Agenda Constructiilor
Vineri, 31 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - SUPERLIT isi concentreaza livrarile pe export
SUPERLIT isi concentreaza livrarile pe export
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 23 Feb 2015 14:36
Piata de tubulatura din poliester armat cu fire de sticla si insertie de nisip (PAFSIN) din Romania a scazut in 2014 la mai putin de 13 milioane de euro, in contextul in care Guvernul a taiat o parte importanta din investitiile necesare in infrastructura, inclusiv proiecte de alimentare cu apa si retele de canalizare, potrivit opiniei lui Bogdan Nitu, directorul general al Superlit, parte a grupului Karamanci Holdings - Turcia si unul dintre cei mai importanti furnizori europeni de conducte si accesorii realizate din PAFSIN. Totodata, contractia pietei de profil este pusa pe seama ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial - Mediu (POS-Mediu), aceasta ajungand la 42,28%, respectiv la 1,866 miliarde euro din totalul de 4,413 miliarde euro alocate. "Presiunea exercitata de ONG-urile «eco-teroriste» a generat o situatie absurda pe piata, in care autoritatile nu mai au curaj sa emita avize de mediu, iar microhidrocentralele sunt considerate un pericol. Daca ar fi adevarat, Elvetia, Norvegia, Austria, Canada si Noua Zeelanda ar fi tari care nu respecta mediul. De asemenea, trebuie mentionata si Organizatia Natiunilor Unite, care promoveaza si incurajeaza constructia de microhidrocentrale ca sursa curata de energie (UNIDO)", a declarat Bogdan Nitu.
Potrivit managerului, situatia de pe piata de tubulatura din Romania se va mentine dificila in lipsa unor schimbari radicale in zona de strategie si executie la nivel guvernamental. "In aceste conditii, nu putem spera decat la o stabilizare a sectorului de conducte din PAFSIN in jurul valorii de 13 milioane de euro in anii urmatori. Lucrarile de irigatii ar putea determina o crestere rapida a productiei agricole si a cererii pe piata de tubulatura, insa, pentru moment, initiativele in acest domeniu provin exclusiv din zona privata. Pe termen mediu si lung este posibila o revigorare a pietei, in masura in care intreaga tara va intra intr-un alt ritm de dezvoltare. Ne dorim acest lucru si suntem pregatiti pentru a face fata cererii. Pana atunci, insa, ne vom concentra in continuare pe pietele externe si, din acest motiv, nu planificam investitii in Romania", a mai spus managerul companiei.
Anul trecut, societatea a livrat conducte si accesorii din PAFSIN pentru retelele de apa si canalizare din judetele Braila si Hunedoara (programe cu finantare europeana) si pentru cele doua microhidrocentrale nou-construite in judetul Bistrita. "Dificultatile intampinate in tara ne-au facut sa ne reorientam catre export si am livrat cantitati importante in diverse state din Uniunea Europeana, unde ne confruntam cu o competitie normala, cu producatori recunoscuti ce furnizeaza produse care respecta standardele de calitate, spre deosebire de piata locala, unde au aparut recent tevi de origine iraniana, importate din Turcia, cu o calitate foarte slaba", a explicat Bogdan Nitu.
La nivel national, Superlit detine o fabrica la Buzau, realizata in 2008, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Principalii competitori pe piata de tubulatura din PAFSIN sunt grupurile Superlit, Amiantit si Hobas.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiVideoConfAC-iulTERAPLASTman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
leviatan
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
FRONTALE
CELCO 2020
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
Ubitech
BMI_Icopal
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023