Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CFR SA: Fonduri nerambursabile de 5,8 miliarde euro pentru investitii, pana in 2027
CFR SA: Fonduri nerambursabile de 5,8 miliarde euro pentru investitii, pana in 2027
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 09 Nov 2022 15:07
Compania Nationala de Cai Ferate (CFR SA) are prevazute finantari nerambursabile de 5,8 miliarde euro in perioada 2021-2027 pentru dezvoltarea si modernizarea retelei nationale de cai ferate, a declarat Ion Simu-Alexandru, directorul general al CFR SA cu prilejul participarii sale la conferinta Italy & Romania - Building together, ce a avut loc pe 8 noiembrie in Bucuresti. Pe langa proiectele aflate in derulare, precum cele din centrul si vestul tarii, compania de cai ferate pregateste studiile de fezabilitate pentru modernizarea retelelor ce strabat regiunea Moldovei, dar si un proiect major nou, in valoare de 2,1 miliarde euro, ce prevede moderinzarea tronsonului Caransebes - Craiova, investitiei ai carei indicatori tehnico-economici urmeaza sa fie aprobati de Guvern in aceasta saptamana.
"Una din tintele strategice ale companiei pentru perioada de programare 2021-2027 de alocare a fondurilor nerambursabile este reprezentata de modernizarea infrastructurii feroviare pentru cresterea vitezei de circulatie, si aici as face referire la reteaua de cale ferata Frontiera Curtici - Arad - Simeria - Brasov - Bucuresti - Constanta, unde din cei 850 km lungime totala, in perioada 2022-2024 se vor finaliza lucrarile de semnalizare pentru 307,8 km, intre Sighisoara si Simeria, dar si lucrarile pe tronsonul km 614 - Gurasada - Simeria, care vor fi definitivate integral. De asemenea, pana in anul 2025 estimam ca vom finaliza si lucrarile de reabilitare pentru cei 112 km de cale ferata dintre Brasov si Sighisoara", a declarat Ion Simu-Alexandru.
Pentru cei 26,8 km de cale ferata dintre Predeal si Brasov, CFR are in derulare contractul de elaborare a studiului de fezabilitate (SF), cu termen de finalizare la sfarsitul anului 2023, dupa care vor fi initiate procedurile pentru atribuirea lucrarilor de proiectare si executie.
In ceea ce priveste Coridorul Central Nord al retelei Rin-Dunare, pe tronsonul Ilva Mica - Coslariu - Apahida pana la limita Suceava, cu o lungime de 412 km, SF si proiectul tehnic (PT) vor fi realizate pana la finalul anului 2024, dupa care vor fi demarate licitatii pentru atribuirea lucrarilor.
"Pentru coridoarele care strabat Moldova: Ploiesti Triaj - Focsani - Roman - Iasi - Frontiera cu Republica Moldova si Pascani - Darmanesti - Vicsani - Frontiera Ucraina, avem in derulare SF pentru cei 578 km, iar dupa aprobarea variantei finale vor fi implementate lucrarile privind proiectarea si executia acesteia", a mai spus directorul general al CFR SA.
 
Lucrari de modernizare pentru 2.087 km de cale ferata, prin PNRR
Ion Simu-Alexandru a mai subliniat ca prin PNRR vor fi finantate lucrari de dezvoltare si modernizare a retelei nationale de cai ferate pe o lungime totala de 2.087 km. "Ma refer la Coridorul Rin-Dunare, latura sudica, de la Caransebes la Arad (162 km). Saptamana trecuta am semnat primele lucrari, ceea ce inseamna tronsonul de la Timisoara Est pana la Ronat Triaj, cu lucrari de anvergura privind modernizarea pasajelor, a statiilor de cale ferata si instalarea de sisteme moderne de semnalizare. In derulare avem si Coridorul de Vest, de la Cluj-Napoca la Episcopia Bihor, insumand 166,4 km. In aceasta saptamana, joi, vom semna primul lot din aceasta sectiune, urmand ca celelalte sa fie semnate pana la finalul anului si in functie de rezultatele procedurilor, sa avem semnate peste 50% din contractele ce vor primi finantare prin PNRR. In derulare mai avem si electrificarea tronsoanelor Constanta - Mangalia si Videle - Giurgiu, cu o lungime totala de 100 km. Semnam anul acesta SF pentru aceste lucrari. De asemenea, avem in desfasurare lucrari de reinnoire a suprastructurii feroviare pe linia Craiova - Pitesti - Bucuresti (263 km), caz in care, in aproximativ doua saptamani, vom semna contractele pe primul tronson, de la Craiova la Pitesti, urmand ca si pentru celalalt tronson, Bucuresti - Pitesti, sa semnam contractul de executie pana la finalul anului. Prin PNRR avem si proiecte de tip Quick Wins, lucrari de inlocuire punctuala a elementelor componente ale suprastructurii cailor ferate, in valoare de 56,13 milioane de lei. In acest an, chiar in aceasta saptamana, avem in plan, la nivelul ministerului, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul Caransebes - Craiova, care va fi impartit in 6 loturi si finantat prin Programul Operational Transport, un proiect in valoare de 2,1 miliarde euro, benefic pentru infrastructura feroviara de pe teritoriul Romaniei", a mai punctat directorul general al CFR SA, la evenimentul Italy & Romania - Building together.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1
theda mar
ness project
Ubitech
MAKITA
CDS
noark
Acvatot 2019
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
EDIT-Structural
concelex
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander