Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - ROMGAZ: Investitii de 400 milioane de euro in modernizarea depozitelor subterane
ROMGAZ: Investitii de 400 milioane de euro in modernizarea depozitelor subterane
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 07 Aug 2018 08:00
Romgaz intentioneaza sa investeasca aproximativ 400 de milioane de euro pana in anul 2025 in modernizarea depozitelor de gaze naturale pe care le opereaza, pentru a se corela cu dezvoltarea sistemului national de transport al gazelor naturale si al perimetrelor offshore din Marea Neagra. Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale, Transgaz, estimeaza ca, in 2020, necesarul de capacitate de inmagazinare va ajunge de la aproximativ 20 TWh pe ciclu, cat este estimat in prezent, la peste 37 TWh pe ciclul de inmagazinare. In prezent, capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale este asigurata in Romania prin intermediul a sapte depozite subterane, cu o capacitate activa totala de 33,93 TWh (3,131 miliarde metri cubi) pe ciclu de inmagazinare, respectiv o capacitate de injectie de 262,45 GWh/zi si capacitate de extractie de 348,68 GWh/zi. Pe piata de inmagazinare din Romania sunt activi doi operatori: Romgaz, care detine licenta pentru operarea a sase depozite (a caror capacitate cumulata reprezinta 90,7% din totalul la nivel national) si Depomures, care detine depozitul de la Targu Mures.
Cele sase depozite Romgaz sunt localizate in Balaceanca (judetul Ilfov), Bilciuresti (Dambovita), Cetatea de Balta (Alba), Ghercesti (Dolj), Sarmasel (Mures) si Urziceni (Ialomita). In pofida capacitatii tehnologice declarate, de 33,28 milioane metri cubi standard pe zi, din cele sase depozite Romgaz, s-a atins un debit maxim istoric zilnic extras simultan din toate depozitele de doar 25 milioane metri cubi standard pe zi. In acest context, Romgaz are planificate investitii de 397 milioane de euro in vederea dezvoltarii infrastructurii de depozitare a gazelor naturale.
 
Modernizarea infrastructurii sistemului de inmagazinare de la Bilciuresti
Prin modernizarea infrastructurii sistemului de inmagazinare de la Bilciuresti (judetul Dambovita), Transgaz vizeaza cresterea capacitatii de livrare zilnica a gazelor naturale din depozit pana la 20 milioane mc/zi si asigurarea unui grad sporit de siguranta in exploatare. Proiectul prevede modernizarea instalatiilor de separare, masurare si uscare a grupurilor Bilciuresti, sistematizarea si reabilitarea sistemului de conducte de aspiratie/ refulare a gazelor si modernizarea sistemului de racire a statiei de comprimare, modernizarea a 19 sonde de injectie/ extractie, constructia a patru sonde noi de foraj si a unei conducte de 11 km pentru transportul gazelor intre depozitul Bilciuresti si statia de comprimare Butimanu. Studiul de fezabilitate a fost finalizat in 2017, in aceasta perioada obiectivul fiind in curs de proiectare, pana in anul 2020. Totodata, in intervalul 2018-2022 se vor obtine, etapizat, documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiilor de construire si vor fi intocmite documentatiile pentru licitatii si achizitii. Constructia efectiva este programata in perioada 2019-2025. Valoarea totala estimata a investitiei este de 59 milioane de euro.
 
La Ghercesti se vor investi 122 milioane de euro
Un alt proiect, in valoare de 122 milioane de euro, vizeaza cresterea capacitatii de stocare subterana a gazelor naturale la depozitul Ghercesti (Dolj). Proiectul are ca scop completarea infrastructurii sistemului de inmagazinare a gazelor naturale de la Ghercesti pentru asigurarea conditiilor de operare la capacitatea de 600 milioane mc/ ciclu. Lucrarile vor consta in modernizarea statiei de comprimare a gazelor, extinderea instalatiilor de uscare si masura a gazelor naturale, modernizarea a 20 de sonde de injectie/ extractie si interconectarea depozitului de la Ghercesti cu sistemul national de transport al gazelor naturale (SNT). Proiectul va fi derulat in perioada 2020-2025. Pana in 2020 este planificata elaborarea studiului de fezabilitate, proiectarea este prevazuta in 2021, in anul 2022 vor fi realizate documentatiile tehnice pentru obtinerea autorizatiilor de construire si pentru demararea licitatiilor si procedurilor de achizitii, iar pana in 2025 este prevazuta finalizarea constructiei si punerea in functiune a noului depozit de inmagazinare a gazelor naturale.
 
Depozit nou de stocare subterana a gazelor naturale in Moldova
Planurile Romgaz mai prevad constructia unui depozit nou de stocare subterana a gazelor, in regiunea Moldovei, in urma unei investitii de 80 de milioane de euro. In vederea realizarii acestui obiectiv, este prevazuta transformarea in depozit de inmagazinare subterana a unuia sau mai multor campuri depletate dintre urmatoarele: Pocoleni, Comanesti, Todiresti si Davideni. Depozitul va avea o capacitate de aproximativ 200 milioane mc/ ciclu, cu o capacitate de injectie de circa 1,4 milioane mc/ zi si o una de extractie de doua milioane de metri cubi pe zi. Constructia va include o statiei de comprimare, instalatii de uscare si masurare a gazelor naturale, instalatii tehnologice si sonde de injectie/ extractie si interconectarea depozitului cu SNT. Pana in 2020 este planificata elaborarea studiului de fezabilitate, proiectarea este prevazuta in 2021, in anul 2022 vor fi realizate documentatiile tehnice pentru obtinerea autorizatiilor de construire si pentru demararea licitatiilor si procedurilor de achizitii, iar pana in 2025 este prevazuta finalizarea constructiei si punerea in functiune a noului depozit de inmagazinare a gazelor naturale.
 
Cresterea capacitatii de stocare a gazelor la depozitul Sarmasel
In vederea majorarii capacitatii de stocare subterana a gazelor naturale la depozitul Sarmasel (regiunea Transilvaniei), investitiile Transgaz vizeaza cresterea capacitatii depozitului existent de la 900 milioane mc/ ciclu la 1.550 milioane mc/ ciclu (o majorare cu 650 milioane mc/ ciclu), cresterea capacitatii de injectie cu 4 milioane mc/ zi, la un total de 10 milioane mc/ zi, sporirea capacitatii de extractie cu 4 milioane mc/ zi, la un total de 12 milioane mc/ zi, prin dezvoltarea capacitatii de comprimare, infrastructura noua de suprafata pentru 46 de sonde de injectie-extractie, forajul unor sonde noi etc. Proiectul va presupune, astfel, extinderea statiei de comprimare si a instalatiilor de uscare si masurare a gazelor naturale, modernizarea a 46 de sonde de injectie/ extractie si instalarea a 15 sonde noi de foraj. Studiul de fezabilitate este planificat a fi realizat pana la finele anului viitor, proiectarea si documentatia tehnica in vederea obtinerii autorizatiilor de construire sunt prevazute pentru anul 2020, in 2021 s-a planificat demararea procedurilor de licitatie si achizitii, iar pana la finele anului 2024 este prevazuta derularea efectiva a lucrarilor si punerea in functiune a depozitului modernizat si extins. Valoarea investitiei este evaluata la circa 136 milioane de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
leviatan
MAKITA
ness project
Ubitech
noark
concelex
quadratum
strabag nivel 1
theda mar
EDIT-Structural
viarom
ERBASU CONSTRUCT
siniat
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander