Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Martie 2024
Frontale
Home - INDEX COMPANII - SAM IDEAS SRL
PAGINA PERSONALIZATA


SAM IDEAS SRL

SAM IDEAS SRL

Adresa: Str. Armeană nr. 12, Parter, Birou 1, Iasi, Judet Iasi
Telefon: 0745-251.969
E-mail: office@samideas.ro
Web site: www.samideas.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de proiectare pentru clădiri de birouri, comerciale, industriale, rezidențiale și din domeniile Ho.Re.Ca, medical și învățământ.
Prezentare companie/institutie
SAM IDEAS: Planurile dezvoltatorilor nu au fost afectate de scumpiri
 
 
 
 
 
 
Arh. Ana Maria Savescu
Functia/Firma: membru fondator, Sam Ideas;
Experienta profesionala: 17 ani in domeniul arhitecturii si proiectarii.
 
"Chiar daca anul 2021 a generat cresteri de preturi pentru materialele de constructii, planurile de dezvoltare ale investitorilor nu au fost afectate de aceste scumpiri", sustine arh. Ana Maria Savescu, membru fondator al biroului de proiectare Sam Ideas. In opinia sa, exista dezvoltatori imobiliari care sunt ghidati de speranta unui potential reviriment economic, care va angrena noi standarde de viata si pentru care infrastructura actuala nu este suficient pregatita. "In definitiv, vorbim despre un segment de business pentru investitorii curajosi si seriosi, care nu speculeaza profiturile imediate. Astfel, suntem increzatori in privinta anului 2022, deschisi noilor provocari, cu dorinta puternica de a ridica nivelul de calitate a vietii in Romania", subliniaza arh. Ana Maria Savescu. Sam Ideas este o companie care acopera toate serviciile proiectarii, consultantei si asistentei tehnice in constructii. Cu o activitate de 15 ani in domeniu, o evolutie constanta asigurata de cei 9 angajati (dintre care 5 arhitecti diplomati), biroul proiectare are in derulare numeroase proiecte de constructii.
 
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada si ce termene de executie au acestea?
- Anul 2021 a continuat trendul anilor precedenti, oferindu-ne o paleta variata de lucrari, plecand de la amenajari interioare, proiecte de locuinte individuale, ansambluri de locuinte colective si functiuni conexe, constructii industriale, socio-culturale, medicale, pana la proiecte de reabilitari de scoli si gradinite. Dintre acestea, o mica parte au trecut in etapa de realizare propriu-zisa, majoritatea fiind inca in procesul de avizare-autorizare, procedura care se deruleaza intr-un ritm anevoios, pe fondul unui cadru legislativ care nu este inca foarte bine conturat, al unei cantitati impresionante de acte solicitate, precum si al situatiei pandemice. Important este faptul ca am simtit o dorinta puternica a investitorilor de a accelera ritmul pentru realizarea proiectelor de locuinte colective. Pe acest palier avem lucrari de anvergura destul de importanta, complexuri rezidentiale care au intre 200 si 400 de apartamente de 2 si 3 camere, pentru care a fost demarata executia in primavara anului trecut si care in prezent sunt in etapa de finisaje interioare. Investitiile mari care au trecut prin biroul nostru de proiectare au ca termene de finalizare mijlocul anului curent sau inceputul lui 2023.
 
 
- Ce impact vor avea noile cerinte de eficienta energetica si design in activitatea curenta?
- Pentru noi, procesul de proiectare este o continua invatare, transformare si adaptare la noile tehnologii, materiale si la exigentele legislative care apar pe parcurs. Ne concentram si pe ideea de a contribui la educarea beneficiarilor in directia confortului, calitatii si a grijii fata de generatiile viitoare. Suntem constienti de datoria noastra, a tuturor, fata de schimbarile climatice, ceea ce ne-a determinat, inca de la inceputul activitatii noastre, sa utilizam pentru proiecte solutii pentru eficientizarea energetica prin integrarea sistemelor BMS care pot gestiona, in cadrul sistemelor neconventionale si conventionale, resursele de energie disponibila. Reglementarea legislativa a cerintelor privind eficienta energetica a cladirilor vine in sprijinul proiectantilor in relatia cu beneficiarii, facandu-i pe acestia din urma sa inteleaga ca nu este un moft, ci o necesitate, chiar obligativitate, impunand alinierea in privinta calitatii vietii si protectiei mediului inconjurator cu tarile mai dezvoltate. Stabilirea unor strategii clare de control in corespondenta cu necesarul real de energie si transpunerea acestora in cadrul proceselor de producere a utilitatilor necesare traiului zilnic va avea ca rezultat utilizarea cu responsabilitate a instalatiilor, la un randament crescut si cu economie de energie.
 
 
- Cum se vor transforma materialele si tehnologiile utilizate in industria constructiilor?
- Evolutia tehnologiei impune si evolutia materialelor de constructii. Concurenta intre producatorii de materiale de constructii aduce cu sine si imbunatatirea permanenta a caracteristicilor fizice si mecanice ale materialelor, iar crearea cadrului legislativ aplecat spre protectia mediului, conservarea energiilor epuizabile si imbunatatirea calitatii vietii isi pune amprenta finala asupra complexitatii materialelor, dezvoltand o preocupare permanenta pentru inovare si crestere a calitatii. Avand in vedere experienta proiectantilor si constructorilor in ceea ce priveste materialele de constructii, acestia pot prelua rolul de consultanti activi in procesul de inovare, cunoscand plusurile si minusurile, precum si nevoile de dezvoltare, pentru a fi asigurate standardele de calitate si pentru a facilita procesul de construire si, ulterior, a fi asigurate conditii optime in exploatare pe parcursul intregii vieti a constructiilor.
 
 
- Sesizati preocupari sau initiative noi, in mediul in care lucrati, legate de conceptele de circularitate, cladiri nZEB, sustenabilitate sau "zero emisii"?
- Cred ca, momentan, suntem in etapa schimbarii mentalitatii, prin promovarea in randul consumatorilor a principiilor de baza legate de sustenabilitate, cum ar fi reducerea costurilor de exploatare, cresterea confortului, reducerea impactului asupra mediului, siguranta si durabilitatea, pregatind in acest fel momentul in care acestea vor deveni firesti, necesare si indispensabile. Observam ca persoanele care isi construiesc o casa sau isi amenajeaza un spatiu apeleaza, deocamdata, timid la solutii inovatoare, care sa-i ajute sa eficientizeze consumurile, dar si la gestionarea functiilor intregii cladiri. Proiectele mari, menite sa genereze profit imediat, iau in calcul doar solutiile cele mai putin costisitoare si cu randamentul cel mai mare, precum materiale si solutii mai eficiente termic pentru inchiderea si anveloparea cladirilor. Experienta perioadei comuniste, precum si dificultatile acestei perioade de tranzitie au indus, la nivel colectiv, nevoia propriului control asupra consumurilor de utilitati, lansand in piata imobiliara o solicitare ferma de dotare a fiecarei unitati locative cu propriul echipament de producere a agentului termic, in detrimentul unui mediu mai sanatos, mai putin poluat. Pentru a putea directiona dezvoltarea catre sustenabilitate, este nevoie de o reglementare legislativa clara si o stimulare financiara semnificativa din partea statului, avand in vedere ca valoarea investitiilor pentru instalatiile eficiente energetic sau de producere a energiei din surse regenerabile este inca foarte mare raportat la perioada de amortizare reala.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
viarom
Ubitech
noark
theda mar
quadratum
CDS
Acvatot 2019
concelex
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander