Agenda Constructiilor
Luni, 17 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


TOFAN-ARKITECT SRL

TOFAN-ARKITECT SRL

Adresa: Str. Campineanca nr. 6, Bl. 2T, Sc. 1, Et. 1, Ap. 4, Bucuresti, S3
Telefon: 021/630.60.11
Fax: 021/630.60.11
Mobil: 0723-530.676
E-mail: office@tofanarkitect.ro
Web site: www.tofan-arkitect.com
Domenii: Arhitectura & design
Descriere activitate
Arhitectura si proiectare.
Prezentare companie/institutie
TOFAN ARKITECT: Concursul specializat - necesar oricarei investitii
 
 
 
 
 
 
Bogdan Tofan (50 de ani)
Functia/Firma: presedinte/director general, Tofan Arkitect;
Experienta profesionala: 25 ani in domeniul arhitecturii.
 
Arh. Bogdan Tofan considera esentiala organizarea de concursuri de arhitectura pentru orice proiect de investitii, in acest fel fiind indeplinite toate conditiile pentru ca noile obiective construite sa dispuna de cele mai bune solutii si sa beneficieze de profesionalismul specialistilor din domeniu. Totodata, reprezentantul companiei este de parere ca firmele de arhitectura au acces limitat la licitatiile organizate de institutiile statului, din cauza garantiilor de participare prea mari si a termenelor impuse caracterizate drept nerealiste.
 
- Care sunt problemele intampinate in desfasurarea activitatii?
- Cele mai mari dificultati sunt reprezentate de procedurile birocratice de incadrare in conditiile de participare la unele licitatii, cum ar fi impunerea unor termene nerealiste si clauzele financiare inacceptabile. Un birou de proiectare nu poate sa depuna garantii de participare la licitatii de dimensiunea celor solicitate de multe ori la procesele de tipul "design and build" (proiecteaza si executa), unde se inscriu marii antreprenori care-si permit blocarea unor sume de bani atat de mari. Apoi, cerintele care specifica realizarea proiectului in 30 de zile sunt absurde. Nu poti face un proiect de calitate in 30 de zile decat daca urmaresti edificarea unui simplu adapost. Arhitectura inseamna mai mult decat construirea de adaposturi. Fiind vorba despre o arta, aceasta trebuie tratata ca atare, acordand timp de gandire pentru creatie si imbunatatirea fiecarei solutii. In acest sens, consider ca activitatea de proiectare are nevoie de cel putin 90 de zile. O alta problema este generata de obligativitatea, inclusa in regulamentele licitatiilor, ca proiectantul sa obtina avizele si autorizatiile de constructie. Aceasta practica este un abuz, in conditiile in care, conform legislatiei, beneficiarul este cel care are obligatia de a asigura documentatia necesara.
- Ce proiecte ar fi necesare in mediul urban pentru ca acesta sa poata fi adus la un nivel european de dezvoltare?
- In primul rand, mediul urban va trebui sa includa, in viitor, transportul nepoluant indiferent daca vorbim despre biciclete sau masini electrice. In al doilea rand, siguranta in trafic, cu prioritati si securitatea sociala trebuie imbunatatite. Totodata, cladirile istorice au nevoie de consolidare si refunctionalizare/modernizare pentru a corespunde noilor cerinte. Mai mult, este nevoie sa fie introduse in proiecte noi elemente pasive si active de sustenabilitate, astfel incat, prin producerea energiei solare, cladirile sa se incalzeasca si sa se ventileze singure, fara consum de curent electric. Cred ca o intoarcere la fundamentele arhitecturii ar fi benefica tuturor pentru a sti cum este necesar sa se dezvolte orasele in viitor.
- Cum credeti ca s-ar putea rezolva deficientele existente?
- Consider ca este necesar ca pentru orice proiect de investitii in domeniul constructiilor sa fie organizat un concurs de arhitectura. Proiectantii au cunostintele necesare pentru a intocmi planuri cu talent, siguranta si maiestrie, insa trebuie ca autoritatile guvernamentale sa-i pretuiasca, promoveze si sprijine. Societatea are nevoie de inteligenta arhitectilor de a construi sau de a modifica structurile existente (scoli, sedii administrative, gari, aeroporturi etc.) in sisteme moderne si eficiente.
(articol aparut in Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2013)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
theda mar
Ubitech
ness project
viarom
konsent
siniat
MAKITA
Acvatot 2019
quadratum
noark
EDIT-Structural
CDS
leviatan
rigips
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander