Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - Allen Coliban, Brasov: "Dati-ne banii pentru spital si il terminam pana in 2026"
Allen Coliban, Brasov: "Dati-ne banii pentru spital si il terminam pana in 2026"
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2023 11:11
Primarul Allen Coliban a solicitat, public, reprezentantilor Ministerului Sanatatii sa comunice criteriile care au stat la baza deciziei de a elimina spitalul de pneumoftiziologie si infectioase de la Brasov, in conditiile in care, datorita maturitatii proiectului, aceasta investitie s-a clasat pe locul 7 din 49 de proiecte in domeniul sanatatii depuse pentru construirea de spitale sau sectii noi cu finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
,,Este foarte trist ca Ministerul Sanatatii, in loc sa raspunda la intrebarile cu adevarat importante, incearca sa abata atentia. Intrebarile la care ar trebui acest minister sa raspunda brasovenilor, care au atata nevoie de un astfel de spital, sunt: Cum a fost eliminat un spital care obtinuse punctaj de top 10, locul 7 din 49, total arbitrar? Cum a fost reprioritizat si scos de pe acea lista de finantare din PNRR? De ce am pierdut atata timp pretios in derularea acestui proiect de investitii, in conditiile in care in ianuarie am fost anuntati ca proiectul a castigat finantarea?”, a declarat primarul Allen Coliban.
Totodata, el a clarificat si unele afirmatii aparute in spatiul public cu privire la documentatiile urbanistice necesare pentru acest spital.
,,In legatura cu ultimele afirmatii aparute in presa cu privire la Spitalul de Pneumologie si Infectioase al Brasovului, as dori sa fac urmatoarele clarificari: Brasovul nu are o problema cu terenul respectiv. Este un teren pe care Parlamentul ni l-a dat printr-o lege cu destinatia aceasta, de construire infrastructura spitaliceasca. In anul 2020 am terminat documentatiile de urbanism, avem Plan Urbanistic Zonal care fundamenteaza exact genul acesta de investitii, infrastructura spitaliceasca. Schimbarea destinatiei terenului din arabil in constructie se face in procesul de autorizare, la momentul eliberarii autorizatiei de construire. Acest moment se va produce, sper eu, cat de curand, o data ce finalizam proiectul tehnic”, a precizat primarul Allen Coliban.
Obiectivul Municipalitatii pentru a creste calitatea serviciilor oferite in sistemul public de sanatate din municipiul Brasov si in intreaga regiune, prin construirea de spitale moderne, respectiv Spitalul de pneumoftiziologie si boli infectioase, care, alaturi de Spitalul regional, vor constitui ,,Orasul medical” (Medical city), ar trebui sa fie sustinut nu doar de cetatenii Brasovului, ci si de reprezentantii acestora, mai ales ca Primaria are capacitatea de a construi primul dintre cele doua spitale, cel de pneumoftiziologie, pana la finele anului 2026, data limita conform PNRR.
,,Dati-ne banii pentru spital si il terminam pana in 2026, este mesajul pe care, cu totii, la fiecare nivel si fiecare reprezentant al Brasovului, ar trebui sa il sustina”, a afirmat primarul Allen Coliban.
Va reamintim ca ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat, in 11 ianuarie, lista celor 27 de spitale sau sectii noi ce vor fi construite prin PNRR. Unul dintre proiectele anuntate ca vor fi finantate prin acest program era construirea Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie, pentru care suma alocata era de 491.437.851 lei fara TVA, fonduri nerambursabile.
Dupa mai multe luni de zile in care semnarea contractului de finantare a fost tergiversata, Ministerul Sanatatii a anuntat recent, ca proiectul Brasovului pentru construirea acestui spital a fost scos de pe lista de finantare prin PNRR si va fi finantat din alta sursa.
In acest moment, avand in vedere comunicarea Ministerului Sanatatii de la inceputul anului, cu privire la obtinerea finantarii, primaria are in derulare licitatia pentru realizarea proiectului tehnic si executarea lucrarilor.
Spitalul de pneumoftiziologie si infectioase urmeaza sa fie dezvoltat in zona Bartolomeu (CATTIA), in vecinatatea centurii ocolitoare a municipiului si a strazii Institutului, langa viitorul spital regional. Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local in 2022, spitalul se va construi pe un teren cu o suprafata totala de 76.781 mp si va fi compus din patru corpuri, cu o suprafata totala desfasurata de 40.695,5 m.p.
Spitalul ar trebui sa aiba un numar 279 de paturi, din care 242 in regim spitalizare continua, 15 la terapie intensiva si 22 pentru structura de spitalizare de zi, putand fi suplimentate pana la 324 in cazuri de necesitate.
Regimul maxim de inaltime va fi S+P+4E, in cazul corpului A, care adaposteste sectorul de spitalizare continua pentru sectiile de boli infectioase, recuperare respiratorie si ingrijiri paliative (etajele 1 si 2), respectiv pneumologie (etajele 3 si 4).
Corpul B are regim de inaltime S+P+2+etaj tehnic si cuprinde, la etajele superioare (1 si 2), sectia de Boli infectioase digestive, boli infectioase copii si un etaj 3 partial, cu spatii tehnice.
Corpurile A si B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic si tratament, birouri administrative.
Corpurile C si D, cu regim de inaltime S+P+1+etaj tehnic partial, adapostesc compartimentul ATI si blocul operator la etajul 1, o terasa verde flancata de corpurile de spitalizare si un etaj tehnic partial. La nivelul parterului se regasesc zonele ambulatorii, publice si de invatamant.
Spitalul va fi impartit pe urmatoarele specialitati medicale: doua sectii de pneumologie pentru adulti; o sectie pneumologie pentru copii; o sectie clinica de boli infectioase pentru adulti; o sectie de boli infectioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulti; un compartiment ingrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicala respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracica; o sectie de anestezie si terapie intensiva.
Proiectul include si amenajarea a 276 locuri (79 locuri de parcare la nivelul parcajului subteran si 197 locuri de parcare la sol) si a 12.313,5 m.p. de zone verzi.
In prezent, Spitalul de Boli Infectioase Brasov functioneaza intr-o cladire construita in anul 1957, situata pe strada Mihai Viteazu nr. 9, ce nu mai raspunde cerintelor actuale de calitate. Cladirea ridica probleme in adoptarea de noi tehnologii necesare din punct de vedere al actului medical si al ingrijirii pacientilor, din cauza limitarilor fizice ale cladirilor (spatiu insuficient pentru integrarea unor sisteme HVAC, echipamente medicale, etc) si nu permite integrarea optima, din punct de vedere epidemiologic, a circuitelor intra-spitalicesti. Totodata, numarul de paturi asigurat este subdimensionat fata de nevoile actuale din teritoriu, spitalul deservind atat judetul Brasov, cat si judetele limitrofe.
Pavilioanele in care functioneaza Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brasov au fost construite intre anii 1920 si 1923 si prezinta un grad avansat de uzura, nefiind in acord cu cerintele actuale de confort, pana in prezent fiind efectuate doar reabilitari partiale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
viarom
rigips
strabag nivel 1
noark
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
quadratum
Ubitech
theda mar
leviatan
siniat
concelex
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander