Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - REI: Peste 3.000 MW proiecte de energie solara se vor instala in Romania in 2 ani
REI: Peste 3.000 MW proiecte de energie solara se vor instala in Romania in 2 ani
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Stelian DINCA 14 Mar 2023 13:20
Peste 3.000 MW proiecte de energie solara se vor instala in Romania pana la finalul anului 2025, arata estimarile REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, cu proiecte semnificative depuse in ultimul an pe schemele dedicate cresterii eficientei energetice.
Peste 500 MW ar putea intra pe piata in urmatorii ani, ce reprezinta strict proiectele depuse de echipa REI pe parcursul anului 2022, in doua sesiuni de finantare - Componenta 6 din PNRR (Ministerul Energiei) - apel deschis in primavara anului trecut si o ultima alocare pe Schemele de Energie din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) - apeluri deschise in toamna anului trecut si gestionate de Ministerul pentru Investitii si Proiecte Europene (MIPE).
Pe schema de finantare deschisa anul trecut de Ministerul Energiei, cu alocare din PNRR, au aplicat peste 700 de companii. Din total, peste 500 de aplicanti au intrat in etapa finala de finantare, dupa ce au obtinut punctajul necesar si au respectat toate cerintele solicitate.
„La inceputul lunii martie 2022, Ministerul Energiei a lansat apelul din Componenta 6 - PNRR, ce a vizat sprijin nerambursabil pentru companiile care vor sa isi sporeasca eficienta energetica, prin instalarea de solutii regenerabile, atat din surse solare, eoliene, cat si biomasa, hidro sau altele. Datorita cererii foarte ridicate, sesiunea a fost prelungita de trei ori, astfel ca apelul s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie. Desi cu o intarziere de aproape sase luni fata de calendarul asumat de Ministerul Energiei, beneficiarii urmeaza sa afle proiectele castigatoare in perioada urmatoare. Suntem bucurosi ca peste 70 de proiecte intermediate de noi vor fi finantate, potrivit Listei provizorii publicata de Ministerul Energiei ”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner, REI Grup.
POIM: Unul din cinci proiecte de energie verde destinat autoritatilor publice, intermediat de REI
In toamna anului trecut, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a lansat o ultima alocare de buget pentru sprijin nerambursabil pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), din vechiul exercitiu 2014-2020, destinata atat companiilor, cat si autoritatilor publice care si-au dorit cresterea eficientei energetice, prin instalarea de panouri fotovoltaice sau a altor solutii de energie verde.
Din totalul celor 268 proiecte depuse de autoritatile publice - UAT, consilii judetene, consilii locale - peste 20% au fost intermediate de echipa REI, intr-unul dintre cele mai facile programe de finantare din 2022, in care au fost solicitate documentatii mult simplificate si o analiza energetica ce a inlocuit studiile de fezabilitate, decizii care au creat un mod de lucru mult mai eficient.
„Am depus cu succes 57 de proiecte pentru atragerea de sprijin nerambursabil clientilor nostri. Unul din cinci proiecte a fost depus, practic, de echipa REI, pe o sesiune pe care am lucrat foarte eficient. Suntem mandri ca am reusit un rezultat peste asteptari si suntem nerabdatori sa aflam si lista finala a beneficiarilor acestei sesiuni. Estimam rezultatele finale pe parcursul lunii martie, in timp ce proiectele vor trebui finalizate pana cel tarziu la 31.12.2023”, a adaugat Roxana Mircea.
Pe sesiunile dedicate companiilor, echipa REI Grup a depus peste 40 de proiecte.
„Atat pe C6 - PNRR, cat si pe POIM 11.1 am aplicat, in cea mai mare parte, pentru clienti carora facturile la energie le-au crescut intr-un ritm alarmant in ultimul an, in special odata cu declansarea razboiului din Ucraina. Vorbim despre companii din domeniile productiei de materiale de constructii, productie ambalaje sau a hotelurilor (structuri de cazare)”, a mai precizat Roxana Mircea.
Guvernul pregateste finantarile „verzi” din Fondul pentru Modernizare: peste 1,5 miliarde euro pentru companii si autoritati locale
Ministerul Energiei pregateste unul dintre cele mai asteptate programe de finantare dedicat energiei verzi in Romania, cu o alocare multianuala de peste 1,5 miliarde de euro. Fondul pentru modernizare pune atat la dispozitia companiilor, cat si autoritatilor locale, fonduri nerambursabile pentru investitii in solutii regenerabile de energie.
Potrivit Ghidului lansat spre consultare publica in toamna anului trecut, aplicantii pot obtine sprijin nerambursabil in cuantum de maximum 20 milioane de euro pe proiect de investitii, atat pentru productia de energie alternativa (solar, eolian, biomasa, biogaz, hidrogen sau hidro) cat si pentru autoconsum.
„Asteptam cu mare interes o varianta consolidata si finala a Ghidului, in luna aprilie, cel mai probabil, pentru a putea indruma clientii cat mai bine spre depunerea unui proiect complet si bine documentat, in cea mai asteptata sesiune de finantare pentru domeniul energiei regenerabile din acest an. Fondul pentru modernizare face parte dintr-o serie noua de finantari, cu un buget generos, care se va derula pana in 2030. Dupa succesul depunerii proiectelor pe C6 - PNRR si POIM, Fondul pentru modernizare este cea mai mare solutie de sprijin pentru companii si autoritati publice care doresc sa investeasca in energie verde. Sfatuim atat UAT, cat si dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice, sa accelereze pregatirea studiilor de fezabilitate si sa intreprinda demersurile necesare pentru obtinerea ATR. Avem discutii pentru proiecte mari si foarte mari - atat jucatori locali, dar si internationali - care, prin investitiile planificate, vor pune Romania in topul tarilor cu cele mai mari resurse de energie regenerabila la nivel european”, a precizat Dan Bold, Business Development Manager, REI Grup.
Potrivit informatiilor REI, Ministerul Energiei va lansa in luna aprilie varianta finala a Ghidului pe sesiunile dedicate investitiilor in energie verde, iar apelurile de finantare se vor deschide, cel mai probabil, in luna mai.
Romania are potentialul de a intra in topul tarilor cu cea mai mare capacitate de energie regenerabila instalata. Suntem in top 10 la consumul energiei din surse alternative
Productia de energie electrica din surse regenerabile a crescut cu 5% in 2021, in timp ce ponderea energiei verzi in total consum la nivel european a ajuns la 37,5%, arata datele Eurostat, care plaseaza Romania in top 10 din punctul de vedere al consumului de energie din surse alternative.
Peste 40% din consumul de energie din Romania este produs din surse regenerabile, fiind peste media europeana si in fata unor tari mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, cum este cazul Italiei, Frantei sau Poloniei.
Topul tarilor cu cel mai mare consum de energie din surse regenerabile este condus de Austria (76,2%), urmata de Suedia (peste 75%) si Danemarca, fiind completat de Portugalia si Croatia.
„Pipeline-ul de proiecte regenerabile din surse eoliene, dar mai ales fotovoltaice, ne indica sanse reale ca Romania sa intre in top la nivel european, atat pentru productia, cat si pentru consumul de energie verde. Daca pana in 2025 ne asteptam la cel putin 3.000 MW energie verde din surse solare sa fie instalati si operationali, angajamentul luat de autoritati este ca pana in 2030 sa fie triplata capacitatea totala a proiectelor de energie verde, la peste 10.000 MW, cea mai mare parte a proiectelor fiind sustinuta din solutiile de finantare cu sprijin nerambursabil, din PNRR si Fondul pentru Modernizare. Mai mult, si proiectele private vor juca un rol cheie, existand posibilitatea sa vedem instalati peste 20.000 MW de solutii de energie regenerabila in urmatorii ani”, a mai adaugat Dan Bold.
Comisia Europeana si-a luat angajamentul ca pana in 2030 sa scada cu 40% emisiile de gaze cu efect de sera, o crestere de peste 30% a eficientei energetice pentru toate statele membre, dar si ca aproape o treime din consumul energetic sa fie produs de solutii de energie verde.
Pe termen lung, ambitia Comisiei Europene este ca toate statele membre sa devina neutre din punct de vedere climatic pana in 2050 .
„Tranzitia catre o societate neutra din punct de vedere climatic reprezinta atat o provocare urgenta, cat si o oportunitate de a construi un viitor mai bun pentru toti”, se arata in planul CE.
Consiliul European a aprobat in decembrie 2019 obiectivul de a face ca UE sa devina neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, in conformitate cu Acordul de la Paris.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
theda mar
concelex
viarom
strabag nivel 1
CDS
Acvatot 2019
rigips
siniat
Ubitech
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
quadratum
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander