Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - TERAPLAST a depasit pragul de un miliard de lei al afacerilor, in anul 2020
TERAPLAST a depasit pragul de un miliard de lei al afacerilor, in anul 2020
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 18 Feb 2021 15:36
Grupul TeraPlast, cu cele doua divizii, de mase plastice si metal, a depasit cifra de afaceri de un miliard de lei in 2020. Profitul net s-a dublat in aceeasi perioada, ajungand la 79 milioane de lei.
Divizia de Mase Plastice, care ramane in componenta grupului TeraPlast, include business-urile Instalatii, Reciclare, Granule si Ferestre si usi. Acestora li se vor adauga in 2021 TeraPlast Folii Biodegradabile si firma Somplast.
Divizia de Mase Plastice a TeraPlast a avut o cifra de afaceri de 396,9 milioane de lei, in crestere cu 16% comparativ cu anul precedent si a generat EBITDA de 56,5 milioane de lei, cu 56% mai mare decat in 2020.
"Anul 2020 ne-a provocat, si am inceput increzatori anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a grupului nostru. Business-ul facut prin Divizia de Mase Plastice are o marja EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de indatorare, ceea ce reflecta stabilitatea afacerilor noastre si potentialul de dezvoltare. Investitiile de 157 milioane lei pe care le implementam vor aduce plus-valoare pentru actionarii nostri. De asemenea, ne propunem sa ajungem curand la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau si cifrele realizate prin divizia de metal si linia de profile de tamplarie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua sa crestem organic si prin fuziuni si achizitii atat pe pietele pe care activam, cat si pe piete noi", a declarat Ioana Birta, director financiar al grupului TeraPlast.
 
Cea mai buna performanta in 2020 a fost realizata de segmentul de Instalatii si Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast care a avut o crestere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezinta 43 milioane de lei, si o marja de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% in aceeasi perioada pana la 291,6 milioane de lei.
"Cresterea cifrei de afaceri ar fi fost si mai mare daca nu am fi fost limitati de capacitatea de productie. Exporturile au fost de 9% din cifra de afaceri si ne propunem sa ajungem la 15% pe toata firma, atat cat au fost exporturile de granule. Am decis sa facem in 2021 investitii de peste 157 de milioane de lei pentru a fi mai rapizi in livrari si sa nu mai ajungem sa ne refuzam clientii din lipsa de capacitate", a declarat Ovidiu Gurau, directorul comercial TeraPlast.
 
Linia de business Granule se remarca printr-o crestere de 59% a EBITDA, aceasta ajungand la 12 milioane de lei in 2020. Pentru aceasta linie de business sursa cresterilor viitoare sunt granulele ignifugate, fara halogeni. Grupul TeraPlast este cel mai mare producator de granule din 10 tari vecine si suntem singurii producatori de granule ignifugate, fara halogeni din Romania.
 
Linia de business ferestre si usi este in continuare in atentia management-ului pentru imbunatatirea performantelor, dupa ce in 2020 a inregistrat o crestere de 21% a cifrei de afaceri, dar profitabilitatea a fost sub asteptari. Prin masurile luate, rata EBITDA va creste la 11%, pentru a ajunge in grupul primilor 10 producatori din Romania.
 
Pentru anul 2021, EBITDA bugetata a grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, in crestere cu 57% fata de 2020, respectiv o cifra de afaceri de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu 2020. Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalatii & Reciclare, Granule, Ferestre si usi, Ambalaje flexibile si Folii Biodegradabile.
"Suntem si vom ramane cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investitiile pe care le facem vom deveni, in 2022, lideri in Romania atat la productia de tevi de polietilena, cat si la productia de amblaje flexibile. Cu banii incasati din vanzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achizitii de companii, cum a procedat in decembrie cu Somplast, va reduce gradul de indatorare fata de banci si va acorda dividende", a declarat Alexandru Stanean, director general al grupului TeraPlast.
***
Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile si Somplast. Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2020, in indicii TotalCap si MicroCap ai FTSE Russell.
In cadrul evaluarii Vektor in baza a 15 criterii de comunicare in relatia cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al doilea an consecutiv.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
Arduro
ness project
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
theda mar
leviatan
strabag nivel 1
Ubitech
MAKITA
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
EDIT-Structural
viarom
rigips
noark
CDS
concelex
konsent
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander