Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Mai 2024
STIHL
Home - INDEX COMPANII - INSTITUTII, PATRONATE, ASOCIATII si ORGANISME de CERTIFICARE - Institutii publice - ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA IASI
PAGINA PERSONALIZATA


ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA IASI

ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA IASI

Adresa: B-dul Stefan Cel Mare si Sfant nr. 4, Bl. 4, Demisol, Iasi, Judet Iasi
Telefon: 0232/455.269, 0722-112.210
E-mail: oar_iasi@yahoo.com
Web site: www.oar-iasi.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Organizatie profesionala care gestioneaza dreptul de semnatura al arhitectilor, protejeaza si promoveaza calitatea produsului de arhitectura si urmareste exercitarea competenta si calificata a profesiei.
Prezentare companie/institutie
OAR Iasi: Presiune urbanistica uriasa generata de cererea de constructii
 
 
 
 
 
Arh. Andrei Bodnar (33 de ani)
Functia/Organizatia: vicepresedinte OAR Iasi, coordonator al grupului de lucru "Comunicare si imagine";
Experienta profesionala: peste 12 ani in domeniul arhitecturii.
 
Filiala Teritoriala Iasi a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) s-a aliniat complet la strategia conturata de organizatia profesionala, demonstrandu-si capacitatea de a asigura o dezvoltare armonioasa a mediului construit din urbea moldoveneasca, dupa cum afirma si vicepresedintele sau, arh. Andrei Bodnar. Reusind sa gestioneze in mod optim dificultatile inerente, declansate de crizele care au marcat economia mondiala in ultimii ani, organizatia, care are in prezent 585 de membri, a marcat momente importante in peisajul urbanistic al municipiului, prin participarea la o serie de proiecte publice si private de mare anvergura. O alta latura importanta a activitatii este cea legata de promovarea tinerilor specialisti, dinamici, inovatori si dornici de cunoastere, pentru a asigura continuitatea traditiei si a contribui la implementarea optima si armonioasa a principiilor moderne in arhitectura orasului.
 
- Cum a evoluat arhitectura din Romania in ultimul deceniu si ce perspective intrevedeti pe termen scurt si mediu?
- Evolutia arhitecturii din Romania in ultimul deceniu a fost influentata de cresterea economica, explozia informatica, aparitia si cresterea dramatica a investitorilor privati, schimbarile in preferintele sociale si, mai recent, necesitatea de sustenabilitate si NZEB (Nearly Zero-Energy Building). Aceste modificari au transformat in ultimii 10-20 ani orasele din Romania destul de dramatic. Daca ne referim la Iasi, spre exemplu, in ultimii 15 ani au fost realizate investitii precum complexul Palas, lansarea terminalului 3 al aeroportului si (deja) recentul inaugurat terminal 4 (al doilea ca marime din tara), dar si complexul de birouri Palas Campus. De curand au inceput licitatiile pentru lucrarile la primul Spital Regional de Urgenta (investitie de cca 550 de milioane de euro) si urmeaza o noua constructie mixed-use, realizata de UNStudio pentru un dezvoltator privat in apropierea Palatului Culturii, in urma unui concurs la care au participat Zaha Hadid, Foster&Partners si MVRDV.
- Cum integreaza arhitectii romani instrumente moderne de lucru, precum BIM? Sunt dispusi acestia sa investeasca in achizitia de aplicatii IT?
- Este cunoscut faptul ca viteza de adoptare a tehnologiilor in constructii este lenta. In Romania, cu atat mai mult. Evident, lucrurile evolueaza, apar din ce in ce mai multi oameni care inteleg nevoia de adoptare a acestor proceduri, procese de lucru si standardizari, care duc ulterior catre BIM si, in acelasi timp, tot mai multi specialisti invata sa lucreze in sistemul respectiv. Un prim pas in aceasta directie l-am facut si noi in vara anului trecut, cand, alaturi de presedintele BIMtech Romania, am organizat o discutie libera la care au participat arhitecti, ingineri structuristi si instalatori intr-un cadru restrans, urmand ca (speram noi) anul acesta sa organizam o sesiune deschisa de invatare (workshop), care va fi anuntata din timp pe canalele de comunicare ale Filialei Teritoriale Iasi a OAR.
- Cati arhitecti sunt inscrisi in filiala OAR pe care o reprezentati, in acest moment? Cum a evoluat numarul acestora in ultimii 3-4 ani?
- In cadrul organizatiei noastre sunt momentan inscrisi 585 arhitecti, iar numarul membrilor a crescut constant in ultimii patru ani. Unul din motivele acestei evolutii il constituie si faptul ca filiala a intreprins o serie de campanii de informare, prin intermediul arhitectilor care fac parte din grupul de lucru "Legislatie, regulamente, educatie, stagiu si pregatire profesionala", pentru studentii din anii V si VI din cadrul Facultatii de Arhitectura "G.M. Cantacuzino" din Iasi, dar si pentru absolventi, prin care au fost transmise datele necesare inscrierii in Ordinul Arhitectilor din Romania, referitoare la exercitarea stagiului.
- In ce actiuni este implicata Filiala si ce proiecte are stabilite pentru 2024?
- Actiunile in care suntem implicati urmaresc atingerea obiectivelor asumate de conducerea OAR Iasi, respectiv transparenta, asumare si respect. In vederea transparentizarii activitatii filialei sunt incarcate, in mod constant, pe retelele de socializare ale organizatiei noastre informari cu privire la deciziile si actiunile intreprinse de conducerea OAR Iasi. De asemenea, in 2023 au fost organizate o serie de intalniri cu reprezentantii birourilor si firmelor de arhitectura cu o vechime profesionala mai mare de 15 ani, urmand ca in 2024 sa fie continuata aceasta initiativa prin invitarea la discutii a tuturor arhitectilor titulari de birouri si firme de arhitectura din Iasi.
"Meet the Architect", organizat in 2023, a fost un eveniment care a adus impreuna arhitecti de renume din diverse generatii, care si-au expus proiectele si de referinta si experientele din cariera care i-au ajutat sa se formeze ca profesionisti in domeniul proiectarii de arhitectura.
Medierea relatiei arhitectilor din Iasi cu autoritatile locale si institutiile avizatoare reprezinta un pas important in asumarea responsabilitatilor si obiectivelor OAR Iasi. Astfel, a fost initiata o colaborare cu Primaria Municipiului Iasi in vederea promovarii concursului pentru angajarea unui numar suplimentar de inspectori urbanisti. Au fost organizate intalniri ale membrilor OAR Iasi cu reprezentanti ai institutiilor avizatoare, care au avut drept scop crearea unui cadru informal de discutare a noilor prevederi legale din domeniu si a problemelor cu care se confrunta practicienii din domeniul arhitecturii.
Prin activitatea sa culturala, OAR - Filiala Iasi urmareste incurajarea manifestarilor teoretice si aplicate in domeniul arhitecturii, prin programe adresate membrilor organizatiei si studentilor din cadrul facultatilor de arhitectura (expozitii, concursuri de creatie, publicatii de specialitate, evenimente tip masa rotunda), precum si publicului general, cu scopul de a promova misiunile arhitectului, rolul acestuia in crearea coeziunii sociale si pentru a incuraja un limbaj arhitectural de calitate. In acest sens, am organizat in ultimii 15 ani o serie de evenimente care au contribuit la crearea contextului adecvat pentru diseminarea valorilor breslei arhitectilor in randul publicului larg: Bienala de Arhitectura Iasi 2009, Anuala de Arhitectura 2013, Regionala de Arhitectura Moldova - RAM (2015, 2017, 2019, 2022), MUST-ul de Arhitectura (editii anuale 2015-2019, 2022, 2023 - in curs), IASI ARCHI: Roots&Branches (2023) si evenimente in cadrul RCW 2023 (meet the ARCHITECT@OAR Iasi, Retrospectiva RAM si Iasiul isi deschide curtile).
- Ce ne puteti spune despre evenimentele pe care le veti organiza in 2024?
- Anul acesta, va fi continuata seria de evenimente cu traditie, precum Regionala de Arhitectura Moldova, editia a V-a, in cadrul careia vor fi premiate cele mai bune proiecte de arhitectura din ultimii doi ani, "MUST-ul de Arhitectura", aflat la a VIII-a sa editie, a carui tema va fi "DUAL", cu obiectivul de a transmite in societate mesajul ca arhitectura evolueaza si da forma istoriei prin faptul ca la baza conturarii obiectului construit, ce este inert, se afla arhitecti dinamici, inovatori si dornici de cunoastere.
De asemenea, va fi continuata o colaborare initiata si desfasurata cu succes in anul 2023 cu Federatia Patronatelor din Industriile Creative, care organizeaza anual in orasul nostru evenimentul "Romanian Creative Week". Anul acesta noi vom participa cu proiectul "Performance Spaces", care cuprinde un concurs de arhitectura cu premii in valoare totala de 12.000 de euro. Proiectul presupune realizarea de spatii pentru sustinerea de spectacole in aer liber, care sa invite publicul larg sa intre in contact cu diferitele arte prin intermediul obiectelor/scenelor/instalatiilor arhitecturale experimentale, rezultate in urma unui concurs de arhitectura. Aceste propuneri arhitecturale vor fi amplasate in doua spatii publice majore ale orasului: Piata CUB - Bd. Stefan cel Mare si Sfant - PERFORMANCE SPACE - TEATRU si DANS si Piata Natiunii - din fata UMF - PERFORMANCE SPACE MUZICA.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2024)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
concelex
EDIT-Structural
noark
siniat
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ness project
konsent
viarom
rigips
theda mar
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander