Agenda Constructiilor
Marti, 17 Mai 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - BERD: Imprumut de 20,3 mil. euro pentru infrastructura de transport din Timisoara
BERD: Imprumut de 20,3 mil. euro pentru infrastructura de transport din Timisoara
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 24 Dec 2021 12:27
Primaria Municipiul Timisoara a semnat un acord de finantare cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un imprumut de 20,3 milioane de euro.
Imprumutul a fost realizat pentru a acoperi costurile de finantare pentru proiectele de mobilitate si transport public ale orasului, respectiv cheltuielile neeligibile si partea de cofinantare a primariei pentru innoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea liniei 2 - Stan Vidrighin, precum si pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) si un studiu de optimizare a liniilor existente.
Aceste proiecte sunt un „trigger investment” pentru Timisoara, prin care orasul va deveni al 53-lea membru al „Programului de Orase Verzi pentru Dezvoltare Durabila” al BERD. Prin acest program, municipalitatea va dezvolta, alaturi de celelalte orase membre, un „Plan de Actiune pentru Orasul Verde” care sa prioritizeze provocarile principale in zona de mediu si sa dezvolte solutii particulare orasului vizat.
Infrastructura de transport electric (tramvaie, troleibuze) din Timisoara ii confera un avantaj pentru tranzitia catre mobilitate verde, iar aceste proiecte joaca un rol important in valorificarea si mentinerea ei la standard.
Imprumutul are o marja de 1,15% pe an si o dobanda care rezulta din suma acestei marje cu rata interbancara (Euribor) care este in acest moment in teritoriu negativ. In contextul in care suma marjei cu rata interbancare este mai mica decat zero, se va considera ca rata este egala cu zero.
Partea substantiala a valorii proiectelor de investitii este finantata prin Programul Operational Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin acest proiecte se estimeaza o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera - echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an.
„Ne bucuram de increderea pe care ne-o confera BERD prin acest acord care va aduce Timisoara mai aproape de a fi un oras verde din punct de vedere al mobilitatii. Este un semnal puternic ca orasul doreste cu adevarat reforma pe acest sector.
BERD este un finantator cu experienta, de renume international in sectorul de mobilitate si transport public, iar acest imprumut ne deschide poarta catre piata europeana de consultanta pe mobilitate. Avem nevoie de cei mai competenti oameni pentru realizarea documentelor strategice ale orasului” transmite viceprimarul Ruben Latcau.
 
ALLBIMAUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hidroplasto
viarom
hilti
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
Acvatot 2019
leviatan
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
rigips
PPTT
CELCO 2020
MAKITA
Ubitech
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere