Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Info-Santiere - Guvernul a aprobat legea pentru continuarea proiectului energetic de la Cernavoda
Guvernul a aprobat legea pentru continuarea proiectului energetic de la Cernavoda
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 20 Dec 2022 12:37
Guvernul a adoptat, la propunerea ministerului Energiei, Proiectul de Lege privind aprobarea semnarii Acordului de Sprijin intre Statul roman si Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.
”Este o lege foarte importanta, care sper ca va fi adoptata cat mai repede de colegii mei din Parlament, pentru a putea avansa cu proiectul noilor unitati de la Cernavoda. Da, Romania va deveni independenta energetic si, totodata, ne vom asigura securitatea energetica si atingerea tintelor de decarbonare cu ajutorul energiei nucleare. Pentru ca decarbonizare fara energie nucleara nu se poate face”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.
Prin proiectul de act normativ se supune Parlamentului aprobarea semnarii Acordului de Sprijin intre Statul roman si SN Nuclearelectrica S.A. in legatura cu Proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda. Astfel ca Unitatea 3 va intra in exploatare la sfarsitul anului 2030 si Unitatea 4 in anul 2031. Prin realizarea Proiectului, esential pentru securitatea si independenta energetica a Romaniei, va fi dublata contributia energiei nucleare in sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de munca in sectorul nuclear, se va dezvolta lantul de furnizori, va fi facilitat accesul la imprumuturi si sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, precum si la bugetul de stat, ca urmare a investitiilor si infiintarii de noi intreprinderi in activitati de cercetare si inovare in zona/regiune. De asemenea, prin realizarea acestor investitii, se va asigura accesul la energie electrica si termica a consumatorilor, protectia consumatorului vulnerabil si reducerea saraciei energetice. Proiectul va contribui la asigurarea unei piete energetice competitive, va creste calitatea invatamantului in domeniul energiei si va continua formarea resursei umane bine pregatite in domeniul nuclear.
Statul roman prin Ministerul Finantelor (”MF”) va realiza demersurile necesare pentru finantarea constructiei celor doua reactoare, inclusiv prin, dar nelimitat la acordarea de Garantii de Stat finantatorilor Proiectului.
Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferenta” (CfD) si, totodata, fiind responsabil pentru operationalizarea Fondului de Modernizare, sustine includerea energiei nucleare in programele cheie de investitii si asigura suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare in vederea dezvoltarii, constructiei si punerii in functiune a Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda. De asemenea, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, este responsabila pentru finalizarea si operationalizarea, pana in anul 2030, a Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Active, respectiv finalizarea si operationalizarea, pana in anul 2050, a Depozitului geologic pentru deseurile inalt radioactive.
Statul roman prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va intreprinde demersurile necesare in vederea asigurarii apei de racire pentru functionarea a 4 unitati nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavoda, prin finalizarea etapei II a Proiectului ”Imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare intre Calarasi si Braila (km 375 - km 170)”.
De asemenea, Statul roman va dispune masurile necesare cu privire la finalizarea de catre Transelectrica, pana la data punerii in functiune a Proiectului, a liniilor de transport a electricitatii, care sa permita racordarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda la Sistemul Electroenergetic National si evacuarea energiei electrice produse de Proiect.
 
ALLBIMVideoConfAC-iulhiltiALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
noark
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
viarom
theda mar
Ubitech
rigips
leviatan
BALTIC
MAKITA
grundfos

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
BA 2023
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica