Agenda Constructiilor
Luni, 27 Martie 2023
Abonare reviste
PAGINA PERSONALIZATA


Raiffeisen Property International GmbH

Raiffeisen Property International GmbH

Adresa: Lehargasse 11, Vienna, Judet Austria
Telefon: +43 1 713 13 13-0
Web site: www.rphinternational.com/en/
Domenii: Investitori & dezvoltatori de proiecte
Descriere activitate
Raiffeisen Property Holding International (RPHI), dezvoltator si proprietarul celei mai inalte cladiri din Romania - SkyTower.
Prezentare companie/institutie
RPHI: Urmeaza o perioada de investitii in renovarea cladirilor de birouri
 
 
 
 
 
 
 
Leo Forstner (40 de ani)
Functia/Firma: Managing Director, RPHI Romania.
 
Raiffeisen Property Holding International (RPHI), dezvoltatorul si proprietarul celei mai inalte cladiri din Romania - SkyTower, va continua investitiile in dezvoltarea acesteia, cu scopul de a mentine statutul proiectului de cea mai importanta cladire de birouri din tara. Recent, compania a realizat o investitie de sapte cifre in facilitati exclusive in SkyTower, destinate nu numai chiriasilor proprii si angajatilor lor, ci si intregii comunitati de afaceri din Bucuresti. Aceste facilitati, inaugurate la inceputul lunii mai 2022, includ centrul multifunctional de evenimente SkyHub, unde se afla primul amfiteatru din cadrul unei cladiri de birouri, zona de cocktailuri si lounge si o sala noua si moderna de sedinte. In urma acestor lucrari ample de renovare, SkyTower dispune de cel mai mare ecran video LED si de cele mai inalte coloane verzi instalate intr-o cladire de birouri. RPHI va continua investitiile in acest proiect in acelasi ritm. Obiectivele principale ale dezvoltatorului pentru piata locala includ mentinerea activelor actuale, SkyTower si FCC Building, si investitii in optimizarea lor continua, pentru a-si consolida pozitia pe piata. La nivel de grup, RPHI este activ in Europa Centrala si de Est de 25 de ani, iar in prezent deruleaza proiecte rezidentiale si de birouri in Slovacia, Ungaria si Bulgaria.
 
- Cum a trecut compania prin perioada pandemiei si cum s-au schimbat perspectivele pentru anii urmatori?
- SkyTower, cea mai inalta cladire de birouri din Romania, este principalul nostru proiect pe piata locala si suntem multumiti de modul in care au decurs lucrurile, din punct de vedere al businessului, in ultimii doi ani, luand in considerare contextul atipic generat de pandemie. In aceasta perioada, ne-am concentrat pe consolidarea colaborarii cu chiriasii nostri, carora le-am aratat, inca o data, ca suntem un partener puternic si dedicat. Am incheiat anul 2021 cu un volum bun de noi contracte de inchiriere si prelungiri. In ultimele sase luni, am semnat mai mult de sapte contracte, atat cu chiriasi noi, cat si prelungiri, care totalizeaza mii de metri patrati de spatii de birouri. De la inceputul pandemiei, am reusit sa mentinem o rata de ocupare solida si constanta de 94%. Printre prelungirile contractuale semnate in 2021, amintesc Ambasada Republicii Coreea, TSG, Sarkkom, Estee Lauder si Farmasi. De asemenea, avem noi chiriasi, printre care EBV Elektronik si BE Think Solve Execute Ro.
RPHI a continuat strategia de creare si implementare de proiecte si programe speciale destinate sprijinirii comunitatii pe care am construit-o in jurul SkyTower, in ultimii noua ani. Programul SkyCreatives este destinat artistilor carora le ofera un loc emblematic in care sa-si expuna lucrarile sau proiectele de tip start-up. Aceasta initiativa mentine o colaborare permanenta cu ONG-uri care pot utiliza fatada iluminata a SkyTower pentru a marca evenimente simbolice sau cauze sociale, printr-un afisaj dinamic si personalizat. Un alt proiect este SkyLove Day, un eveniment anual care promoveaza manifestarea iubirii si a unitatii, parte a viziunii SkyTower de a fi o sursa de inspiratie si sprijin. De asemenea, ne-am continuat si strategia ESG (guvernanta de mediu, sociala si corporativa), iar in prezent avem mai multe proiecte in curs de desfasurare, cum ar fi instalatia fotovoltaica care furnizeaza energie verde pentru proiectul FCC Building sau trecerea la vehicule electrice pentru transportul angajatilor nostri. Ne adaptam permanent la noile cerinte ale pietei de birouri, influentata de climatul post-pandemic. Romania ramane o piata strategica la nivel de grup, iar obiectivul nostru principal aici este de a continua sa ne consolidam pozitia, investind in activele pe care le detinem deja.
- Ce tendinte vedeti in sectorul spatiilor de birouri dupa doi ani de pandemie care au schimbat piata si tinand cont de contextul actual?
- Schimbarile si tendintele de pe piata locala a spatiilor de birouri sunt in linie cu cele pe care le-am observat in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), cu cateva aspecte specifice. Chiriasii au nevoie de spatii de birouri mai flexibile, iar calitatea a devenit mai importanta ca niciodata. Asadar, dezvoltatorii trebuie sa creasca nivelul de calitate si sa includa facilitati noi, ceea ce inseamna ca vor avea loc mai multe renovari. Ceea ce era considerat ca fiind cel mai inalt standard de calitate inainte de pandemie trebuie imbunatatit in perioada actuala. In ceea ce priveste modul in care lucram, oamenii au apreciat faptul ca pot munci de acasa pentru o perioada, dar majoritatea nu au privilegiul unei camere separate pe care sa o poata folosi ca birou, la domiciliu. Astfel, dupa un timp, lucrul de acasa s-a transformat intr-o adevarata provocare, iar acum multe persoane prefera sistemul hibrid si apreciaza faptul ca pot reveni la birou cateva zile pe saptamana, din aceste motive.
In prezent, piata romaneasca este stabila, dar influentata de conflictul din Ucraina. Efectele sunt vizibile, dar cauza nu este doar acest conflict, ci si inflatia si climatul post-Covid 19. Este un cumul de factori care a generat cresterea preturilor la energie, probleme in lanturile de aprovizionare etc. Acest context afecteaza piata de birouri in ceea ce priveste noile proiecte si costurile operationale ale celor existente, ceea ce ar putea duce la cresterea chiriilor si a pretului cladirilor. In Bucuresti, exista cerere, dar oferta este puternica, spre deosebire de alte tari din regiune, astfel ca aceste efecte vor intarzia.
Cred ca Romania ramane o piata sigura pentru investitii si pentru pastrarea activelor. In regiune, mediul de afaceri se afla intr-o perioada de redresare. Trebuie sa fim atenti, dar in acelasi timp, sa ne continuam businessurile si viata. Nu putem prezice cat timp va mai dura acest conflict. Putem doar sa observam cu atentie situatia, sa incercam sa identificam tendintele si sa ne adaptam acestora.
 
- Care sunt principalele provocari si dificultati pe care le intampinati in activitatea dumneavoastra in Romania?
- Ne-am confruntat cu provocarile prezente in regiune in aceasta perioada, determinate de pandemie, de conflictul din Ucraina si de cresterea preturilor materialelor de constructii. In prezent, in Romania exista si un nivel ridicat al inflatiei, care isi are radacinile in climatul economic de dinaintea pandemiei si care a fost exacerbat de evenimentele ulterioare. Dar chiar daca Romania este influentata de inflatie, de efectele post-pandemice, de climatul geopolitic sau de perioadele de instabilitate politica, ramane o piata imobiliara solida, care ofera numeroase oportunitati. Una dintre ele este forta de munca foarte bine educata, care atrage companiile internationale sa isi deschida birouri aici. In prezent, Bucurestiul este cel mai mare pol de birouri din sudul ECE.
 
 
- Care este viziunea dumneavoastra privind evolutia pietei imobiliare din Romania pe termen lung?
- In general, nu facem prognoze pe termen lung, si cu atat mai mult acum, in climatul actual, care este atat de volatil. Nu putem prezice cat timp va mai dura conflictul din regiune si, prin urmare, care va fi amploarea efectelor. In prezent, piata de birouri se redreseaza si speram ca aceasta tendinta va continua in perioada urmatoare, dar acest lucru depinde de multi factori care nu pot fi prevazuti momentan. In ceea ce priveste obiectivele RPHI pe piata din Romania, concentrarea ramane pe cresterea continua a calitatii proiectelor existente, aceasta fiind strategia noastra si pentru viitor.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BALTIC
rigips
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
CELCO 2020
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
BMI_Icopal
CDS
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023