - schimbare si zen - pentru mai bine). Filozofia acestei abordari are la baza ideea ca mereu este loc de imbunatatit, pentru a asigura noi posibilitati si oportunitati. Conceptul ii incurajeaza pe oameni sa faca loc in activitatea lor, in mod firesc, increderii ca se pot ridica la nivelul provocarilor care apar in mediul de afaceri, prin abilitatea de a se adapta si de a identifica cele mai potrivite solutii. Kaizen stimuleaza inovatia, creativitatea, managementul schimbarii, rezilienta, intr-un mod sustenabil, usor de asimilat. Makita Romania este un exemplu practic al aplicarii kaizen, iar cifrele pot demonstra acest lucru, intrucat in perioada crizei sanitare, in anul 2020, cresterea a fost de peste 25%, iar aceasta performanta va fi depasita in anul financiar 2021. Multe proiecte de importanta strategica si nationala au beneficiat de experienta Makita, daca ar fi amintit doar podul peste Dunare de la Braila - obiectiv in a carui constructie este implicata si o companie japoneza. Makita Romania, prin gama extinsa de masini cu acumulatori, este in prezent alaturi de toate domeniile de activitate importante din Romania precum industria, constructiile, agricultura, mentenanta cladirilor si a spatiilor verzi si ofera un suport dedicat celor ce doresc sa performeze. Va invit sa cunoasteti Makita si masinile sale", incheie Kazunari Yoshizaki.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2021)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
MAKITA
CDS
ness project
ERBASU CONSTRUCT
rigips
viarom
quadratum
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
noark
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander