Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


ROCA INDUSTRY

ROCA INDUSTRY

Adresa: Str. Gara Herăstrău nr. 4, Clădirea A, Et. 3, Bucuresti, S2
Telefon: 021/326.60.14 , 021/326.60.15
E-mail: office@rocaindustry.ro
Web site: www.rocaindustry.ro
Domenii: Materiale pentru constructii
Descriere activitate
Furnizor de materiale de construcții (plasă din fibră de sticlă, lacuri și vopsele, uși de interior, panouri bordurate de gard, plasă împletită de gard, plasă Rabitz, stâlpi rectangulari).
Prezentare companie/institutie
ROCA Industry: Tintele de sustenabilitate ghideaza evolutia companiilor din grup
 
 
 
 
 
Ionut Bindea
Functia/Firma: CEO, ROCA Industry;
Experienta profesionala: 16 ani pe piata financiara si de investitii, din care 6 ani in cadrul grupului ROCA Investments.
 
ROCA Industry, primul holding romanesc de companii de materiale de constructii, parte din portofoliul ROCA Investments, isi propune sa valorifice anual prin reciclare 70% din deseurile de productie si sa reduca emisiile de carbon cu 20% pana in 2030, dezvoltarea a minimum 4 produse fezabile pentru industria de green building, precum si atingerea altor obiective de sustenabilitate si guvernanta corporativa. Aceste obiective, dar nu numai, sunt incluse in Raportul de Sustenabilitate al grupului, publicat recent, in care descrie activitatile holdingului si ale companiilor detinute - Bico Industries, Evolor (fost Sarcom), Eco Euro Doors si Dial. Companiile din cadrul holdingului ROCA Industry sunt societati antreprenoriale romanesti in curs de transformare, cu fabrici si operatiuni in plin proces de automatizare, eficientizare si de tranzitie catre structuri de guvernanta bine stabilite. La nivel combinat, in 2022, ROCA Industry a inregistrat o cifra de afaceri in valoare totala de 366,7 milioane de lei, in crestere cu 24,6% comparativ cu anul 2021.
 
- Ce presupune strategia de dezvoltare a ROCA Industry si cum sunt integrate principiile ESG in acest plan?
- Dezvoltarea strategica a ROCA Industry se bazeaza pe o infuzie masiva de know-how, dar si de capital, avand in vedere ca actionarul majoritar al holdingului este compania de private equity ROCA Investments. In acest sens, in cursul acestui an, ne propunem sa facem tranzitia din piata secundara AeRO, unde suntem listati acum, catre piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, un pas ce confirma principiile dupa care functionam: performanta, autonomie, independenta si competitivitate.
Provocarile industriei in care activam genereaza un efect direct asupra afacerilor noastre si ne sustin in preocuparea constanta de crestere a nivelului de performanta, orientandu-ne spre practici sustenabile, care ne consolideaza pozitia strategica in piata. Ne asumam principiile ESG din responsabilitate pentru ceea ce construim si lasam generatiilor viitoare. Astfel, recent am realizat primul Raport de Sustenabilitate al holdingului, l-am facut public si discutam deschis despre acest subiect. Vorbim de asumare, pasi inainte si de o schimbare de mentalitate in businessul romanesc.
- Care sunt principalele obiective ale strategiei de sustenabilitate, pentru fiecare dintre cei 4 piloni: Business Sustenabil, Piata si Produse, Resurse-Energie si Clima, Oameni si Comunitate?
- Anul 2022 este de referinta pentru holdingul nostru. Am hotarat sa luam atitudine si sa facem actiuni concrete si constiente care sa aduca plus valoare atat pentru noi si pentru actionarii nostri, respectandu-ne promisiunea de a fi transparenti, cat si pentru comunitatile din care facem parte, concentrandu-ne pe educatie, sanatate si protectia mediului, inclusiv pentru actionarii nostri. Asadar, ne propunem sa fim un exemplu de excelenta in practicile sustenabile.
Pe directia noastra strategica Produse si Piata, urmarim lansarea a cel putin 4 produse, fezabile pentru segmentul de green building al industriei de real estate. Optimizarea consumului de energie si reducerea emisiilor de carbon cu 20% pana in 2030 este un obiectiv vizat pentru pilonul nostru Resurse-Energie si Clima. Pentru pilonul de Business Sustenabil ne propunem asigurarea unei structuri de guvernanta corporativa performanta, la nivel holdingului, dar si in companii, bazata pe practici etice si transparenta, precum si integrarea mecanismului de urmarire si control al obiectivelor ESG in planul de business. Iar pentru directia Oameni si Comunitate, ne concentram eforturile pe retentia angajatilor; de altfel, gradul de retentie este de peste 80% la nivelul companiilor din grup, si ne implicam in proiecte cu impact real in comunitate.
- Cum abordati etica profesionala/in afaceri si anti-coruptia la nivelul companiilor din grup? In ce fel realizati pregatirea angajatilor si cum monitorizati respectarea regulilor?
- Etica in afaceri si anti-coruptia fac parte integrata din cultura organizationala ROCA Industry, prin care contribuim la crearea unui mediu de afaceri transparent si onest, pentru a atrage investitori si parteneri orientati catre aceleasi standarde etice si legale. La nivel de holding, dar si in cadrul companiilor, aceste lucruri sunt reglementate in Regulamentele de Ordine Interioara, fiind revizuite periodic, comunicate angajatilor si monitorizate. In plus, in cadrul planului de actiune bazat pe raportul de sustenabilitate, urmarim suplimentarea eforturilor prin implementarea unor politici si proceduri clare privind etica in afaceri si coruptia, precum si formarea angajatilor pentru a respecta aceste standarde.
- Care este abordarea ROCA Industry in ceea ce priveste intregul lant valoric si managementul retelei de aprovizionare? Dupa ce criterii va selectati furnizorii?
- In cadrul companiilor ROCA Industry, abordarea lantului valoric urmeaza reglementarile europene sau locale, in functie de piata de desfacere, promovand desigur principiile economiei circulare. In ceea ce priveste activitatile din lantul de aprovizionare, avem in vedere parteneriate si sprijinirea furnizorilor locali, dezvoltarea capacitatilor si transferul de cunostinte. Prin sustinerea economiei locale se pot imbunatati conditiile de trai si se pot crea oportunitati noi pentru comunitate, care sa genereze valoare pe termen lung. De asemenea, dezvoltarea unei retele de furnizori locali poate reduce costurile de transport si emisiile de gaze cu efect de sera. Dupa integrarea unei companii in holding, dar si in procesul de management, sunt situatii cand schimbarea furnizorilor este necesara pentru optimizarea costurilor, a timpului de livrare sau alti factori care impacteaza performantele companiilor.
Holdingul detine in acest moment 8 companii, performeri in sectoarele specifice de activitate: Bico Industries (primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si singurul producator autohton de armaturi din fibra de sticla), Evolor (unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale), Dial (producator de produse din fir metalic), Electroplast (liderul pietei de cabluri electrice pentru infrastructura feroviara), precum si producatorii de fibra de sticla Terra, Europlas si Iranga, prin intermediul BICO Industries.
- Ce riscuri identificati, in acest moment, in ceea ce priveste implementarea strategiei de sustenabilitate?
- In ceea ce priveste implementarea strategiei de sustenabilitate, evident ca am identificat in analiza noastra o serie de riscuri. Unul dintre acestea este reprezentat de posibilele cresteri de preturi la materii prime si alte resurse necesare proiectelor noastre de sustenabilitate, ceea ce s-ar putea rasfrange asupra bugetelor si profitabilitatii companiilor. Un alt risc ar putea fi legat de un potential deficit de materii prime, ceea ce ar perturba lantul de aprovizionare si ar putea compromite implementarea eficienta a strategiei. In plus, cresterile de costuri pentru carburanti, agenti termici si energie electrica constituie riscuri suplimentare, ce ar putea afecta atat viabilitatea financiara a initiativelor noastre din sfera sustenabilitatii, cat si capacitatea de a adopta tehnologii mai verzi.
- Care sunt perspectivele de dezvoltare a sectorului de materiale de constructii, pe termen scurt, mediu si lung? Aveti in plan noi achizitii?
- Daca ne uitam la prognozele nationale si cele ale Comisiei Europene, acestea arata ca sectorul constructiilor va avea un comportament rezilient in 2023 si putem observa tendinta in evolutia pietei. Totusi, dupa aceasta perioada, este preconizata o curba de crestere accentuata, pe termen mai lung, in urmatorii 3-5 ani. Obiectivele noastre de dezvoltare se transforma accelerat in actiuni concrete, iar la jumatatea anului am bifat deja doua noi achizitii - Iranga Technologijos, din Lituania, prin Bico Industries, companie parte din holding si Electroplast, fiind, de asemenea, in discutii avansate pentru preluarea companiei Workshop Doors, prin intermediul Eco Euro Doors, si aceasta parte din holding.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
noark
viarom
Ubitech
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
theda mar
BogArt
siniat
concelex
CONCEPT STRUCTURE
konsent
EDIT-Structural
rigips
ness project
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander