Agenda Constructiilor
Miercuri, 31 Mai 2023
Abonare reviste
PAGINA PERSONALIZATA


PORR CONSTRUCT SRL

PORR CONSTRUCT SRL

Adresa: B-dul Dimitrie Pompeiu nr. 6E, Pipera Business Tower, Bucuresti, S2
Telefon: 021/312.65.00
Fax: 021/312.65.01
E-mail: construct@porr.ro
Web site: www.porr.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Constructii subterane si la nivelul terenului, constructii civile si industriale.
Prezentare companie/institutie
PORR Construct continua sa investeasca in echipamente si digitalizare
 
 
 
 
 
 
Mario Proell
Functia/Firma: COO Divizia Infrastructura si membru al board-ului director al PORR Construct.
 
 
 
 
 
 
Vladimir Spirescu
Functia/Firma: COO Divizia Constructii Civile si membru al board-ului director al PORR Construct.
 
Compania PORR Construct, parte a grupului austriac PORR, se mentine pe un trend ascendent si in 2021, dupa ce in 2020 a inregistrat o cifra de afaceri de 175,7 milioane de euro, dupa o crestere de 67,8% fata de nivelul din 2019. Potrivit datelor companiei, rezultatele din prima jumatate a acestui an sunt in conformitate cu previziunile realizate si in linie cu evolutia planificata de managementul societatii. In aceasta perioada, PORR Construct se concentreaza pe executia mai multor proiecte publice, dintre care cele mai mari sunt lotul 1 al autostrazii Sibiu-Pitesti (Sibiu-Boita) si centura ocolitoare a orasului Giurgiu (drumul de legatura DN5 - Soseaua De Centura - Pod Prieteniei). In primele luni ale acestui an, compania a obtinut contracte pentru executia mai multor proiecte de infrastructura, precum Sectiunea 4 a autostrazii Sibiu-Pitesti (10 km), in valoare de peste 340 de milioane de euro (fara TVA), dar si reabilitarea unor linii de tramvai in Timisoara (18 milioane de euro). In perioada urmatoare, compania va continua sa investeasca in dezvoltarea pe piata locala, strategia investitionala vizand cu precadere zona de echipamente de constructii.
 
- Ce estimari aveti privind evolutia activitatii companiei in perioada urmatoare?
- De regula, primele luni ale anului sunt la un nivel mai scazut in privinta activitatii, iar acest aspect are legatura cu sezonalitatea specifica industriei. Cu toate acestea, in 2021, ne-am incadrat in nivelul planificat al veniturilor, iar perioada care a urmat s-a conturat promitator pentru noi. In prezent, portofoliul PORR Romania este stabil si diversificat, avem multe proiecte de investitii publice care sunt deja in procese de licitatie sau urmeaza sa intre in procedura de licitatie, iar clientii publici ne arata deschidere catre colaborare si noi parteneriate. Ne asteptam ca 2022 sa fie, de asemenea, un an plin, care sa ne aduca rezultate la fel de bune.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati?
- Lotul 1 al autostrazii Sibiu-Pitesti reprezinta unul dintre cele mai mari si importante proiecte de infrastructura la care lucram in prezent. Contractual, Lotul 1 trebuie sa fie gata pana in 2023, dar avem toate sansele sa il finalizam mai repede, la inceputul anului 2023, poate chiar finalul anului 2022. Depindem foarte mult de conditiile atmosferice. In aceeasi categorie, mentionam si proiectul DN5, ce are ca scop principal asigurarea conexiunii rutiere intre DN5 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu, precum si lucrarile de modernizare a liniei CF Comana - Gradistea, pe care le vom demara in perioada imediat urmatoare. Acestora li se adauga si proiecte de constructii civile, precum si alte lucrari de infrastructura de diferite dimensiuni pe care le efectuam in vestul, sudul si sud-estul tarii, unde avem clienti diverse autoritati publice. In prezent, valoarea proiectelor contractate si a lucrarilor pe care le avem de realizat asigura continuitatea afacerii si a planurilor de dezvoltare pentru urmatorii ani.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- In spiritul traditiei care ne-a consacrat, ne concentram sa consolidam cresterea inregistrata pana in prezent si sa asiguram totodata o dezvoltare sustenabila a afacerilor PORR in Romania. Acesta este motivul pentru care prioritatea noastra o reprezinta colegii nostri si investitia constanta in dezvoltarea, motivarea si loializarea acestora, fara de care orice alte investitii ar fi de prisos. O alta directie de investitie este cea privitoare la echipamente, aceasta atingand, in fiecare an, un nivel de aproximativ 2%-3% din cifra de afaceri. Vizam echipamentele fixe si mobile pentru a asigura servicii de constructii de calitate in toate zonele geografice unde suntem prezenti si unde ne dorim sa activam pe viitor, dar si in vederea asigurarii mix-ului de proiecte (mici, medii, mari si diversificate) necesar pentru dezvoltarea sustenabila dorita. Foarte importanta este si investitia in acele echipamente care ne permit sa utilizam tehnologii inovatoare pe piata constructiilor. Pe unele dintre acestea le testam deja in cateva dintre proiectele noastre, pentru a fi siguri ca suntem pregatiti de utilizarea lor la scara larga atunci cand industria constructiilor din Romania va permite acest lucru. Suntem, de asemenea, deschisi si catre asocieri si colaborari pe proiecte de nisa din industrie si acolo unde experienta locala sau a grupului nu este de ajuns. Pentru moment, insa, ariile unde nu avem experienta necesara si am dori sa activam sunt foarte limitate, iar piata nu ofera prea multe proiecte pe care sa le vizam. Strategia noastra ramane aceeasi pentru cea mai mare parte a portofoliului nostru: vom licita acele proiecte care se pliaza profilului de experienta si de risc al organizatiei noastre si pe care le putem implementa si finaliza cu resursele locale si/sau cu sprijin din partea altor companii ale grupului PORR.
In plus, continuam procesul de transformare digitala prin implementarea proiectului pilot “Deep soil", prin care urmarim optimizarea procesului de proiectare cu BIM 5D, controlul automatizat 3D al masinilor pe santier, gestionarea flotei de vehicule grele, inregistrarea rezultatelor in timp real, inclusiv elaborarea de rapoarte automate, identificarea rapida a oricaror abateri prin utilizarea instrumentelor de realitate augmentata, precum si verificarea datelor prin utilizarea dronelor.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- Una dintre provocarile cu care ne confruntam in prezent se refera la recrutarea specialistilor in contextul deficitului de talente si al competitiei de pe piata muncii pentru anumite competente tehnice.
In ceea ce priveste cresterea preturilor materialelor de constructii aceasta are, fara indoiala, un impact negativ in rezultatele financiare ale proiectelor noastre. In contractele unde pretul serviciilor noastre este fix sau all in, acest impact negativ este chiar semnificativ. Noi continuam lucrarile conform planului de executie agreat cu clientii nostri si la acelasi nivel calitativ ridicat pe care ni l-am asumat dar, din pacate, suntem nevoiti sa sustinem pierderile rezultate din aceste cresteri de preturi din resurse financiare care erau destinate dezvoltarii viitoare a business-ului PORR in Romania. Consideram ca adaptarea legislativa a formulei de calcul pentru escaladarea preturilor la actuala evolutie a pietei materialelor si serviciilor de constructii ar echilibra mai echitabil presiunea acestor cresteri de preturi.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2021)
 

 
PORR Construct: Portofoliu de lucrari de peste 300 milioane de euro
 
 
 
 
 
 
Klaus Bleckenwegner (42 de ani)
Functia/Compania: administrator, Porr Construct;
Experienta profesionala: 18 ani in domeniul constructiilor.
 
Porr Construct, subsidiara grupului austriac de constructii PORR, a incheiat anul 2018 cu afaceri de circa 100 de milioane de euro, nivel similar celui din 2017. Premisele pentru 2019 sunt favorabile, avand in vedere portofoliul de lucrari de peste 300 milioane de euro detinut in Romania si noile proiecte de cladiri si infrastructura care vor incepe in acest an. In plus, activitatea din anii urmatori a companiei va fi sprijinita si de investitiile din domeniul hotelier, realizate de UBM, firma-sora a Porr Construct, parte a aceluiasi grup PORR.Grupul austriac PORR aniverseaza, in 2019, 150 de ani de activitate.
 
- Cum va afecteaza criza fortei de munca din constructii?
- Nu putem spune ca avem o problema din acest punct de vedere. Avem aproape 800 de angajati, din care 70% sunt ingineri si specialisti. Lucram numai cu angajati romani si, in principiu, situatia de pe piata ar trebui sa se imbunatateasca in urma OUG nr. 114/2018. Pentru muncitori era timpul pentru cresteri de salarii, majorari care aproape nu au existat in ultimii 15 ani.
- La ce proiecte lucrati, in acest moment, in Romania?
- Pe segmentul constructiilor de cladiri, avem in executie ansamblul de birouri Bucharest Business Garden, cu o suprafata construita totala de 85.000 mp, dezvoltat de Vastint. Termenul de finalizare a proiectului este stabilit in mai 2019. Pana in 2021 vom fi implicati in constructia hotelului SwisshÔtel, tot in Bucuresti, investitie a grupului Niro. Printre proiectele mari la care lucram se afla si cladirea de birouri Continental din Iasi si Campusul scolar DSBU din Bucuresti, ambele cu termene de finalizare stabilite in 2020, si altele. In domeniul infrastructurii, ne concentram, in continuare, pe proiectul autostrazii Sibiu-Pitesti (lotul 1) - care se afla, in prezent, in etapa de proiectare, si pe cel de dublare a liniei ferate pe tronsonul Mogosoaia - Balotesti, lucrari ce vor fi demarate in urmatoarele doua luni.
- Ce obiective si investiti aveti planificate in perioada urmatoare?
- In principal, vom investi in unitatile de productie detinute intern si in echipamente. In ceea ce priveste investitiile imobiliare, vom sprijini compania-sora UBM in dezvoltarea a doua proiecte hoteliere in Bucuresti. Dupa cum am anuntat recent, ne-am activat in Romania componenta de dezvoltari imobiliare UBM, care opereaza deja in Austria, Germania, Cehia si Polonia. Prin parteneriate, avem in plan dezvoltarea unui hotel de 4 stele, cu 230 de camere, in zona Pipera si transformarea unei vechi cladiri de birouri tot in hotel de 4 stele, cu 180 de camere. Investitiile totale se vor ridica, probabil, la circa 100 de milioane de euro.
- Ce evolutie estimati ca va avea piata constructiilor din Romania, in viitor?
- Asteptam mari provocari in 2019-2020. Piata va creste si principalele motoare vor fi marile proiecte de infrastructura (autostrazile Sibiu-Pitesti, Pitesti-Craiova, centura Capitalei, Autostrada Transilvania etc.), cu finantare europeana si nationala. Vor continua si investitiile private, in special in cladiri de birouri, hoteluri si parcuri logistice.
(articol aparut in revista TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2019)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMvailanthiltiman and machineVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
Acvatot 2019
BALTIC
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
grundfos
viarom
leviatan
strabag nivel 1
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
FRONTALE
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023