Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - MIPE: Contract de 32 milioane euro pentru infrastructura de apa din Mures
MIPE: Contract de 32 milioane euro pentru infrastructura de apa din Mures
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 22 Mar 2023 12:41
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a semnat contractul de finantare pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Mures, in perioada 2014-2020”, in valoare totala de peste 32 de milioane de euro, care include 12 localitati din 6 unitati administrativ - teritoriale din judet.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta imbunatatirea infrastructurii de apa in localitatile din zona Ludus - Grebenisu de Campie.
„Am semnat un nou proiect de investitii in sectorul de apa, care se adauga portofoliului semnificativ pe care l-am construit in ultima perioada, prin efortul colegilor din autoritatea de management a Programului Operational Infrastructura Mare si in parteneriat cu autoritatile locale. De la preluarea mandatului, am semnat 14 contracte pentru conectarea Romaniei la reteaua de apa, in valoare de aproximativ 2,2 miliarde euro. Acceleram investitiile in sectorul de apa si apa uzata, prin noile apeluri care vor fi deschise chiar in urmatoarele luni, prin Programul Dezvoltare Durabila, in cadrul caruia 3,4 miliarde de euro sunt destinati infrastructurii de apa - canal si tranzitiei la o economie circulara”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
De investitia asigurata prin contractul de finantare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populatiei la serviciile de alimentare cu apa va creste de la 64,37% inainte de proiect la 78,20% dupa finalizarea proiectului.
De investitia asigurata prin contractul de finantare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populatiei la serviciile de alimentare cu apa va creste de la 64,37% inainte de proiect la 78,20% dupa finalizarea proiectului.
Rezultatele concrete ale proiectului:
- 50,043 km de aductiune
- 24,163 km de retea de distributie apa potabila
- 5 rezervoare inmagazinare
- 8 statii tratare apa
Obiectivele specifice al proiectului derulat in judetul Mures sunt vizeaza conformarea la standardele europene privind calitatea apei destinate consumului uman, prin:
- Masuri de crestere a gradului de conectare a populatiei la reteaua de apa;
- Alimentarea cu apa potabila in regim continuu si la standardele de calitate stabilite prin legislatie;
- Cresterea gradului de siguranta in functionarea sistemului.
 
Proiectul contribuie la dezvoltarea socio-economica a zonei prin:
- Crearea de locuri de munca in perioada de implementare a contractelor de lucrari si servicii;
- Stimularea investitiilor private si a turismului in zona rurala cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economica a zonei de proiect. Accesul la serviciile publice de apa si canalizare sigure si de calitate va stimula societatile comerciale, investitorii si dezvoltatorii de a investi in aria proiectului. Se va contribui si pe aceasta cale la crearea de locuri de munca si venituri suplimentare la bugetele locale, utile in dezvoltarea comunitatilor si imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei;
- Reducerea riscului de poluare a solului si apelor subterane si imbunatatirea calitatii mediului;
- Imbunatatirea conditiilor de viata si reducerea riscului de imbolnavire in mediul rural prin asigurarea furnizarii apei potabile de calitate, in conditii de siguranta si in regim continuu;
- Imbunatatirea functionala cu ajutorul SCADA centralizat si prin marirea capacitatii de interventie in caz de avarii.
2,3 milioane euro pentru digitalizarea operatorului de apa din Targu Mures
De asenebea, a fost semnat contractul prin care operatorul de apa Aquaserv Targu Mures va beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare pentru achizitia de echipamente si software care sa permita dezvoltarea sistemului de management al pierderilor de apa.
Investitiile in digitalizarea companiei finantate prin acest proiect sunt de peste 2,3 milioane de euro si se inscriu in obiectivul de continuare a masurilor de digitalizare necesare pentru eficientizarea investitiilor, reactualizarea, modernizare si extinderea sistemelor SCADA implementate in cadrul programelor ISPA si POS MEDIU, pentru imbunatatirea urmaririi parametrilor in operarea sistemelor de producere si distributie a apei potabile, de colectare si epurare a apei uzate.
Bugetul destinat digitalizarii infrastructurii operate de catre operatorii regionali prin POIM, in cadrul apelului deschis la finalul anului trecut, este de 25 milioane de euro la care se adauga alte 3,4 milioane de euro din bugetul de stat si bugetele locale.
Proiectele finantate in cadrul acestui apel sunt dedicate optimizarii operarii infrastructurii si sigurantei in exploatare si vizeaza:
- Extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apa si canalizare (automatizari, SCADA, GIS, contorizari, echipamente pentru monitorizarea pierderilor);
- Achizitia de echipamente si software pentru digitalizarea activitatii de furnizare a serviciilor de apa si canalizare (sisteme de management al pierderilor, platforma digitala integrata /sistem informatic integrat etc.).
Investitiile in sectorul de apa-canalizare vor continua si in perioada de programare 2021-2027, Programul Dezvoltare Durabila asigura finantarea pentru 3.768 km conducte noi sau optimizate de apa si 3.209 km conducte noi sau optimizate de apa uzata. Reamintim ca toate apelurile de proiecte finantate prin Programul Dezvoltare Durabila vor fi deschise pana la finalul acestui an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
MAKITA
quadratum
ness project
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
rigips
noark
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
CDS
EDIT-Structural
concelex
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander