Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - CONCELEX si CDS au finalizat noul Terminal al Aeroportului International Timisoara
CONCELEX si CDS au finalizat noul Terminal al Aeroportului International Timisoara
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 29 Mar 2024 14:26
Noul terminal al Aeroportului International Timisoara devine operational de astazi, fiind destinat exclusiv pasagerilor care, din 31 martie, vor calatori in spatiul Schengen. Construit cu finantare europeana nerambursabila (obtinuta prin POIM), noul terminal pentru plecari externe a costat peste 192 de milioane de lei (inclusiv TVA) si reprezinta cea mai mare investitie din istoria Aeroportului International Timisoara "Traian Vuia".
Terminalul are o capacitate de operare de 8 curse aeriene concomitent, cu o capacitate de pasageri proiectata la 1.554 de persoane, in acelasi timp. Cladirea are o suprafata desfasurata de 11.775,40 mp si pentru operationalizarea ei au fost instalate 172 de kilometri de cabluri. Lucrarile de constructii, realizate de asocierea Concelex (lider) - Concelex Engineering - Concrete & Design Solutions - Metroul SA, au inceput pe timp de iarna si au durat, in total, 489 de zile. Pe santier au fost mobilizati, in medie, 150 de oameni pe zi, in schimburi.
Perioada de proiectare a durat 166 de zile si s-a utilizat o tehnologie de ultima ora pentru realizarea fundatiilor de pe pilonii din beton armat turnati in sit pana la 11 metri adancime.
Proiectul a fost coordonat de o echipa condusa de arh. Horia Circa. Volumetria terminalului a avut ca inspiratie avionul Vuia 1, cel cu care Traian Vuia a zburat, pentru prima data in istoria omenirii, cu un aparat mai greu decat aerul, pe 18 martie 1906.
"Finalizarea Terminalului TSR al Aeroportului International «Traian Vuia» Timisoara este o realizare de referinta care demonstreaza angajamentul nostru fata de excelenta si succesul colaborativ. Acest proiect a fost o aventura complexa, intruchipand nucleul Integrated Design. Prin armonizarea designului arhitectural cu eficienta operationala, am creat un terminal care nu este doar uimitor din punct de vedere vizual, ci si imbunatatit functional", a transmis Bogdan Marginean, directorul Diviziei Proiecte Speciale si Infrastructura din cadrul companiei Concelex. 
 
 
Prezent la evenimentul de inaugurare a aeroportului, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat ca "Noul terminal este doar unul dintre obiectivele importante de dezvoltare gestionate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Urmeaza modernizarea liniei de cale ferata care va asigura legatura dintre Gara de Est din Timisoara cu acest terminal, cu aeroportul, proiect care presupune, de asemenea, constructia unui nou sector de cale ferata dubla si electrificata. Gara de Nord, asa cum stiti, este in plin proces de modernizare, iar PNRR-ul, in acest moment, asigura modernizarea caii ferate de la Caransebes la Lugoj, Timisoara si Arad. In aceasta vara se va deschide circulatia pe centura de sud a orasului si estimez ca, tot in aceasta vara, vom avea semnat contractul pentru centura de vest a orasului. La aceste obiective de infrastructura se va adauga un obiectiv la care tin foarte mult si care sper sa-l avem finalizat prin semnarea contractului in lunile viitoare, si anume constructia autostrazii Timisoara - Moravita, pe care o vom lansa in licitatie pana la finalul acestui an". 
 
 
La randul sau, prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat ca noul terminal este o investitie spectaculoasa, realizata la cele mai inalte standarde, la fel cum sunt si celelalte proiecte aeroportuare care se construiesc in Romania, la Iasi, Craiova si Targu Mures. De asemenea, premierul a precizat ca investitii masive se implementeaza si in extinderea Portului Constanta si a celorlalte porturi de pe Dunare.
"Toate aceste investitii imi dau incredere ca Romania este pregatita pentru aderarea, cu frontierele aeriene si maritime, la spatiul Schengen. Peste mai putin de 48 de ore, romanii care vor calatori in Schengen vor uita de controlul clasic in aeroport si vor merge direct la portile de imbarcare. (…) Avem in plan ca, pana la sfarsitul anului, sa avem o aderare completa la Schengen, inclusiv terestru. (…) Multumesc constructorului roman care a inteles ca daca nu ar fi finalizat aceasta constructie intr-un an de zile, Romania ar fi pierdut bani europeni", a declarat Marcel Ciolacu.
Adrian Caciu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a adaugat ca in ultimii doi ani s-au investit in Romania peste 35 miliarde euro, finantate atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene. "Daca discutam doar de domeniul transporturilor (…), in ultimul exercitiu financiar acesta a avut alocate peste 4,5 miliarde euro. Absorbtia de fonduri europene pe transporturi s-a ridicat la 5,4 miliarde euro. Practic, s-a depasit alocarea si am reusit sa convingem Comisia Europeana sa facem o realocare, pentru ca investitiile sa se incheie. Daca discutam de axa de finantare pe aeroporturi, (…) 400 de milioane de euro s-au dus catre zona de infrastructura specifica, iar 72% din aceasta suma a fost cheltuita in ultima parte a anului 2023. Daca discutam despre investitiile in infrastructura mare, MTI are incheiate contracte de 16 miliarde euro prin PNRR, iar pe ceea ce inseamna politica noua de coeziune, proiecte de 12 miliarde euro (60 de miliarde de lei)", a declarat ministrul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
EDIT-Structural
strabag nivel 1
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
leviatan
viarom
concelex
MAKITA
Ubitech
rigips
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
siniat
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander