Agenda Constructiilor
Joi, 22 Aprilie 2021
 
PAGINA PERSONALIZATA


ROMANIA GREEN BUILDING COUNCIL - ROGBC

ROMANIA GREEN BUILDING COUNCIL - ROGBC

Adresa: Str. Ialomicioarei nr. 21, Bucuresti, S1
Telefon: 021/260.00.51, 021/222.51.35 , 021/222.00.11
Fax: 021/223.12.01
E-mail: info@rogbc.org
Web site: www.rogbc.org
Domenii: Certificare: calitate, produse & cladiri verzi
Descriere activitate
Certificare cladiri verzi
Prezentare companie/institutie
RoGBC: Romania este lider regional in domeniul cladirilor verzi
 
 
 
 
 
 
Dr. Ec. Monica Ardeleanu
Functia/Organizatia: director executiv, RoGBC;
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul dezvoltarii durabile; 5 ani alaturi de RoGBC.
 
Aflat in momentul aniversarii unui prim deceniu de activitate in Romania, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) a fost pionier al promovarii sustenabilitatii fata de mediu in sectorul constructiilor nu doar pe plan national, ci chiar la nivel european. Organizatia a fost al treilea Consiliu al Cladirilor Verzi din Europa si un punct de referinta pentru noile consilii din Europa Centrala si de Est. Conceptul a fost lansat in SUA si bazele implementarii lui in Romania au fost puse de catre presedintele fondator al RoGBC, Steven Borncamp. Pe parcursul celor 10 ani de activitate, cladirile verzi au devenit realitate, in prezent, peste 200 de imobile din Romania detinand o certificare verde.
 
- Care au fost cele mai mari realizari in cei zece ani de activitate in Romania?
- Cea mai importanta realizare pentru noi este formarea unei comunitati de oameni pasionati de sustenabilitatea fata de mediu care sprijina acest domeniu al cladirilor verzi, avand afiliate peste 60 de companii importante, inclusiv dezvoltatori si investitori, furnizori de solutii verzi din sectorul constructiilor, institutii financiare si ONG-uri. O mare realizare pentru RoGBC si pentru mine a fost incheierea cu succes a proiectului Orizont2020 BUILD UPON, prin care am organizat zece sesiuni participative de consultare publica in mai multe orase ale tarii, in vederea co-crearii strategiei nationale de renovare a Romaniei. Nu in ultimul rand, am reusit sa pozitionam Romania ca lider in dezvoltarea initiativelor de "green finance" in Europa, Raiffeisen Bank si Alpha Bank fiind pioniere in oferirea unor credite special dedicate sectorului rezindential verde. Programul "Green Homes & Green Mortgages", dezvoltat de RoGBC, a fost recunoscut ca exemplu de buna practica de catre Comisia Europeana.
- La ce nivel se afla Romania din punct de vedere al constructiei de cladiri verzi?
- La ora actuala avem un sistem propriu de certificare a proiectelor rezidentiale, intitulat «Green Homes», dezvoltat de RoGBC, in timp ce majoritatea cladirilor de birouri care se construiesc in prezent sunt certificate cu standarde internationale precum LEED si BREEAM, unele atingand deja cel mai inalt nivel de performanta verde, precum LEED Platinum si BREEAM Outstanding. Pentru a sprijinii formarea specialistilor in acest sector, RoGBC a dezvoltat Programul de Certificare si Training - Green Building Professional, care este preluat de multe tari din Europa. Daca luam in calcul numarul cladirilor verzi, nivelul de sustenabilitate al acestora si programele initiate de RoGBC, Romania este cu siguranta un lider regional.
- Ce obiective are RoGBC pe termen scurt, mediu si lung?
- In continuare, ne dorim cresterea comunitatii de membri, inclusiv includerea unor universitati si consilii judetene. Asteptam sa vedem si primele cladiri publice verzi si, de ce nu, sa existe la nivel national un sistem de certificare adaptat Romaniei pentru toate tipurile de cladiri. Pe termen lung, ne dorim cresterea gradului de sensibilizare in randul tuturor partilor interesate, dar mai ales a cetatenilor, pentru a constientiza beneficiile unei cladiri verzi.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2018)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
hilti
cv water 2021
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
hidroplasto
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere