Agenda Constructiilor
Duminica, 03 Decembrie 2023
Liebher
Home - INSTITUTII, PATRONATE, ASOCIATII si ORGANISME de CERTIFICARE - Patronate si asociatii profesionale - ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA SIBIU-VALCEA
PAGINA PERSONALIZATA


ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA SIBIU-VALCEA

ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR) - FILIALA SIBIU-VALCEA

Adresa: Str. Mitropoliei nr.17, Sibiu, Judet Sibiu
Telefon: 0269 215 251
E-mail: contact@oarsbvl.ro
Web site: www.oarsbvl.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
organizatie profesionala, cu personalitate juridica de drept privat, nonprofit, apolitica, de interes public, (...), avand rolul de a reprezenta, a promova si a proteja la nivel national si international interesele profesiei de arhitect
Prezentare companie/institutie
Procesul de digitalizare trebuie sa continue si dupa incheierea crizei
 
 
 
 
 
 
Arh. Ion Cristian Sandru (42 de ani)
Functia/Institutia: presedinte, Filiala Teritoriala Sibiu-Valcea a OAR;
Experienta profesionala: 18 ani in domeniul arhitecturii si proiectarii.
 
In Filiala Teritoriala Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) s-a inregistrat o scadere a numarului de lucrari in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2019. Arh. Ion Cristian Sandru, presedintele Filialei, considera aceasta scadere neasteptata, deoarece a fost consemnata inca din ianuarie si februarie. Cererea a revenit spre sfarsitul lunii august, iar efectul asupra pietei este limitat, cel putin comparativ cu impactul crizei financiare din 2008.
Pasionat inca din copilarie de arhitectura, arh. Ion Cristian Sandru spune ca a ales sa se implice in OAR pentru a da societatii ceva inapoi, iar cel mai bine poate face acest lucru in domeniul pe care il cunoaste.
 
- Ce impact are criza Covid-19 asupra arhitecturii din zona pe care o reprezentati?
- In cadrul OAR Sibiu-Valcea s-a inregistrat o scadere a numarului de lucrari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in primele luni ale acestui an. Este bizar ca scaderea a avut loc chiar si in lunile ianuarie si februarie, cand inca nu se stiau foarte multe despre coronavirus. In schimb, in lunile iunie si iulie s-a am avut acelasi numar de lucrari, iar in luna august s-a inregistrat deja o crestere. Este dificil de spus daca aceasta fluctuatie se datoreaza pandemiei. Oricum, cu siguranta, nu suntem inca un domeniu foarte afectat. Criza financiara din 2008 a fost mult mai dificila pentru sectorul nostru de activitate.
- Care a fost efectul asupra cererii de proiecte?
- Cred ca cererea pentru locuinte, individuale si colective, a ramas aceeasi. Poate ca, in cazul locuintelor colective, se acorda putin mai multa atentie teraselor si balcoanelor. In schimb, pe partea de birouri, este posibil sa fie o scadere. Desigur, fiind in perioada de pregatire a campaniilor electorale, s-au inmultit proiectele pentru amenajarea spatiilor publice.
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina arhitectii din Romania?
- Dificultatile pe care le intampina arhitectii cred ca sunt asemanatoare cu cele ale majoritatii, adica lipsa de socializare si nevoia de adaptare la mediul exclusiv online. Majoritatea birourilor au redus pe cat posibil contactul fizic atat cu beneficiarii, cat si intre angajati. Pe santiere lucrurile stau insa putin diferit, intrucat este foarte greu de controlat un santier de la distanta.
- Cum vedeti viitorul proiectarii si constructiilor in perioada post-Covid-19?
- Este posibil ca, in domeniul nostru de activitate, sa simtim efectele acestei perioade mai tarziu, datorita contactarii puternice a altor domenii, precum HoReCa. Dar, ca sa vedem si partea buna a lucrurilor, pandemia a fortat oarecum autoritatile sa faca pasul spre digitalizarea de mult promisa. Desigur, acest pas este mai mare sau mai mic in functie de deschiderea si capacitatile fiecarei autoritati locale sau centrale in parte. Este foarte important ca acest proces sa continue si post-pandemie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2020)

Stiri & Comunicate

hiltiALLBIMALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
noark
CDS
FRONTALE
theda mar
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
grundfos
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
BA 2023
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu