Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


PGA MARKERS SRL

PGA MARKERS SRL

Adresa: Str. Gheorghe Doja nr. 1, Ap. 3A, Timișoara, Judet Timiș
Telefon: 0745-879.393
E-mail: pgamarkers@gmail.com
Domenii: Proiectare si inginerie | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana
Descriere activitate
Proiectare de arhitectură construcții civile și industriale, servicii de urbanism.
Prezentare companie/institutie
PGA Markers: Modelele traditionale de constructie incep treptat sa dispara
 
 
 
 
 
 
Arh. Claudiu Pralea (42 de ani)
Functia/Firma: Manager General, PGA Markers si CECO Architects;
Experienta profesionala: 18 ani pe piata de arhitectura si proiectare.
 
PGA Markers, companie ce lucreaza la proiecte publice majore precum noul stadion Michael Klein din Hunedoara sau aeroportul din Timisoara, are in plan extinderea activitatii in 2022 prin abordarea unor noi tipologii de proiecte, din domenii variate si mai complexe. Arh. Claudiu Pralea, managerul companiei, spune ca perspectivele din domeniu sunt pozitive si ca, in pofida scumpirilor de pe piata de constructii, oamenii sunt divizati in doua categorii: cei care vor sa construiasca acum, pana nu vor fi scumpiri si mai mari, si cei care prefera sa mai astepte, pana cand preturile se vor stabiliza. Tot printre tendinte, specialistul observa o crestere a interesului fata de simplitate si deschidere mare catre exterior. "Oamenii incep sa renunte la locuintele cu decoratiuni, preferand o linie cat mai simpla. Cat despre deschiderile mari catre exterior, acestea sunt efectele trairii la bloc si ale pandemiei. Fiind constransi intr-un spatiu fix, fara posibilitatea iesirii in aer liber, oamenii prefera acum sa isi realizeze locuintele cu ferestre cat mai mari pentru mai multa lumina si mai mult contact cu exteriorul", remarca arhitectul.
 
- La ce proiecte majore lucrati, in acest moment?
- O parte din proiectele care sunt in desfasurare in cadrul firmelor PGA Markers si CECO Architects vizeaza elaborarea documentatiilor pentru mai multe proiecte publice majore, precum: stadionul Michael Klein, din Hunedoara (aflat in etapa de elaborare a studiului de fezabilitate), Incubator de afaceri Oradea (DTAC+PTH+DE+asistenta tehnica), cladirea UMF Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" (SF), extinderea Spitalului Judetean Satu Mare (SF), Spitalul Filantropia Craiova (SF), reabilitarea ansamblului Primaria Veche, Piata Libertatii Timisoara (etapa DALI), Bazinul Olimpic Dumbravita, Timis (SF), Palatul de Justitie din Focsani (SF), sala polivalenta din Cristur (SF), terminalul sosiri al Aeroportului Timisoara (SF+DTAC+PT+DE) si Palatul de Justitie din Turnu Severin (SF).
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2021 si ce estimari aveti pentru 2022 si in perspectiva?
- Anul 2021 a fost unul bun din punct de vedere al lucrarilor de constructie, deoarece am avut oportunitatea de a lucra pe programe de arhitectura din sectoarele de activitate medicale si sportive, cu diferite grade de complexitate, din care s-au putut invata multe. Pentru 2022, speram sa ne largim orizonturile si sa abordam proiecte si din alte domenii, cu grade ridicate de complexitate, care sa ne provoace creativitatea si seriozitatea.
Astazi, in proiectare se tine cont de distantare sociala indiferent de programul de arhitectura propus. Am inceput anul considerand ca vom tine cont, in continuare, de aceste norme, dar care nu vor mai fi atat de stricte avand in vedere ca aceasta perioada tulbure urmeaza sa se incheie. Suntem siguri ca multi oameni s-au asteptat la scumpirile care au venit ca efecte ale pandemiei din ultimii doi ani. Ceea ce nu s-a asteptat lumea a fost izbucnirea unui conflict armat, care sa amplifice aceste efecte.
Cu toate ca piata constructiilor s-a scumpit, oamenii sunt divizati in doua categorii: cei care vor sa isi construiasca acum locuinta pana nu vor fi scumpiri si mai mari si cei care prefera sa mai astepte, pana cand preturile vor cobori inapoi. Cel mai probabil, oamenii vor reconsidera ideea unei locuinte "traditionale" si vor opta pentru folosirea unor sisteme alternative de producere a energiei, care sa le diminueze din costuri si sa le amortizeze investitia in timp.
 
 
- Observati schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata?
- Putem spune ca observam schimbari in ceea ce priveste constructiile cu eficienta energetica ridicata, mai ales in contextul actual al cresterii preturilor utilitatilor. Cu toate ca normativele de constructii nZEB au intrat in vigoare de o vreme incoace, oamenii au fost reticenti in folosirea unor sisteme alternative. Insa, in ultima vreme, observam ca tot mai multi se indreapta catre aceste sisteme. Chiar in acest moment avem un proiect in care beneficiarul doreste o locuinta cu consum de energie aproape zero, in care, impreuna cu inginerul de instalatii, am propus diferite surse regenerabile. Incercam, cu fiecare beneficiar cu care discutam, sa ii propunem aceste sisteme, care sunt benefice atat pentru ei, cat si pentru mediul in care traiesc.
- Ce impact au digitalizarea si noile tehnologii asupra activitatilor de arhitectura si din constructii?
- Consideram ca digitalizarea are de acum un impact semnificativ in tot ceea ce inseamna domeniile de activitate. Gadgeturile si toate dispozitivele au un rol enorm in viata de zi cu zi. In domeniul arhitecturii, de la desenul pe hartie cu teul si echerul, care dura cateva zile, am ajuns sa proiectam o locuinta intreaga in cateva ore. Totul evolueaza si trebuie si noi sa evoluam o data cu timpurile.
Astazi, ideea "casei traditionale" a disparut, multi beneficiari indreptandu-se catre o locuinta smart, in care totul poate fi operat prin telefon de la distanta. Si nu doar locuintele, dar si constructiile de anvergura mare. Metodele traditionale de construire incep, treptat, sa dispara si poate, o data cu ele, si unele din erorile care apareau in timpul executiilor. Se poate ca la noi, in Romania, acest fenomen sa decurga mai incet, insa ca sa ajungem la performantele tarilor din afara granitelor, trebuie sa ne adaptam trendului.
In ceea ce priveste digitalizarea activitatii noastre, domeniul arhitecturii se bazeaza pe un act creativ surprinzator nesubordonat programarii.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
leviatan
noark
theda mar
MAKITA
viarom
rigips
konsent
Acvatot 2019
quadratum
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Ubitech
siniat
CDS
BogArt

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander