Agenda Constructiilor
Miercuri, 23 Octombrie 2019
Teraplast 2019
PAGINA PERSONALIZATA

SKANSKA ROMANIA SRL

SKANSKA ROMANIA SRL
Adresa: Bd. Barbu Văcărescu nr. 301-311, et. 9, Bucuresti, S2
Telefon: 0372/301.300
Fax: 0372/301.301
Web site: www.skanska.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Constructii si dezvoltari imobiliare.
 
Prezentare companie/institutie
SKANSKA incepe lucrarile la doua ansambluri de birouri
 
 
 
 
 
 
Richard Burleigh
Functia/Firma: presedinte, Skanska Construction Romania & Ungaria;
Experienta profesionala: peste 30 de ani in domeniul constructiilor.
 
Compania de constructii Skanska, parte a grupului suedez cu acelasi nume, lucreaza in aceasta perioada la finisajele ultimei cladiri de birouri din cadrul complexului Green Court Bucharest, Cladirea C urmand a fi definitivata integral in luna iunie a.c., conform planificarii. Totodata, in 2016 Skanska va incepe lucrarile la doua noi proiecte de birouri in Bucuresti, respectiv la ansamblul Equilibrium, ce va fi dezvoltat in zona de nord a Capitalei si la un viitor complex de birouri, care va fi ridicat in zona de vest a orasului, pe fosta platforma industriala Pumac. Divizia de constructii a Skanska a semnat si un contract cu Lidl Romania, pentru construirea noului sediu "verde" din Bucuresti al retailerului.
 
- Care sunt noile riscuri si dificultati de pe piata constructiilor, in noul context, de crestere?
- Piata constructiilor se inscrie pe un trend ascendent, fiind sustinuta de noile proiecte rezidentiale, de birouri si industriale/logistice din Capitala si din marile orase ale tarii. In 2016, analistii prognozeaza finalizarea unor investitii imobiliare de peste 800 milioane de euro, cu o suprafata record de 700.000 mp. Riscurile asociate acestei dezvoltari ar putea fi generate de presiunea timpului, ca urmare a cresterii competitivitatii, dar si o lipsa a resurselor necesare bunei implementari a proiectelor. Motoarele pietei de constructii vor ramane investitiile de tip office, urmate de cele de retail, logistica si industriale, indicand o revenire a increderii investitorilor in potentialul Romaniei de a genera profit.
- Ce investitii aveti in vedere, pentru dezvoltarea activitatii din Romania?
- Planul de business al Skanska pentru perioada 2016-2020 vizeaza generarea de profit cu scopul bine definit de «a construi pentru o societate mai buna». Ne asteptam la un an bun pentru divizia noastra de constructii, cu patru proiecte in lucru sau planificate sa inceapa in 2016. Atentia companiei ramane indreptata asupra Capitalei, in special a zonei de nord, unde am dezvoltat deja Green Court Bucharest si unde vom incepe constructia proiectului Equilibrum. Totodata, Skanska Romania a cumparat deja o suprafata importanta de teren in zona central-vestica a Bucurestiului, unde vom construi, in faze, un nou ansamblu de cladiri sustenabile de birouri, dedicat mai ales companiilor BPO si SSC.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate in 2015 si estimati evolutia acesteia in 2016.
- In 2015 grupul Skanska si-a consolidat pozitia financiara prin cresterea cifrei de afaceri, ce a depasit 16 miliarde euro. Performanta din cadrul diviziei de constructii pe parcursul anului trecut a fost stabila la nivelul tuturor unitatilor, cu profitabilitate crescuta in tot exercitiul financiar respectiv. Divizia de dezvoltare a proiectelor comerciale a avut un an deosebit de activ si profitabil, cu proiecte importante in toate cele trei zone geografice: tarile nordice, Europa si SUA. Am intrat in 2016 cu un portofoliu international de 44 de proiecte de cladiri de birouri in dezvoltare.
(articol aparut in revista TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2016)
 

 
SKANSKA va finaliza prima faza a Green Court Bucharest in 2014
Grupul suedez Skanska este prezent pe piata din Romania din anul 2011, compania implicandu-se pe doua segmente principale: in dezvoltarea de proiecte imobiliare si derularea activitatilor de antreprenoriat general in constructii. Primul obiectiv de mare anvergura, la care lucrarile au demarat la inceputul acestui an, este reprezentat de proiectul Green Court Bucharest. Amplasat in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, din Capitala, acesta va fi format din trei cladiri de birouri, care beneficiaza, in prezent, de precertificarea LEED Gold, document emis de Consiliul American pentru Cladiri Verzi (USGBC). Conform declaratiilor echipei de management Skanska Romania, dezvoltarea Green Court Bucharest va avea loc in mod progresiv, pe masura ce cladirile finalizate vor fi inchiriate. De asemenea, in cazul in care segmentul respectiv va consemna o evolutie optima astfel incat sa se justifice alocarea de fonduri suplimentare, in viitorul apropiat este posibila deschiderea altor santiere similare. Pentru actualul proiect, termenul de finalizare este prognozat la inceputul lui 2017.

Richard Burleigh, presedinte Skanska Constructii Romania :
„ Proiectul Green Court Bucharest va fi cesionat dupa o perioada in care va fi operat de compania noastra. Intrucat conducerea Skanska are incredere in piata locala, fondurile necesare inceperii constructiei au fost alocate din resurse proprii, nefiind conditionata de incheierea unor contracte de preinchiriere. Lucrarile se vor derula in trei faze consecutive, aferente fiecarei cladiri din cadrul ansamblului. Momentan, se lucreaza la turnul A, iar dupa avansarea structurii acestuia va incepe executia turnului B, a carui realizare va depinde in mod direct de nivelul de ocupare al primei cladiri. Acelasi mecanism se va aplica si in cazul turnului C ”.

Cifra anuala de afaceri de aproape 14,5 miliarde euro
Fondata in Suedia in anul 1887, compania si-a inceput activitatea prin productia de sisteme prefabricate din beton. A urmat o diversificare rapida a segmentelor accesate, in scurt timp firma implicandu-se in realizarea lucrarilor de infrastructura, constructii de centrale electrice, imobile de birouri si cladiri cu destinatie rezidentiala. La mijlocul anilor ’50, a avut loc o reorientare pronuntata pe plan international, in urmatorul deceniu fiind accesate pietele din America de Sud, Africa si Asia, iar din 1971 Skanska a intrat in competitie directa cu antreprenorii de constructii din SUA. Cea mai spectaculoasa faza de dezvoltare a avut loc in ultimul deceniu al secolului trecut, interval in care cifra de afaceri la nivel de grup s-a dublat. Orientarea s-a modificat substantial incepand cu anul 2000, cand atentia a inceput sa fie focalizata pe imbunatatirea profitabilitatii. Astfel, operatiunile au fost sistematizate, orientandu-se pe segmentele imobilelor rezidentiale, comerciale si lucrarilor de infrastructura (efectuate, in majoritate, in sistem de parteneriat public-privat), realizate pe pietele din Europa si America de Nord. In prezent, obiectivele calitative ale grupului au la baza viziunea celor „cinci zero”: zero incidente ecologice, zero accidente pe santier, zero clivaje etice, zero proiecte care produc deficite. Din punct de vedere financiar, cifra de afaceri realizata in 2012 pe segmentul activitatii de antreprenoriat general a fost de 124,5 miliarde coroane suedeze - SEK (aproximativ 14,47 miliarde euro), fiind in crestere cu 8% fata de anul fiscal precedent. Comenzile contractate au cumulat, in acelasi interval, 120,1 miliarde SEK, iar valoarea celor potentiale s-a ridicat la 146,7 miliarde SEK.
Piata locala are un mare potential de crestere
Dupa cum se mentiona anterior, Skanska este activa pe plan national in segmentele de dezvoltare imobiliara si de antreprenoriat general in constructii. Segmentele sunt coordonate de doua echipe de management. „Prin strategia de orientare spre maximizarea valorii adaugate suntem dedicati pietei locale pentru o lunga perioada. Deciziile referitoare la activitatea din Romania sunt luate exclusiv in cadrul subsidiarei din Bucuresti, unde avem, in prezent, peste 25 de angajati. Consideram insa ca avem toate conditiile pentru a ne dezvolta puternic in viitor. Un factor definitoriu pentru Skanska este constituit de delegarea rationala a responsabilitatii, actiune prin care urmarim inclusiv dezvoltarea calitatilor personalului propriu. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca un alt element central in cadrul strategiei companiei noastre este reprezentat de siguranta si securitate. Focalizarea in aceasta directie este maxima, iar standardele aferente sunt foarte inalte. Nu este acceptat sloganul «accidente se intampla», ci se porneste de la ideea ca fiecare eveniment din categoria respectiva are o cauza ce poate fi identificata si eliminata. In fine, argument solid care ne va ajuta sa ne diferentiem de concurenta este constituit de faptul ca avem un cod obligatoriu de conduita, impus la nivel de grup, ce presupune ca toate angajamentele sa fie onorate exact si la timp, ceea ce inseamna, de exemplu, acoperirea completa a creantelor, la termenele prestabilite. Astfel, vor reusi sa castigam rapid increderea partenerilor din Romania si sa stabilim relatii puternice de afaceri, pe termen lung”, a declarat Richard Burleigh, presedinte al Skanska Constructii Romania.
Sustenabilitatea, pe primul loc al strategiei de afaceri
Cladirile sustenabile in Romania reprezinta un subiect foarte interesant pentru toti profesionistii implicati in acest segment de activitate. “Strategia celor «cinci zero» implementata la nivel de grup, implica inclusiv eliminarea asa-numitelor punti ecologice. Prin aceasta intelegem lipsa oricaror pagube produse mediului, cum ar fi, de exemplu: poluare, zgomot, praf, degradarea calitatii surselor de apa si a solului etc. De altfel, planul de afaceri definit pentru intervalul 2010 - 2015 se focalizeaza pe cucerirea pozitiei de lider mondial in domeniul cladirilor «verzi». Atunci cand compania isi asuma sarcini de antreprenoriat general, este foarte dificila atingerea tintelor de eficienta in ceea ce priveste sustenabilitatea, intrucat, in cele mai multe cazuri, decizia finala apartine beneficiarului, mai ales in ceea ce priveste proiectarea, functionalitatea etc. Incercam sa prezentam clientilor o serie de materiale inovatoare, care ar putea fi utilizate pentru atingerea obiectivelor proprii”, a subliniat oficialul companiei. In ceea ce priveste serviciile de design, Skanska are o abordare adaptata la conditiile din fiecare tara in care grupul este activ. De exemplu, in Romania serviciile de arhitectura sunt externalizate, iar companiile de proiectare sunt alese in urma unui proces foarte strict de selectie, in cadrul caruia se incearca identificarea precisa a masurii in care arhitectii respectivi sunt pregatiti din punct de vedere emotional, teoretic si practic pentru a se adapta la cerintele conceptului de dezvoltare sustenabila. „Din fericire, am reusit sa gasim persoanele potrivite pentru proiectul nostru, toate acestea fiind selectate exclusiv din randul proiectantilor locali. Avem anumite standarde interne de design a caror aplicare este obligatorie si care au fost dezvoltate in ultimii 25 de ani, de cand ne-am specializat in promovarea conceptului de sustenabilitate. De exemplu, in cazul fatadelor cortina, suntem foarte exigenti in ceea ce priveste respectarea nivelurilor optime ale factorului g si ale coeficientului de transfer termic, pentru fiecare proiect fiind sugerate anumite solutii care sa se potriveasca intregului concept. Sugeram companiilor de arhitectura utilizarea unor aplicatii software moderne de tip BIM (Building Information Modelling), care opereaza cu obiecte intr-un mediu tridimensional si se orienteaza in special pe functionalitatea produsului finit (asigura inclusiv proiectarea energetica a imobilului prin realizarea de simulari complexe, definind parametrii de ventilare si identificand materialele necesare pentru obtinerea performantelor solicitate). BIM ajuta la integrarea si coordonarea tuturor activitatilor specifice constructiei, eliminand operatiunile inutile si asigurand sporirea eficientei de ansamblu (ceea ce inseamna, de fapt, cresterea sustenabilitatii economice)”, a afirmat Richard Burleigh.
Adaptare la conditiile nationale specifice
Piata locala se afla intr-o etapa incipienta in ceea ce priveste constructia imobilelor care sa respecte principiile sustenabilitatii. ”Se observa din exemplul polonez, unde ideea de sustenabilitate a devenit tot mai importanta, iar utilizatorii incep sa aprecieze in mod real beneficiile pe care un astfel de imobil le asigura, cum ar fi, de exemplu, cresterea gradului de confort, scaderea costurilor cu energia etc. De asemenea, investitorii care cumpara imobilele construite de Skanska (de regula, fonduri de investitii, banci etc.) se orienteaza in functie de avantajele financiare pe care asemenea active le asigura pe termen lung. Urmatoarea abordare, care poate fi observata pe pietele mature, cum ar fi, de exemplu, cele din Peninsula Scandinava, este aceea ca anumiti consumatori sunt dispusi sa aloce fonduri mai mari pentru a beneficia de privilegiile unei cladiri certificate din punct de vedere al sustenabilitatii, ceea ce inseamna, de fapt, existenta unor noi oportunitati de marketing pentru proprietari. In acest moment ideea dezvoltarii sustenabile constituie un concept interesant pentru Romania, iar procesul respectiv va evolua in mod similar celui din Polonia, insa cu o viteza adaptata la conditiile nationale specifice”, a mentionat oficialul Skanska Romania.
Sistem avansat de masurare a performantelor la cladirile „verzi”
In perioada urmatoare, este posibil ca grupul suedez Skanska sa achizitioneze o serie de terenuri in zona Capitalei, in functie de performanta financiara a Green Court Bucharest urmand sa fie deschise fronturi secundare de lucru. „Credem in potentialul pietei si in capacitatea Skanska de a se diferentia fata de firmele concurente, cu atat mai mult cu cat pe plan local exista doar putine imobile care sa ofere conditii similare in materie de sustenabilitate. Lucrarile pentru cladirea A au demarat la inceputul anului si se vor finaliza la finele lui 2014.Totusi, potentialul de dezvoltare va fi atent analizat, intrucat Skanska este, de asemenea, o companie care se concentreaza foarte serios asupra elementelor de management al riscului”, a aratat Richard Burleigh. Sistemele de anvelopare contribuie intr-o masura foarte mare la performanta energetica de ansamblu a unei cladiri si, de aceea, sunt foarte atent abordate de expertii Skanska. Este foarte probabil ca, datorita experientei pe care o detine in domeniu, fatada cortina a proiectului din Bucuresti sa fie executata de o firma specializata din Cehia (care face parte din structura grupului), cu atat mai mult cu cat este definit deja un sistem unitar de punere in opera ce presupune utilizarea unor tipuri specifice de sticla si de materiale de sigilare/etansare. „Abordarea noastra este diferita inclusiv in ceea ce priveste certificarea imobilelor. Am dezvoltat modelul «Skanska Color Palette», ce reprezinta o scara de masurare intre nuanta vanilie (galben-verzui) si cea de verde inchis, aceasta din urma fiind definita prin: consum aproape nul de energie primara, amprenta minima de carbon, eliminarea completa a materialelor nesustenabile si a celor ce implica riscuri pentru utilizatori, suprimarea risipei de resurse si de apa (evitarea folosirii apei potabile in scopuri ce nu impun asemenea masuri) etc. In prezent, elementele care contribuie cel mai mult la cresterea sustenabilitatii unui imobil nu sunt vizibile printr-o analiza succinta. De exemplu, panourile fotovoltaice confera o imagine foarte buna unei cladiri, inducand ideea de utilizare intensiva a resurselor nepoluante. Aceste elemente nu sunt la fel de vizibile cum sunt, de exemplu, orientarea corecta din punct de vedere cardinal a imobilului si proximitatea acestuia fata de mijloacele de transport in comun. Pentru aceasta este necesara abordarea in perspectiva a intregului proces al constructiilor, analizand cu maxima atentie consecintele deciziilor actuale asupra functionalitatii viitoare”, a mai afirmat presedintele reprezentantei locale.
Investitii majore de resurse si timp pentru pregatirea personalului
Agenda actuala a Skanska are o contributie majora in directia diferentierii companiei in raport cu principalii competitori din domeniu. „Cel mai important este ca solutiile propuse in prezent sa fie adaptate perfect la cerintele viitorului. O tinta majora a actualului plan de dezvoltare este aceea de a deveni un lider in planul resurselor umane, in sensul angajarii celor mai buni specialisti, tineri si puternic motivati, precum si perfectionarii permanente a personalului. Avem convingerea ca doar prin asigurarea unui nivel optim de performanta a angajatilor se pot obtine rezultate financiare optime in ceea ce priveste organizatia. Nu trebuie uitat insa faptul ca toate actiunile indreptate in directia dezvoltarii sustenabile au sens doar daca sunt insotite de beneficii financiare masurabile”, a incheiat Richard Burleigh.
SKANSKA will complete the first stage of Green Court Bucharest in 2014
The year 2012 was characterized by continued turbulence in the global economy, but despite this changeling conditions, the Swedish group Skanska was able to report strong results and increasing revenues for construction segment. Also, the company communicated a good evolution of the project development activity, taking vital steps in the international market. The business model proven to be efficient an well adapted to the weak general economic situation. Company continued his investments and succeed in divestment its own developed residential units, offices etc. According to the opinion of Skanska CEO, Johan Karlström, in residential development a strong focus was on enhancing efficiency to pave the way for sustained profitability, by linking the construction and residential units closer together and thus reducing overheads. In Poland the market presence was strenghtened on the segment of commercial property development. Also, in Bucharest, Romania, was established a subsidiary, because of the increasing demand for modern and sustainable offices for international companies. Energy efficiency is also one of the main concerns nowadays for Skanska, in order to the deceleration of global warming. In the vision of the group management, one of the greatest challenges is work-site safety, and was registered an important progress in this direction. As for the future, uncertainty continues to dominate the outlook for 2013. After almost five years of economic European crisis, the double-dip and triple-dip recessions and the fiscal cliff, there are few analysts venturing to predict an impending improvement in the world economy. However, there are some indications that a cautious recovery may come later in 2013. The construction industry is subject to a lag in the business cycle and consequently there may be a delay in its impact on Skanska operations. Even in this circumstances, the management think there are growth opportunities in the selected home markets, the company capacity being not completely maximized in this regions. In present days, the strong urbanization trend creates a demand for infrastructure and energy, and Skanska with its expertise could contribute to the betterment of communities lives.

Produse & tehnologii

Lucrari de referinta

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ghid_proiectareACADLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere