Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - ORADEA: Buget record, de 1,2 miliarde lei, alocat pentru investitii in 2022
ORADEA: Buget record, de 1,2 miliarde lei, alocat pentru investitii in 2022
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 26 Ian 2022 11:37
Primaria Oradea are un buget pe anul 2022 de circa 2,4 miliarde de lei, din care un buget record pentru investitii de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Bugetul de venituri si cheltuieli intra in dezbatere publica de azi, 25 ianuarie, pana in data de 9 februarie, inclusiv.
Primarul Florin Birta si directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea, au sustinut o conferinta de presa in care au prezentat proiectul de venituri si cheltuieli al municipiului Oradea pe anul in curs.
Bugetul consolidat reprezinta documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri si cheltuieli al oricarei autoritati publice locale din Romania, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale si Legea bugetului de stat nr 15/ 2021. El reprezinta expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autoritatii locale prin proiectele publice propuse si responsabilitatile stabilite ordonatorilor de credite.
Conform legii bugetului de stat pentru anul 2022, care a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 decembrie 2021, calendarul prevede 45 de zile pana la care trebuie aprobat bugetul local.
 
Buget de peste 2,4 miliarde de lei, in 2022
Proiectul de buget pe 2022 are o valoare totala de 2.444.213.010 de lei, adica aproximativ 490 milioane de euro, din care suma de 1.192.408.160 este alocata investitiilor si 1.251.804.850 de lei revin cheltuielilor.
„Este un buget record de investitii, intrucat avem obligatia de a incheia toate proiectele pe care le avem in derulare, cu finantare in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020, pana la finalul anului 2023. Asadar, cum a fost si bugetul pe anul 2021, unul destul de mare din punct de vedere al investitiilor, cel pe 2022 va fi unul axat pe foarte multe investitii. Cele mai importante 10 investitii pe care le vom incheia sau vor fi incepute in acest an au o valoare de aproximativ 110 milioane de euro. As aminti pasajul din zona Gojdu - etapa I, pasajul de la Piata Cetate care este in constructie, reabilitarea sistemului termic - etapa III, cresterea performantei energetice la cele doua spitale si alte proiecte importante pentru Oradea", a precizat primarul Florin Birta.
 
Top 10 investitii in 2022
- Coridorul de mobilitate urbana Piata Emanuil Gojdu - etapa 1
- Reabilitarea sistemului de termoficare Etapa III
- Unitate de productie cogenerare pentru inlocuirea blocului 1 existent
- Coridorul de mobilitate urbana Piata Emanuil Gojdu - etapa 2
- Valorificarea energiei geotermale in cartierul Nufarul I
- Cresterea mobilitatii urbane din zona Nufarul-Cantemir
- Mobilitate policentrica in Municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufarului
- Cresterea performantei energetice la Spitalul Clinic Municipal. G Curteanu
- Constructia unei parcari aferente Spitalului Clinic Judetean
- Educatie digitala in invatamantul preuniversitar din Municipiul Oradea
In ciuda cresterii salariale care a avut loc in Primaria Oradea, cheltuielile aferente salariilor au o pondere redusa, de 12,7% din veniturile proprii.
In privinta fondurilor alocate pentru bursele scolare, acestea sunt stabilite prin noile cuantumuri minime la nivel national: 500 de lei bursa de performanta, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu si 200 de lei bursa pentru ajutorul social. Municipalitatea va pastra aceste valori, fara a adauga alti bani.
De asemenea, in acest an vor fi alocati 300.000 de lei pentru finantarea proiectelor propuse de ONG-uri. In perioada urmatoare se va stabili regulamentul pentru acordarea acestor sume.
 
Se reia programul de bugetare participativa
Municipalitatea va relua si programul de bugetare participativa. Acesta le ofera oradenilor sansa de a veni cu propuneri de proiecte care sa imbunatateasca conditiile de viata la nivel de cartier. Bugetul propus este de 300.000 de euro, valoarea maxima fiind de 50.000 de euro/ proiect.
„Ne propunem o runda noua de bugetare participativa, dar pe alte principii. Nu vizam neaparat investitii, deoarece investitiile au mai multe faze prealabile de realizare si cred ca participarea cetatenilor intr-un astfel de proiect este ca ei sa vada cat mai repede ca se intampla ceva, nu sa astepte 2-3 ani. In acest timp se pierde cumva din identitatea acelui demers daca ajunge sa fie finalizat. Ne propunem sa ajungem la ceea ce doreste cetateanul in mod direct, sa se rezolve probleme punctuale pe care oamenii le au in zona in care locuiesc", a punctat Eduard Florea, directorul Directiei Economice.
Primaria Oradea are un buget propus de 5,3 milioane de lei pentru evenimentele din 2022, care ar putea suferi modificari, in functie de evolutia starii pandemice.
Totodata, in acest an se va investi masiv in cartierele oradene, avandu-se in vedere modernizarea strazilor inca neasfaltate, in acest moment fiind cuprinse pentru modernizare 130 de strazi, aflate in diferite stadii.
O parte dintre ele sunt in executie, in anumite cazuri, lucrarile vor incepe lucrarile in anul in curs, iar pentru restul se vor efectua documentatiile de studiu de fezabilitate si procedurile de licitatie.
„Asa cum am spus de anul trecut, vreau ca in acesti ani sa intram in toate cartierele care au ramas inca nemodernizate si sa asfaltam strazile pe care locuiesc oradenii", a mai mentionat primarul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
CDS
leviatan
theda mar
Acvatot 2019
EDIT-Structural
rigips
concelex
siniat
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ness project
strabag nivel 1
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander