Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Decembrie 2023
Liebher
PAGINA PERSONALIZATA


WESTERN OUTDOOR

WESTERN OUTDOOR

Adresa: Str. Cihoschi Stanislav nr. 12, Bucuresti, Judet Sector 1
Telefon: 021.230.38.98
Fax: 021.230.38.98
E-mail: office@wod.ro
Web site: www.wod.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de proiectare și arhitectură, urbanism, consultanță de specialitate.
Prezentare companie/institutie
WOD: Administratia - ineficienta si ostila fata de reglementarea urbanistica
 
 
 
 
 
 
Sorin Gabrea (70 de ani)
Functia/Firma: director general, Western Outdoor;
Experienta profesionala: 45 de ani pe piata de arhitectura si urbanism din Romania.
 
Lipsa reglementarilor clare si solide, baza de date publice - inexistenta, dar si atitudinea institutiilor publice, care nu sustin in niciun fel procesul investitional, au efecte nocive care maresc, in ultima instanta, costul proiectului, spune arh. Sorin Gabrea, directorul general al Western Outdoor (WOD), companie cu traditie pe piata de arhitectura din Bucuresti. In opozitie, preturile in proiectare scad, iar specialistii sunt obligati sa calculeze bine volumul de lucru, in conditiile unei piete din ce in ce mai energice. "Administratia ineficienta - durata de obtinere a unui aviz a depasit un an de zile -, este, in cea mai mare masura, principalul vinovat pentru dificultatile procesului de proiectare si, mai apoi, de construire si de comercializare a produsului. Desigur, in afara problemelor direct reperate (si reparabile), evolutia complexa a conditionarilor economice si sociale externe va defini un cadru complicat al modului in care vom putea lucra", explica Sorin Gabrea. In opinia sa, nici perspectiva pentru perioada urmatoare nu este incurajatoare, in special din cauza atitudinii ostile fata de reglementarea urbanistica.
 
- Ce proiecte de locuinte aveti in lucru, in acest moment?
- Western Outdoor este un birou de proiectare, pentru urbanism si constructii civile. Am abordat, intotdeauna, proiecte de mari dimensiuni, dezvoltate de catre promotori de anvergura. Echipa s-a format in cadrul Rostrada SA si, din 2006, a continuat, in aceeasi formula, in cadrul Western Outdoor. Astfel, am fost implicati in proiecte complexe, precum ansamblurile Baneasa, ANL Henri Coanda sau Orizont - Buzau, in care am elaborat atat documentatia de urbanism, am condus si realizarea proiectului general al ansamblurilor imobiliare si am fost implicati si in realizarea proiectelor tehnice ale cladirilor si ale altor obiective de investitie. In prezent, biroul nostru a realizat proiecte pentru alte ansambluri rezidentiale, in Bucuresti: Neoforest si Nordului (cu autorizatii de construire emise), Dobroesti si Aurel Vlaicu (proiecte in curs de realizare), dar si in provincie, respectiv ansamblurile Orizont si Victoria, in Buzau, dar si Greenfield Copou, in Iasi.
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva?
- Nu am acceptat implicarea biroului nostru in proiecte dubioase. Avem sansa sa lucram cu promotori de anvergura, care apreciaza calitatea produsului finit, in speta, unitatea locativa. Din pacate, conjunctura complexa in care ne-am desfasurat activitatea in aceasta perioada - pandemie, dar, mai ales, haosul din administratia publica - au avut drept efect direct prelungirea extrema a duratelor de proiectare: avize care se obtin in intervale de sase/noua luni, conditionari bizare si inutile, proceduri birocratice prelungite, in care celebrul "dosar cu sina" pare ca nu poate fi inlocuit etc. Dar, cel mai important lucru, pare sa fie modalitatea in care functioneaza relatia public-privat. Intai de toate, administratia publica, la toate nivelele, nu poate sa puna la dispozitia cetatenilor informatii publice absolut necesare, cum ar fi cele despre reteaua de echipamente publice - scoli, gradinite, spitale, institutii publice; informatii despre sisteme de transport sau despre alte servicii publice; capacitatea retelelor edilitare publice si private, si multe altele.
Perspectiva nu pare a fi incurajatoare. In continuare, exista o atitudine ostila fata de reglementarea urbanistica, iar primariile au incremenit intr-o formula in care promotorului i se stabilesc numai obligatii, inclusiv in zona de deschidere catre un real parteneriat public-privat. Despre operatiuni publice de regenerare urbana sau de dezvoltare coerenta a unei zone, nu vom putea vorbi prea curand…
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterii preturilor? Ati observat o reducere a cererii de proiecte rezidentiale, in acest context?
- Evolutia preturilor este, evident, conexata la conjunctura economica generala. Pe de alta parte, in cazul unor tari sarace, cu un patrimoniu construit precar, este necesara constructia a noi spatii pentru locuire. Cu toate acestea, politica administratiei publice, in general, dar a Bucurestiului, in special, vadeste, cel putin, o neintelegere grava a conjuncturii. Asa-zisa "lupta impotriva coruptiei" din domeniul urbanismului este, in realitate, o masura a incompetentei si a neputintei.
In conditiile blocajului administrativ, promotorii s-au reorientat catre alte zone si catre alte domenii - oriunde in alta parte decat Bucuresti, cu salturi in afara tarii, catre zone mai primitoare. Proiecte de cladiri de birouri sunt modificate in proiecte rezidentiale, zone rezidentiale sunt convertite in proiecte comerciale sau sunt reprogramate pentru alte vremuri. Evident, sunt urmari severe in ceea ce priveste programul economic, cu mari probleme pentru antreprenori, la toate nivelele, dar si pentru tot personalul angajat in domeniu. Dar, cel mai important efect se produce asupra pietei de locuinte, unde se creeaza un gol in productia de unitati, iar cei care aveau nevoie stringenta de spatiu locativ nu au solutie.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivelul companiei, pe termen scurt, mediu si lung?
- Biroul WOD acopera doua segmente din procesul tehnologic - urbanism si arhitectura - proiectare complexa. De mai multa vreme, lucram impreuna cu alte echipe specializate, pentru structura de rezistenta, instalatii, studii hidro-geotehnice, cadastru si topometrie etc. Am luat, aproape in exclusivitate, proiecte private, pentru promotori de marca - Skanska, Portland, Globalworth, Strabag, Impact, dar si pentru persoane fizice - proiecte de mici dimensiuni.
Recent, am decis sa ne implicam si in proiecte publice si, astfel, am inceput cu PUG Slobozia. Impreuna cu echipa SC Cornel si Cornel, am invatat sa implementam sistemul GIS in administratia publica, in organizarea bancii de date urbane si, mai apoi, in administrarea domeniului. Vom continua sa derulam proiecte de mari dimensiuni, dar ne vom implica si in proiecte mai mici, in Bucuresti, dar si oriunde in tara. In perspectiva, vom participa la realizarea unui proiect mare de urbanism, intr-un oras mare, romanesc.
Diversificarea subiectelor de lucru ne va ajuta sa diminuam riscul economic si sa putem trece peste urmatorii 2-3 ani, care vor fi cred, foarte dificili.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)
 

 
Western Outdoor: Cererea de proiecte a crescut cu 50% in primul semestru
 
 
Sorin Gabrea (68 de ani)
Functia/Firma: director general, Western Outdoor;
Experienta profesionala: 43 de ani pe piata de arhitectura si urbanism din Romania. A fost arhitect-sef la PMB (1989-1990, 1994-1996) si presedinte al Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului din cadrul Primariei Capitalei. Este expert-cheie arhitectura/ urbanism in echipa responsabila de elaborarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor.
 
Cererea de proiecte de arhitectura si urbanism a crescut foarte mult in acest an, in pofida pandemiei si a politicii Primariei Municipiului Bucuresti de a bloca PUZ-urile coordonatoare pentru cinci din cele sase sectoare ale Capitalei, luata in primul trimestru. Potrivit arh. Sorin Gabrea, directorul general al Western Outdoor, volumul de lucru al companiei pe care o coordoneaza s-a majorat cu 50% in prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2021. In plus si mai important, arhitectul spune ca vede o tendinta de maturizare a pietei imobiliare, cu dezvoltatori mai seriosi si proiecte de calitate, si este optimist privind evolutia acestei tendinte, care spera ca se va generaliza cat mai curand.
Sorin Gabrea este arhitect urbanist, printre proiectele importante pe care le-a coordonat fiind PUZ pentru Aeroportul International Bacau, Ansamblul Baneasa, complexul ANL Henri Coanda sau linia noua de metrou Magistrala 4 pana la Lacul Straulesti.
Arh. Sorin Gabrea sustine ideea echilibrului intre interesul privat si cel public in dezvoltarea urbanistica a localitatilor din Romania, considerand ca respectarea interesului public este fundamentala in orice proiect urban.
 
- Cum evolueaza cererea de proiecte de arhitectura, in aceasta perioada?
- Am petrecut o perioada dificila, dar interesanta; cu totii, intr-un fel sau altul, am resimtit tensiunea pricinuita de pandemie, care, evident, a modificat traiul cotidian. In ceea ce priveste productia biroului nostru, la fel ca mai toti ceilalti colegi, am avut un soc initial, pe care l-am depasit rapid. Lucrarile din provincie ne-au ajutat sa depasim blocajul din Bucuresti, efect al unei prelungite perioade de inactivitate a primariilor. Cu toate acestea, numarul proiectelor a crescut, mai cu seama in ceea ce priveste proiectele rezidentiale, mai putin afectate de pandemie. Probabil, conditionari generale complexe au avut efecte sociale si economice surprinzatoare si, desi preturile materialelor de constructie au crescut, cu consecinte evidente in cuantumul pretului de vanzare, cererea de apartamente creste, de o buna bucata de timp. Nu acelasi lucru se intampla in zona spatiilor comerciale si in ceea ce priveste spatiile pentru servicii - cladiri pentru birouri. Lucrul de la domiciliu, dar si utilizarea unor sisteme de comunicare performante, au modificat comportamentul corporatiilor, care au redus rapid spatiile de lucru. Desigur, fenomenul este mult mai complex si suntem, inca, departe de incheierea procesului evolutiv. Toate proiectele rezidentiale in care eram implicati au continuat; mai mult, am inceput alte cateva proiecte importante, in Bucuresti si in provincie. Am constatat, de altfel, o micsorare serioasa a decalajului in ceea ce priveste nivelul calitativ intre produsul cerut in Bucuresti si cel solicitat in orase din provincie. In afara proiectelor rezidentiale, am fost angrenati intr-o serie de noi categorii de proiecte - premiera pentru piata romaneasca, reincepem un mare proiect de conversie functionala - probabil unul dintre cele mai importante din zona si ne angajam intr-o noua serie de proiecte care vizeaza vechi unitati industriale, care vor fi modificate, total sau partial, in alte functiuni, comerciale sau rezidentiale. In toate proiectele, incercam sa gasim solutia unui parteneriat intre investitor si unitatea administrativ-teritoriala, care trebuie sa aiba cheia legala sa coopereze in realizarea unui produs corect formulat si desenat, in beneficiul partilor. Sunt semne evidente ale unei maturizari a pietei imobiliare, care tinde catre un nivel calitativ superior. Au aparut si practici administrative intelepte si dinamice; in cateva locuri din tara au fost, deja, implementate noi instrumente administrative, care se fundamenteaza pe coroborarea interesului privat cu capacitatea institutionala de a organiza spatiul public, in interesul general al cetatenilor. Si la acest capitol, Capitala manifesta o inexplicabila lipsa de capacitate administrativa operationala, cu severe implicatii in domeniul imobiliar (si nu numai).
- Ce alte tendinte vedeti in arhitectura ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- Pandemia este o suferinta colectiva, care pune la incercare o societate aglomerata si nu tocmai preocupata de o sanatoasa utilizare a spatiului public. Sunt convins ca, intr-un fel sau altul, societatea va gasi o solutie. Igiena, in Romania, se va imbunatati, vom utiliza noi tehnologii de comunicare si ne vom organiza munca in alt fel, poate ne vom deplasa mai putin, si asa mai departe. Mai complicate sunt evolutiile climatice, pentru care solutia este mult mai complicata. Ma tem ca, in afara poluarii pricinuite de activitatea umana, avem de a face cu fenomene cosmice - ciclul solar, care are un efect mult mai greu de contracarat. De altfel, clima se tot incalzeste, de circa 50.000 de ani, nivelul apelor planetare creste etc. Utilizarea energiei fosile va continua, o buna bucata de timp. Socul renuntarii la petrol va fi mult mai mare decat momentul trecerii de la carbune la petrol, asa cum s-a intamplat la inceputul secolului al XIX-lea. Sectorul constructiilor - cladirile, care incorporeaza peste 40% din energia produsa de omenire, se afla printre cele mai afectate. Au aparut deja o serie de schimbari timide - norme privind economia de energie, dar sunt convins ca suntem doar la inceput de drum. Evident ca exista o evolutie din ce in ce mai rapida, in sensul tehnologizarii constructiilor, cu efecte evidente in performanta obiectului construit, dar si in ceea ce priveste modalitatea de utilizare a acestuia. Ori, acest proces inseamna, in ultima instanta, remodelarea spatiului public si, implicit, modificarea comportamentului social. Locuinta va fi altfel - probabil zona privata si, implicit, universul privat se vor restrange, spatiul de lucru se va remodela, in concordanta cu noile sisteme de lucru om-masina, iar spatiul public se va amplifica, dar si tehnicile de control si de manipulare se vor perfectiona.
Cu toate acestea, cred inca in spatiul public traditional - piata publica, strada, scuarul, arena culturala sau sportiva -, care poate beneficia de noile tehnologii, in ceea ce priveste amplificarea calitatii interactiunii directe. In proiectele noastre, cele de mai mari dimensiuni, am desenat mari spatii publice, dar si dotarile necesare - intai de toate, cele pentru educatie. Este important ca, prin modul in care gandim un proiect, sa contribuim la calitatea spatiului public al comunitatii si, prin aceasta, la calitatea spatiului public urban. Calitatea unei localitati este data, inainte de orice, de calitatea spatiului public, la care se adauga, fireste, calitatea locuirii, a educatiei, a serviciilor, dar si a mediului.
- Care sunt cele mai mari proiecte la care lucrati in prezent?
- Recent, am finalizat proiectul viitorului aeroport din Bacau, iar PUZ-ul a fost aprobat. Proiectul vizeaza dezvoltarea zonei adiacente Aeroportului International "George Enescu" si transformarea acestui obiectiv intr-un hub aeroportuar regional. Proiectul propune constructia unui terminal intermodal rutier, a infrastructurii si hangarelor necesare, precum si realizarea retelei de drumuri ce va deservi noile constructii. Tot recent, am reluat si proiectarea unui mare proiect industrial, pe o incinta de 12 hectare in Bucuresti si vom incepe si proiectul unei serii de mai multe constructii speciale, in Capitala si in provincie. Am obtinut autorizatie de construire pentru o cladire de dimensiuni mai mici, de circa 5.000 mp, intr-o zona protejata, in Bucuresti, dar si pentru un ansamblu rezidential pe un teren de 14 hectare, pe malul Lacului Fundeni. De asemenea, urmeaza sa incepem constructia unui ansamblu hotelier cu apart-hotel, intr-o statiune turistica. Tot in acest an este programat si startul lucrarilor la ansamblul Greenfield Copou, din Iasi, dezvoltat de Impact, care va fi cel mai mare proiect nou de locuinte dezvoltat in municipiu: peste 1.000 de apartamente, dispuse in blocuri cu regim redus de inaltime (2S+P+5E). Ansamblul va fi livrat in doua faze, incepand cu primul trimestru al anului 2023. In acelasi timp, avem blocate, la nivelul Primariei Capitalei, doua proiecte importante, langa parcul Carol si pe Calea Victoriei.
- Cum vedeti dezvoltarea arhitecturala si urbanistica a Capitalei, in contextul actual?
- Bucurestiul este, istoric, un oras atipic, care a trecut prin framantari formidabile. In 1993 am participat la o intalnire cu primari si reprezentanti ai mai multor orase europene, aflate in diferite etape de dezvoltare. Reuniunea a avut loc la Montreal. Au fost prezenti reprezentanti ai unor orase considerate in Lumea a treia (Cairo, Nairobi), care aveau probleme cu saracia, supra-aglomerarea, dimensionarea spatiului public, infrastructura deficitara etc., dar si ai lumii civilizate - Paris (primar Jacques Chirac), Barcelona, Roma, Bruxelles. Marile orase, cladite pe solide fundamente culturale si economice, cu populatie educata si stabila, aveau probleme legate de performanta economica si culturala, dar si in ceea ce priveste calitatea guvernarii locale. Am avut ocazia sa ascult pledoarii interesante, care porneau de pe pozitii la care nu puteam inca aspira. Spre deosebire de toate acestea, Bucurestiul, la fel ca alte capitale si orase care au facut parte din zona comunista, se confruntau cu o problema majora de identitate, de substrat. Pot spune ca inca avem aceste probleme si nici acum nu reusim sa le intelegem deplin.
Din pacate, la nivel de politic si administrativ, nu prea gasim parteneri de discutie pe aceste teme. Urbanismul se politizeaza foarte usor, primariile se inchid, terenurile nu sunt cadastrate si personalul din administratii s-a deprofesionalizat in mare masura. Primariile din Romania nu numai ca nu conduc dezvoltarea si nu stiu sa atraga investitori, dar ii si pun piedici atunci cand ea apare. Planificarea a fost eliminata, la nivel general. Asa-zisul urbanism bucurestean, in lipsa activitatii municipalitatii, a devenit o zona de specula imobiliara sau de dezbateri pe tema simplista a formei urbane si a procentului de spatiu verde raportat la numarul de locuitori. Nu exista o baza de date stabila si transparenta, nu exista nici un semn privind digitalizarea primariei, iar despre operatiuni urbane sau despre planificare generala, inca nu putem vorbi.
- Cum se va face trecerea de la proiectarea si constructia traditionala la realizarea de cladiri nZEB? Aveti astfel de proiecte elaborate in ultimul an?
- Noi suntem adepti ai constructiilor eficiente energetic, sustenabile. Chiar daca s-a vorbit mult pe tema schimbarilor climatice, si pro si contra, fenomenele meteorologice extreme, din ultima perioada, sunt un semnal de alarma cum ca va trebui sa schimbam modul in care construim si producem si folosim energia. Procesul va fi dificil, dar inevitabil. Trecerea la constructii inteligente, sustenabile si la alimentarea cu energie din surse regenerabile va confirma avantajul tehnologic al tarilor puternice, care investesc mult in cercetare; castigatori vor fi cei care vor sti sa se adapteze si sa investeasca in noile tehnologii. Anomaliile climatice arata ca situatia este mai dificila decat credeam. Exista, intr-adevar, rezerve de petrol si gaze, dar Planeta nu pare a mai suporta acest mod de viata.
Ultimele proiecte pe rezidentiale pe care le-am realizat sunt concepute in spirit nZEB. De pilda, ansamblul Greenfield Copou din Iasi, a fost proiectat de la inceput cu respectarea standardului nZEB, care presupune un design sustenabil, tehnici de economisire a energiei si de utilizare a energiei regenerabile, precum panouri fotovoltaice - in cazul proiectului amintit. Din grija fata de mediul inconjurator, in cadrul ansamblului va fi incurajata si reciclarea materialelor, prin utilizarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor. Am prevazut statii de incarcare a automobilelor electrice, iar ansamblul va beneficia de spatii comunitare generoase, dar si de dotari importante - gradinita, spatii comerciale si pentru servicii, alimentatie publica, piscina si centru SPA, alte spatii de agrement. La finalizare, Greenfield Copou va fi unul dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale moderne din regiunea Moldovei, dezvoltarea realizandu-se conform principiilor de sustenabilitate urmarite de certificarea BREEAM Excellent.
Acelasi sistem de proiectare il aplicam si in cazul proiectului Neopeninsula, ce va fi realizat in zona Fundeni.
Perioada de tranzitie, prelungita de o serie de ezitari, continute in legislatia actuala, va prilejui multe derapaje, dar sunt convins ca vor castiga cei hotarati sa faca proiecte bune, cu avantaje evidente in exploatare, in beneficiul general.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2021)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
grundfos
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
BALTIC
leviatan
Ubitech
noark
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom
CDS
MAKITA
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
BA 2023
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu