Agenda Constructiilor
Sambata, 22 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - CE indeamna statele sa introduca interdictii pentru centralele de apartament
CE indeamna statele sa introduca interdictii pentru centralele de apartament
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Stelian DINCA 24 Iul 2023 11:23
Controversele legate de interzicerea centralelor pe gaz in apartamentele noi din Romania continua sa fie neclare. Dupa o serie de amanari, romanii asteapta cu nerabdare sa afle termenul limita pentru aceasta schimbare majora in politica de incalzire, o data pe care se asteapta sa o anunte Uniunea Europeana (UE) in 2024.
Comisia Europeana a initiat pachetul RePowerEU, care indeamna statele membre sa introduca interdictii pentru centralele de apartament. Cu toate acestea, planul a ramas intr-un stadiu preliminar in Romania. Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, afirma ca problema merita o examinare mai aprofundata, potrivit informatiilor din ziare.com.
 
Incalzirea pe lemne inlocuita de gaz
Initiativa a fost sustinuta de fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, avand in vedere preocuparile legate de poluarea generata de aceste centrale in orasele mari. In pofida acestui fapt, decizia a fost amanata, iar Fechet sugereaza ca milioane de case care se incalzesc cu lemn ar trebui sa treaca la centrala pe gaz, pentru a reduce presiunea asupra padurilor.
 
Centrale termice de apartament sa fie inlocuite de pompe de caldura
Un element central in discutie, centralele pe gaz de apartament ( un exemplu popular, in condensatie, de eficienta sporita la ora actuala este Ariston Cares S de 24 kW) se refera la planul Uniunii Europene de a inlocui aceste sisteme de incalzire cu optiuni mai prietenoase cu mediul, precum pompe de caldura, incalzire solara sau sisteme de termoficare. In prezent, exista o propunere de a interzice vanzarile de centrale individuale pe gaz in UE incepand cu 1 ianuarie 2029.
 
Centrale de apartament pe gaz, aproximativ ⅓ din locuintele locale
In Romania, doar aproximativ 1,2 milioane din cele 8,5 milioane de locuinte sunt conectate la sisteme de incalzire centralizate. Aproximativ o treime din locuintele din tara se incalzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament.
La nivelul UE, exista 65 de milioane de centrale termice individuale, ceea ce face ca inlocuirea gazului ca forma de incalzire sa fie o sarcina dificila. Multe dintre tarile membre UE au inceput deja procesul de interzicere a utilizarii centralelor pe gaz in cladiri, inclusiv Danemarca, Norvegia, Olanda si Franta.
In perspectiva UE, cea mai promitatoare solutie tehnologica pentru a atinge obiectivele de decarbonizare este inlocuirea centralelor de apartament cu pompe de caldura. Aceste dispozitive transfera caldura din mediul inconjurator in interiorul locuintei, si pot fi utilizate si ca aparate de aer conditionat. Desi costurile de instalare pot fi mai mari, expertii sustin ca pe termen lung, ele pot fi mai economice decat centralele termice.
Asadar, in contextul planurilor UE, interzicerea centralelor pe gaz in Romania este o inevitabilitate, insa timpul si detaliile implementarii raman de vazut. Concluzia este ca o transformare este in curs de desfasurare, in care energia verde va deveni tot mai prezenta in casele romanilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Ubitech
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
siniat
konsent
CDS
BogArt
strabag nivel 1
noark
rigips
quadratum
viarom
ERBASU CONSTRUCT
ness project
leviatan
theda mar
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander