Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - UPT: Campusul de 25 milioane euro asigura stabilitate pe piata muncii din vestul tarii
UPT: Campusul de 25 milioane euro asigura stabilitate pe piata muncii din vestul tarii
Info-Santiere Publicat de AG&F 31 Oct 2023 11:49
Universitatea Politehnica Timisoara este liderul de proiect al Consortiului Regional pentru Invatamant Dual Vest Timisoara. Este vorba de o asociere intre Primaria Timisoara, Alianta Timisoara Universitara, noua licee si 16 companii din vestul tarii, care au o mare nevoie de forta de munca. Prin acest consortiu a fost accesata o finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta pentru construirea unui campus dual unde tinerii vor fi pregatiti profesional, conform celor mai exigente cerinte de pe piata muncii. Valoarea investitiei este 25 milioane euro. Mai multe companii ce activeaza in vestul tarii deruleaza in prezent proiecte ce privesc extinderea actualelor fabrici sau spatii de productie. Valoarea totala a acestora se apropie de un miliard de euro, suma ce cuprinde atat constructiile in sine, cat si dotarea cladirilor cu echipamente de ultima generatie, roboti industriali si linii de productie asemanatoare cu cele din vestul Europei. In urma acestor investitii, nevoia de angajati – meseriasi, dar si specialisti – va creste in urmatorii ani. Pentru ca investitiile sa fie eficiente, fabricile trebuie populate cu tehnicieni si operatori de productie bine pregatiti.
Campusul dual este una dintre solutiile ce poate oferi pietei muncii astfel de angajati. Finantarea acestuia a fost obtinuta prin Planul National de Redresare si Rezilienta, iar consortiul prin care se va derula aceasta investitie este un parteneriat intre 31 de institutii, companii si asociatii profesionale.
"Piata muncii are nevoie de parteneriate sanatoase si este timpul sa lasam orgoliile de o parte pentru ca vin vremuri grele. Schimbarile produse de automatizare sau tehnologiile emergente, precum si accelerarea impactului schimbarilor climatice sunt doar cateva dintre provocarile industriei si sistemului educational, in egala masura. Raspunsul la aceste provocari poate fi doar un parteneriat sanatos si deschis pentru constructia unei piete a muncii echitabila si rezilienta. Campusul regional pentru invatamant dual reprezinta esenta unui astfel de parteneriat, intre comunitatea educationala, autoritatea publica si industrie. Automatizarea si integrarea intereselor comune si specifice intr-un proiect de mari dimensiuni, cu un impact relevant, pozitiv, asupra tuturor partilor implicate e in sine o provocare”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Campusul Regional pentru Invatamant Dual va fi un ansamblu de constructii eficiente din punct de vedere energetic, cu o suprafata de aproximativ 14.000 de metri patrati. Aici se vor regasi sase clustere educationale pre-universitare, fiecare cu cate cinci sali de clasa, laboratoare si spatii de recreere, alte sase clustere educationale universitare, fiecare cu cate trei sali de curs si laboratoare. De asemenea, in cadrul campusului vor fi amenajate ateliere pentru practica specializata in domenii precum: electronica, mecanica, electrica, robotica, telecomunicatii, industria apei si horeca. Elevii si studentii vor avea la dispozitie 60 de camere de locuit, precum si spatii de co-work, sala de sport si cantina. In anii in care campusul se va construi, proiectul se va derula in infrastructura existenta a universitatilor si liceelor partenere. In paralel, in urma unor consultari cu companiile, vor fi acreditate mai multe calificari profesionale aparute in ultimii ani. Termenul de finalizare a campusului este anul 2026.
"Campusul va acoperi patru domenii economice foarte importante: automotive – cu componentele specifice de automatizari, industry 4.0, mecatronica, inginerie electrica si mecanica, electronica si telecomunicatii – in domenii de varf, gestionate de partenerii locali, industria apei – cu toate componentele sale prin parteneriatul cu companiile de apa din regiune, constructii si industria ospitalitatii. Practic, prin constructia rutei complete de educatie in sistem dual, campusul va avea ca beneficiari atat elevi din liceele partenere, dar si studenti din noile programe de studiu ce se vor construi in sistem dual, la nivelul universitatilor. Pana la constructia campusului, proiectul isi propune formarea a cel putin 150 de studenti si 250 de elevi, dintre care un procent important il reprezinta cei ce provin din mediile defavorizate”, a declarat Dan Diaconu, director in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.
"Tinand cont de nevoile de dezvoltare durabila tot mai puternice ale domeniului apei, in contextul generat de schimbarile climatice, este nevoie de crearea cat mai urgenta a unor calificari profesionale complete avand scop declarat dezvoltarea educatiei centrata pe nevoile elevului sau studentului, in stransa concordanta cu necesitatile si nevoile pietei. In acest context, participarea companiilor de apa din Timisoara, Arad si Deva ca si parteneri in cadrul acestui proiect, alaturi de universitati puternice, poate genera un model de urmat si pentru alte sectoare de interes ale economiei nationale”, sustine Ilie Vlaicu, presedintele Asociatiei Romane a Apei.
 
Piata muncii are nevoie ca tinerii NEETs sa invete o meserie
Conform ultimelor date publicate de institutul european de statistica Eurostat, procentul tinerilor romani care nu lucreaza si nici nu sunt inmatriculati la o institutie de invatamant (NEETs) este de 19,8%. Astfel ca Romania are cei mai multi tineri fara ocupatie din Uniunea Europeana, aproape dublu fata de media din spatiul comunitar. In contextul in care nevoia de meseriasi din piata muncii este tot mai mare, tinerii NEETs pot fi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.
"Daca reusim sa vorbim pe intelesul lor, sa le aratam tinerilor ce pot invata in campusul dual, sa le oferim burse sa nu mai paraseasca scoala prematur, vom reusi sa scadem acest procent ingrijorator pentru Romania. Va fi o munca extraordinar de dificila pentru ca in primul rand trebuie sa schimbam mentalitatea unor categorii de oameni. Avantajul acestui model este ca poti avea o meserie si apoi, daca ai potential, poti sa-ti continui studiile prin pasi succesivi, chiar pana la nivel de doctorat”, sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
noark
ness project
Acvatot 2019
quadratum
EDIT-Structural
leviatan
concelex
rigips
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
strabag nivel 1
MAKITA
siniat
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander