Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
PAGINA PERSONALIZATA


ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR)  - FILIALA BIHOR

ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA BIHOR

Adresa: Str. General Magheru nr. 23, et. 4, cam. 49, Bihor, Judet Oradea
Telefon: 0259-428.889
E-mail: arhitect.bihor@gmail.com
Web site: www.oar.archi
Domenii: Patronate si asociatii profesionale | Arhitectura & design
Descriere activitate
Organizatie profesionala care gestioneaza dreptul de semnatura al arhitectilor, protejeaza si promoveaza calitatea produsului de arhitectura si urmareste exercitarea competenta si calificata a profesiei.
Prezentare companie/institutie
OAR Bihor: Oradea este un oras cu o dezvoltare urbana deosebita
 
 
 
 
 
Arh. Aurel-Ioan Cobe
Functia/Institutia: vicepresedinte, OAR - Filiala Bihor, in prezent cu atributii de presedinte al organizatiei;
Experienta profesionala: 44 de ani in domeniul arhitecturii si urbanismului.
 
Cresterea pietei arhitecturii si a constructiilor din Oradea va fi sustinuta cu preponderenta de dezvoltarea pe zone a parcului industrial, ceea ce va duce automat la o majorare a numarului de cereri de proiectare pentru spatii de locuire in proximitate, sustine arh. Aurel-Ioan Cobe, vicepresedintele Filialei OAR Bihor, in prezent cu atributii de presedinte al organizatiei. Activitatea industriei de profil se va baza si pe proiectele de interes public, promovate de administratia locala, cum ar fi pasarele sub si supraterane, parcari supraetajate sub si supraterane, parcuri de agrement. Aurel-Ioan Cobe a lucrat intre anii 1977 si 1990 la Institutul de Proiectare Judetul Bihor ca arhitect proiectant si sef proiecte, iar dupa Revolutie si-a desfasurat activitatea la SC Proiect Bihor SA, in calitate de arhitect proiectant si sef proiecte. Din 2001, specialistul si-a deschis propriul birou individual de arhitectura. Oficialul OAR Bihor ocupa functia de membru in Comisiile de Urbanism ale Municipiului Oradea si Judetului Bihor. De-a lungul timpului, arh. Aurel-Ioan Cobe a realizat numeroase proiecte de arhitectura pentru constructia de blocuri de locuinte, hoteluri, pensiuni, case de vacanta, locuinte individuale, biserici sau hale industriale. Totodata, a conceput si proiecte de urbanism in faze PUG, PUZ, PUD in Municipiul Oradea si judetul Bihor.
 
- Cum a evoluat piata proiectelor de arhitectura din judetul Bihor, in 2020 si 2021? Ce impact a avut pandemia asupra acestui domeniu de activitate?
- In ceea ce priveste piata proiectelor de arhitectura din judetul Bihor, perioada 2020-2021 a decurs relativ normal, colaborarea intre partile implicate realizandu-se in sistemul online. Impactul major al pandemiei asupra domeniului nostru de activitate s-a produs in sfera interactiunii dintre proiectant, administratia publica locala, beneficiar, oficiul de cadastru, avizatori, impunandu-se trecerea la digitalizarea comunicarii intre parti, in toate etapele de proiectare.
- Care a fost efectul asupra cererii de proiecte? Ati observat schimbari in structura cererii sau preferinta pentru un anumit tip de proiect in ultimele luni?
- Oradea este unul dintre orasele cu o dezvoltare urbana deosebita, implicit existand si o cerere de proiecte pe masura, chiar si in aceasta perioada. Voi mentiona cateva tipuri de proiecte abordate in prezent, si anume: dezvoltarea pe zone a parcului industrial cu depozite, showroom-uri, spatii de productie, servicii, toate acestea ducand la crearea de noi locuri de munca, de unde rezulta automat un alt tip de cerere pe piata de proiectare, respectiv spatii de locuire in zone rezidentiale - apartamente de locuit in unitati colective sau semicolective.
- Ce previziuni aveti cu privire la evolutia pietei arhitecturii si a constructiilor in general in urmatorii 2 ani si ce domenii vor fi mai efervescente, raportandu-ne la valoarea investitiilor atrase?
- Consider ca in urmatorii doi ani piata arhitecturii si a constructiilor in orasul nostru se va indrepta cu preponderenta spre cele doua tipuri mentionate la raspunsul anterior, la care se adauga proiecte de interes public, promovate de administratia locala: pasarele sub si supraterane, parcari supraetajate sub si supraterane, parcuri de agrement. Zona centrala protejata va beneficia, in continuare, de finantare in vederea reabilitarii si renovarii fatadelor unor cladiri clasificate ca monumente. In aceeasi zona se incurajeaza realizarea de constructii noi (plombe), respectiv extinderea pe verticala prin supraetajare sau mansardare a constructiilor existente, pentru imbunatatirea esteticii desfasuratei frontului.
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina arhitectii din Romania in aceasta perioada si care sunt riscurile/ provocarile de pe piata pe care le intrevedeti in perioada urmatoare?
- Dificultatile care ar putea sa apara in perioada urmatoare sunt date de cresterea necontrolata a preturilor la materialele de constructie, implicit la manopera, fapt care deja reprezinta o realitate si care ar putea conduce la diminuarea cererii de proiectare pentru viitoare dezvoltari imobiliare de orice fel.
- Cum vedeti viitorul proiectarii si constructiilor in perioada post Covid-19? Cum credeti ca se va lucra in acest domeniu dupa incheierea pandemiei, la nivel de colaborare cu autoritatile, constructorii sau alti parteneri?
- Conlucrarea cu autoritatile, constructorii si ceilalti parteneri s-a realizat foarte bine si in aceasta perioada, fara blocaje. Consider ca implementarea digitalizarii si a protocoalelor de colaborare intre Filiala OAR Bihor si celelalte parti implicate in domeniu va aduce imbunatatiri in colaborarea pe viitor intre toti specialistii si partenerii care participa la activitatea de proiectare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2021)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
concelex
MAKITA
noark
EDIT-Structural
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
siniat
strabag nivel 1
konsent
leviatan
rigips
ness project
theda mar
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander