Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


ROOF ARCHITECTURE SRL

ROOF ARCHITECTURE SRL

Adresa: Str. Toamnei nr. 134, Et. 2, Interfon 04, București, S2
Telefon: 0723.296.270
Fax: *
E-mail: raluca.boros@yahoo.com
Web site: www.roofarchitecture.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design
Descriere activitate
Servicii de proiectare de arhitectură și urbanism pentru clădiri de birouri, comerciale, industriale, rezidențiale și din domeniul medical.
Prezentare companie/institutie
ROOF Architecture: Se va construi mai scump si mai putin, in urma pandemiei
 
 
 
 
 
 
Drd. Arh. Raluca Boros
Functia/Firma: Senior Principal, Roof Architecture;
Experienta profesionala: 14 ani in domeniul arhitecturii si proiectarii.
 
Pandemia de coronavirus nu a generat niciun impact asupra activitatii biroului de proiectare Roof Architecture, activitatea urmand aceeasi evolutie de crestere liniara si sustenabila caracteristica inca de la infiintare. "Roof Architecture creste constant si sustenabil inca din anul 2010. Nu am cautat niciodata salturi rapide, ci stabilizarea unui portofoliu de clienti. Volumul de lucru a ramas constant in pandemie. Nu pot vorbi de o crestere a solicitarilor, dar nici de o scadere a lor. Va fi interesant de vazut cum va evolua piata in urmatorul an, in contextul crizelor existente sau previzionate", precizeaza drd. arh. Raluca Boros, Senior Principal in cadrul biroului de proiectare. In opinia sa, pandemia din ultimul an si jumatate a selectat natural proiectele mature si a cernut o piata uneori mult prea pestrita. "Terenuri bune nu mai exista, pentru ca au fost construite. Iar cele care mai exista sunt dificile: soluri proaste, in litigii si cu probleme cadastrale, au forme geometrice ciudate, lipsa insoririi, accese dificile etc. De aceea, doar cei mai experimentati arhitecti vor reusi sa duca la bun sfarsit autorizarea unor constructii pe astfel de terenuri. Se va construi mai scump si mai putin. Ne asteptam la o continua crestere a preturilor", subliniaza drd. arh. Raluca Boros.
 
- Ce proiecte aveti in lucru, in aceasta perioada, si in ce stadii se afla acestea?
- Roof Architecture are in lucru o gama variata de proiecte. Cea mai consistenta categorie de lucrari este asigurata de sectorul rezidential, prin locuintele colective din Bucuresti si cele individuale din judetul Ilfov. Acestea sunt in toate fazele de proiectare, de la concept la executie si "as built". De asemenea, un specific al biroului nostru il reprezinta proiectele medicale. La aceste capitol, avem in studiu extinderea unei clinici medicale realizata de catre biroul nostru in anul 2018, cat si alte doua proiecte noi. Pe partea de lucrari industriale, avem in executie cateva hale in zona metropolitana si remodelarea a doua fabrici majore, prin retehnologizare si schimbare de echipamente si linii tehnologice. Pe de alta parte, am remarcat anul acesta o crestere majora a comenzilor pentru amenajarile interioare si refurbishment. Ne place sa ramanem foarte ancorati in economia reala, fapt pentru care construim toate tipurile de functiuni. In acest fel, evitam rutina si plafonarea realizarii unei singure tipologii de proiecte. Acceptam orice provocare, o analizam cu prospetimea unui nou inceput, dar si cu maturitatea a 14 ani de experienta. In definitiv, avem de respectat parteneriatul dintre beneficiar (care putea alege orice alt birou de arhitectura) si noi. Acest lucru este onorant de fiecare data. Avem obiceiul de a merge constant pe santier, ceea ce ne da posibilitatea de a vedea ce a fost bine si ce poate fi imbunatatit si ne ajuta sa fim mult mai eficienti in identificarea solutiilor tehnice de executie.
 
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in ultimii doi ani si ce estimari aveti in perspectiva?
- Roof Architecture creste constant si sustenabil inca din anul 2010. Nu am cautat niciodata salturi rapide, ci stabilizarea unui portofoliu de clienti. De aceea, pentru noi a fost un an bun. Greu si bun. Greu in lucrul cu avizatorii si administratia, bun in ceea ce priveste finalizarea constructiilor autorizate in 2020. Fiecare birou are clientii pe care ii merita, iar noi am avut norocul de niste dezvoltatori foarte curajosi, care au livrat la timp si nu s-au oprit din lucru. Obisnuiesc sa spun ca noi nu lucram cu primariile, ci cu oamenii din ele. Sistemele informatice au fost greoi implementate in cadrul primariilor si daca nu am fi avut colegi in administratie care sa isi faca treaba constiincios, lucrurile ar fi stat complet altfel. Sintagma "omul sfinteste locul" a fost valabila si de aceasta data. In acest moment, echipa noastra numara 10 arhitecti, dublu fata de anul 2019. Ramanem focusati pe finalizarea proiectelor contractate si pe semnarea unei parti dintre cele ofertate. Ne dorim o perioada de stabilizare, pentru a putea pregati in vara anului viitor urmatoarea etapa de crestere.
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare/ arhitectura in anii urmatori?
- Piata rezidentiala din Bucuresti a ajuns la un nivel de maturitate a tuturor celor implicati, maturitate rezultata din experienta, din cateva esecuri rasunatoare si din lectiile invatate. Anul pandemic a ajutat la segregarea unor decizii. Erau tendinte in analiza cu doze mai mari sau mai mici de risc, care au devenit brusc si clar decizii ferme. Pandemia a selectat natural proiectele mature si a cernut o piata uneori mult prea pestrita. Terenuri bune nu mai exista pentru ca au fost construite. Iar cele care mai exista sunt dificile: soluri proaste, litigii si probleme cadastrale, forme geometrice ciudate, lipsa insoririi, accese dificile etc. De aceea, doar cei mai experimentati arhitecti vor reusi sa duca la bun sfarsit autorizarea unor constructii pe astfel de terenuri. Se va construi mai scump si mai putin. Ne asteptam la o continua crestere a preturilor. Pe de alta parte, prin tema de proiect, devin castigatoare la vanzare apartamentele ce au terase ample sau gradini, un mic colt de soare si verdeata. De asemenea, blocurile si ansamblurile rezidentiale care au incluse o zona a comunitatii, o mica piateta, un loc de promenada, un spatiu comercial sau servicii in zona parterului sunt la mare cerere.
 
 
- Care sunt lectiile acestei crize medicale, din punctul dumneavoastra de vedere?
- Prima pandemie din timpul vietilor nostre a pus sub semnul intrebarii vietile noastre de pana acum. Multi si-au dat seama ca vor altceva de la casa lor, de la partenerul lor, de la jobul lor, lucruri greu de vazut in agitatia zilelor de munca, intre ecran si predari. In 2020 si 2021, ne-am intors catre (A)casa si catre noi. Oamenii nu au mai folosit spatiile comune (restaurantele sau cafenele unde era "frumos") si au constientizat ca trebuie sa fie "frumos" si acasa. Astfel, toata lumea a pus mana pe trafaleti si bormasini si a regandit locul in care traia. Dinamica proiectelor rezidentiale a acestui an a tinut cont de cererea tot mai mare a pietei pentru spatii de tip "work from home". Schimbarea modului de lucru al angajatilor a determinat modificari majore pentru actorii implicati pe piata imobiliara. Pe masura ce sectorul de birouri a scazut dramatic in volum, fie ca vorbim despre proiectare, relocare sau amenajare, lucrul de acasa a sustinut segmentul rezidential. Astfel, am constatat o cerere crescuta a solicitarilor pentru apartamentele de 3 camere si, surprinzator, de 4 camere, precum si pentru apartamentele ce contin terase sau gradini. Spatiul s-a contractat sufocant si lumea a devenit mai mica in anii pandemiei, asa ca multi au incercat sa o faca mai frumoasa. Cu toata frica de a investi, pentru ca nu stiai ce aduce ziua de maine, toata lumea a incercat sa schimbe ceva in propriile locuinte. Casa frumoasa inseamna, in definitiv, viata frumoasa!
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2021)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
concelex
quadratum
FRONTALE
CDS
Ubitech
rigips
strabag nivel 1
viarom
ERBASU CONSTRUCT
noark
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander