Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - AKTOR participa la dezvoltarea Ellinikon, un mega proiect de 8 miliarde euro
AKTOR participa la dezvoltarea Ellinikon, un mega proiect de 8 miliarde euro
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 21 Iun 2024 12:30
Cel mai mare proiect de regenerare urbana din Europa, evaluat la circa 8 miliarde euro, a inceput sa prinda contur in Grecia, pe amplasamentul fostului Aeroport International Atena, inchis in anul 2001. Potrivit dezvoltatorilor, Ellinikon este proiectat pe principiile 15-Minute City si va fi, in final, un smart city ce va include spatii rezidentiale, centre comerciale, cladiri de birouri, facilitati sportive, pentru divertisment si activitati culturale, toate amenajate in jurul unui parc cu o suprafata de circa doua milioane de metri patrati. Proiectul va acoperi inclusiv o lungime de coasta de 3,5 km.
Dezvoltator este LAMDA Development, care face parte din Latsis Group, detinut de omul de afaceri elen Spiros Latsis, iar master-planul reprezinta o colaborare a unor renumite studiouri internationale de arhitectura, printre care se afla Foster and Partners, Kengo Kuma and Associates, Bjarke Ingels Group (BIG), Aedas, SAOTA, Oppenheim Architecture si Sasaki, alaturi de companii locale, precum 314 Architecture Studio si Bobotis+Bobotis Architects. 
 
 
Proiectul Ellinikon va include, printre altele, Riviera Tower, o cladire rezidentiale, care, odata finalizata, va fi primul zgarie-nori din Grecia si cea mai inalta cladire din tara, cu 55 de etaje si 208 metri inaltime (investitie de 334 milioane de euro), amenajarea Metropolitan Park - ce va include si un lac artificial de 14.000 mp (74 milioane de euro), precum si Ellenikon Sports Park un parc sportiv ce va include si o cladire pentru cazare cu 124 de camere (80 de milioane de euro). Compania de constructii Aktor, cea mai mare subsidiara a grupului elen Intrakat si lider al pietei de constructii din Grecia, va construi aceste trei facilitati deosebit de importante pentru mega-proiectul Ellinikon.
 
Riviera Tower: Consortiu Aktor-Bouygues, cu subcontractori romani pentru fundatii
Lucrarile de constructii la Riviera Tower au inceput inca de anul trecut, fiind realizate de asocierea Bouygues Batiment International (BBI) - Intrakat (Aktor). Printre subcontractantii joint-venture-ului se afla compania romaneasca Octagon Fundatii Speciale, care, alaturi de Zublin Romania, a realizat proiectarea si executia fundatiei, cu piloti forati pana la 50 de metri adancime, pentru a sustine mega-structura pe un teren costier dificil. Din echipa de proiect mai fac parte si companiile Delta Consulting Engineers (proiectarea structurala), Tekem SA si LDK (MEP Design), Foster+Partners (care semneaza conceptul arhitectural) si Doxiadis+ (proiectant peisagist). Sistemele de cofrare sunt furnizate de grupul Doka.
 
 
Pe santierul Riviera Tower sunt mobilizati aproximativ 700 de oameni, iar in prezent lucrarile au ajuns la etajul 5, din totalul celor 55 pe care le va avea cladirea. Potrivit constructorilor, cladirea va fi definitivata pana la finalul anului 2026, in urma unei investitii de 334 milioane de euro.
La inceputul acestui an, Aktor a contractat si proiectul de constructie a Metropolitan Park din Ellinikon, investitie de 75 de milioane de euro. Constructorul estimeaza ca va incepe lucrarile in acest an, termenul de finalizare fiind prevazut tot in 2026. Conceptul parcului este elaborat de arhitectii de la Sasaki, in colaborare cu studioul Doxiadis. Parcul va ocupa o suprafata de circa doua milioane de metri patrati si va include 131.000 mp de pavele din beton, 264.000 mp de spatii exclusiv verzi, inclusiv plantarea a 5.085 de copaci, precum si un lac nou, artificial, de 14.000 mp.
Intrakat, in asociere cu Metka, va construi, de asemenea, si facilitatile sportive din cadrul proiectului Ellinikon. Acestea includ, printre altele, 4 terenuri de fotbal, o pista de atletism de 400 de metri, terenuri de baschet si tenis, o zona de canoe, precum si o cladire administrativa care va include si 124 de camere pentru cazarea sportivilor. 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
rigips
siniat
Arduro
EDIT-Structural
MAKITA
strabag nivel 1
konsent
SIGM
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CDS
theda mar
noark
ness project
viarom
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander