Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2019
CATERPILAR
Home - INDEX COMPANII - FURNIZORI DE SERVICII - Patronate si asociatii profesionale - ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR)
PAGINA PERSONALIZATA

ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR)

ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR)
Adresa: Str. Pictor Arthur Verona nr. 19, Bucuresti, S1
Telefon: 021/317.26.34
Fax: 021/317.26.35
E-mail: office@oar.archi
Web site: www.oar.archi
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Ordinul arhitectilor din Romania
Prezentare companie/institutie
OAR: Modul in care se proiecteaza va trebui sa treaca prin filtrul calitatii
 
 
 
 
 
 
Arh. Alexandru Gavozdea (39 de ani)
Functia/Institutia: Presedinte, OAR;
Experienta profesionala: 16 ani de activitate.
 
Piata de arhitectura din Romania, evaluata la 746,85 milioane de lei (circa 160 de milioane de euro) conform celor mai recente date, disponibile pentru anul 2016, se afla pe o traiectorie ascendenta dupa regresul din perioada 2009-2014. Ca stadiu de dezvoltare, arhitectura se afla, insa, in punctul in care este inteleasa si conceputa ca locuire, respectiv la inceputul asimilarii acesteia ca mediu construit integrat, in opinia lui Alexandru Gavozdea, noul presedinte ales la conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). Conform specialistului, particularitatile istorice si politice ale Romaniei au cauzat un decalaj in preluarea unor modele de actiuni moderne, participative si integrate de tratare a arhitecturii nu ca o "constructie", ci ca un spatiu al vietii avand diferite functionalitati, spatialitati sau estetici. Arhitectura a devenit din ce in ce mai importanta pe masura ce societatea romaneasca incepe deja sa perceapa mult mai clar rolul arhitectului, desi acest lucru este inca departe de un nivel generalizat.
 
- Care ar fi etapele principale prin care a trecut arhitectura din Romania, in perioada post-decembrista?
- Etapele principale au fost date de transformarile rapide ale societatii, pe toate palierele, mai ales ca in 1989 s-a decis politic anularea tuturor regulamentelor si planurilor de sistematizare incepute. Sa nu uitam ca arhitectura celei de-a doua jumatati a secolului XX a fost preponderent rezultatul unei comenzi publice, perioada post-decembrista a venit cu noi clienti privati, ceea ce a schimbat complet dinamica oraselor asa cum fusesera ele realizate pana in acel moment. Daca in anii '90 putem vorbi de o refacere a legislatiei in domeniu, dar care a fost elaborata si aprobata lent si tarziu, cu decalaje intre legi si etape, anii 2000 au adus primele regulamente de urbanism, dupa care functioneaza inca multe orase, desi acestea sunt demult depasite. Arhitectura s-a supus acestor noi reguli economice, politice si sociale, rezultand o crestere a mediului construit, dar nu si a calitatii locuirii.
- Ce rol ar trebui sa aiba arhitectul in societatea contemporana?
- Rolul arhitectului s-a transformat odata cu societatea. Fara ca Romania sa faca exceptie, locuitorii asteapta de la arhitecti o viziune mai buna pentru modul in care acestia isi desfasoara activitatile cotidiene sau de ocazie. Domeniul arhitecturii a evoluat astfel de la a fi un "proiect desenat", la a fi un sistem cu o analiza economica a investitiei, etapizare, interdisciplinaritate, dialog cu spatiul public, mentenanta - toate aspecte care vizeaza arhitectura, desi acest mod de lucru nu este inca aplicat uniform. Prin urmare, rolul lor profesional s-a modificat, iar arhitectii sunt nevoiti sa se adapteze la dinamica pietei, societatii si culturii, dar si sa prevada modificarile din comportament si sa creeze mentalitati in sensul dezvoltarii durabile, utilizarii rezonabile a resurselor si incluziunii sociale.
- Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta arhitectura si arhitectii din Romania, in 2018?
- Exista mai multe paliere de discutie. Numarul arhitectilor in Romania este cel mai mic din Europa, raportat la mia de locuitori, iar acest lucru se rasfrange asupra domeniului, cu o cerere de constructie foarte mare. Intregul sistem al constructiilor este unul deficitar la nivelul performantei regulamentelor si aplicarii acestora. Sirul de modificari legislative, intreruperi de politici publice, instabilitatea politica si economica, fac parte din factorii care influenteaza profesia de arhitect. Cresterile preturilor la materiale sau obtinerea tarzie a aprobarilor au contribuit la un clivaj intre clienti/ beneficiari si arhitecti, de cele mai multe ori cei din urma fiind redusi la procesul birocratic de a acoperi cu hartii interventia de arhitectura. Acest lucru trebuie schimbat, iar modul in care se practica arhitectura va trebui sa treaca printr-un filtru al calitatii.
- Cum evolueaza demersul de constituire a unei politici de stat in domeniul arhitecturii?
- Necesitatea elaborarii unei politici de stat in domeniul arhitecturii a fost constant un obiectiv al OAR, iar pana in prezent consideram ca am reusit sa intelegem mai multe din situatia existenta, deoarece solutiile trebuie sa vina in rezolvarea problemelor specifice. In acest sens, primii pasi sunt realizati: parteneriate cu alte organizatii profesionale, o relatie in general buna cu autoritatile centrale, o relatie cultivata in mod constant de OAR prin reprezentantii sai, un impact mai mare la nivel media. Trebuie sa recunoastem insa ca lucrurile se misca, chiar daca incet, si este important sa punem accent pe continuitate si consecventa, pentru a avea niste rezultate palpabile, masurabile. Dezvoltarea arhitecturii este un obiectiv pe termen lung, de aceea angreneaza mult efort si o serie de actiuni fara rezultate imediate, dar care contribuie la o imbunatatire generala. Ne propunem sa continuam si sa consolidam colaborarea cu autoritatile locale si societatea pentru a realiza o strategie comuna, care sa fie ulterior implementata de toti actorii urbani.
- Ce obiective aveti in calitate de presedinte al OAR, in actualul mandat?
- Mandatul meu sta sub cheia acronimului RESPECT, care insumeaza o serie de principii pe care le voi promova pentru a creste nivelul arhitecturii in Romania: (R)esponsabilitate, (E)ficienta, (S)olidaritate, (P)arteneriat, (E)xperienta, (C)comunitate, (T)ransparenta. Exista o nevoie imensa de colaborare, asociativitate si bunavointa din partea tuturor celor implicati in domeniul arhitecturii pentru indeplinirea obiectivele pe care OAR si le propune. Nu doresc disocierea dintre arhitectura si arhitecti, desi sunt aspecte specifice care trebuiesc tratate sensibil diferit, desi cu o baza comuna. Exista multe nemultumiri ale colegilor mei arhitecti legate de cum merg lucrurile in domeniu, dar aceste diferente sunt de analizat si corelat intr-o viziune comuna. OAR este o organizatie tanara, avand 17 de ani de la infiintare, iar in acest timp a trecut prin multe incercari pentru a intelege care este potentialul sau si directia in care se orienteaza. Ne dorim ca spatiul public sa ne considere un partener de incredere si expertiza in dezvoltarea urbana si rurala. Pentru ca acest lucru sa se intample avem si noi ca organizatie profesionala nevoie de o organizare interna mai eficienta, foruri de conducere responsabile si parteneri si colaboratori cu abilitati complementare.

OAR: Architecture will have to go through the quality filter
The architecture market in Romania, estimated at 746.85 million RON (about 160 million euro) according to the latest data, available for 2016, is on an ascending trajectory after the 2009-2014 regression. As a stage of development, architecture is at the point where it is understood and conceived as dwelling, namely at the beginning of its assimilation as an integrated built environment, according to Alexandru Gavozdea, the new president elected to lead the Romanian Order of Architects (OAR). According to the specialist, Romania's historical and political particularities have caused a gap in the modern, participatory and integrated models of architectural treatment not as a "construction", but as a space of life with different functionalities, spaces or aesthetics. Architecture has become increasingly important as the Romanian society is already beginning to perceive the role of the architect more clearly, although this is still far from a generalized level.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2018)

Produse & tehnologii

Lucrari de referinta

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACAD

Autentificare

Revista TOP-Agenda Constructiilor nr. 142 (Mai 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023