Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Info-Santiere - Parteneriat pentru realizare investitie de 1 miliard euro, Drum Expres Arad-Oradea
Parteneriat pentru realizare investitie de 1 miliard euro, Drum Expres Arad-Oradea
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 15 Oct 2020 09:14
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus primele documentatii la autoritatile locale pentru realizarea drumului expres Arad-Oradea, un proiect de peste 1 miliard de euro.
Finantarea lucrarilor pentru executia acestui obiectiv de investitie rutiera sunt prevazute a fi realizate prin Programul Operational de Transport 2021-2027.
In urma acestor demersuri, Consiliul Local al Municipiului Oradea aprobat la inceputul acestei saptamani proiectul de hotarare privind aprobarea unor masuri in vederea realizarii obiectivului de investitii „Drum expres Arad-Oradea".
Astfel, s-a aprobat incheierea unui parteneriat intre municipiul Oradea, judetul Bihor, municipiul Arad, judetul Arad si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea acestei investitii in programul operational national specific din exercitiul financiar european 2021-2027, respectiv mandatarea de catre CNAIR a partenerilor pentru implementarea etapei de pregatire a acesteia (actualizare S.F.) in cadrul POIM 2014-2020.
Aceste masuri prevad aprobarea finantarii din bugetul local a cotei ce revine municipiului Oradea, de aproximativ 1.000.000 euro cu TVA inclus, pentru achizitionarea serviciilor de actualizare a Studiului de Fezabilitate, necesare pentru realizarea Drumului Expres Oradea-Arad. Costul final va fi stabilit dupa finalizarea procedurii de achizitie a serviciilor de actualizare a S.F.-ului si va fi repartizat in mod corespunzator intre parteneri (Consiliul Judetean Bihor, Primaria Oradea, Consiliul Judetean Arad, Primaria Arad), costurile partenerilor urmand a fi recuperate din fonduri nerambursabile.
Necesitatea realizarii acestui proiect pe termen scurt deriva din faptul ca DN 79 Arad-Oradea, conform studiilor de trafic, inregistreaza un trafic de autostrada, astfel ca, in domeniul infrastructurii rutiere din zona de vest a Romaniei, realizarea drumului expres Oradea - Arad a devenit o prioritate.
Conform proiectelor, drumul expres Oradea-Arad va avea profil de autostrada cu trei benzi de circulatie pe sens pe o distanta de 14,6 kilometri, profil de autostrada cu doua benzi pe sens pe o distanta de 43,5 km si profil de drum expres cu doua benzi de circulatie pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include si realizarea a 5 drumuri de legatura cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte si a 12 noduri rutiere.
Totodata, acest drum expres ar urma sa fie legat de autostrazile A1 si A3, asigurandu-se astfel conectivitatea cu infrastructura existenta, respectiv sectorul Oradea-Bors si Nadlac-Arad-Timisoara. Drumul va fi un drum cu un traseu nou, in afara localitatilor, cu exproprierile cerute de asigurarea coridorului necesar implementarii proiectului, in regim cu autostrada, cu patru benzi, doua pe un sens, cu iesiri si intrari pentru legaturile cu Drumul National 79 si cu drumurile judetene.
„Am facut demersuri pentru a accelera construirea acestui drum expres. Consiliul Judetean Bihor va face actualizarea Studiului de Fezabilitate, iar apoi proiectul va fi depus spre finantare la CNAIR, astfel incat, prin realizarea acestui proiect, Oradea va fi legata de Arad printr-un drum cu patru benzi. In felul acesta zona de sud a judetului va avea conditii pentru dezvoltare, iar noua sosea va functiona si ca centura ocolitoare a Salontei", a spus Ilie Bolojan.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESKgamma_2021TERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
hilti
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere